Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Babiš ujel ministrovi i s věcmi. A Čunek vtipkoval o Ondráčkovi a totalitě

Autor: Slávka Červená, simao - 
5. března 2018
16:40

Na výjezd do Zlínského kraje, kterému vládne hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL), vyrazila vládní výprava pod vedením premiéra Andreje Babiše (ANO) vlakem. Čunek přivítal hosty v Kroměřížském pivovaru, pondělí se však už neslo opět v pracovním duchu. Po návštěvě nemocnice v Kroměříži si Babiš zašel prohlédnout i stavu Památníku Tomáše Bati ve Zlíně či bývalé věznice v Uherském Hradišti. Čunek vtipkoval, že by tam mohl provádět třeba poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM). 

Vláda zahájila návštěvy krajů a prvním zastavením se stal Zlínský kraj, kam politici přijeli v neděli večer vlakem. Přivítali je trnkovicí a při večeři si premiér Andrej Babiš (ANO) i ministři jeho menšinové vlády v demisi pochutnali na tataráku, pivě a červeném víně u Černého Orla v Kroměříži. Nocovali v sousedním hotelu, ráno si však nepospali. V 6:40 již byli v kroměřížské nemocnici, aby probrali přístavbu pro magnetickou rezonanci.

Výjezd Babišovy vlády do Zlínského kraje: U piva se sešli i s hejtmanem Čunkem (KDU-ČSL) Výjezd Babišovy vlády do Zlínského kraje: U piva se sešli i s hejtmanem Čunkem (KDU-ČSL) | Twitter R. Vondráčka

Křeček u Přerova už prý není

Někteří ministři měli separátní program, cesta Babiše či ministra životního prostředí Richarda Brabce dále vedla do míst, kde se má stavět dálnice. „Převzal jsem petici s 15 tisíci podpisy. Děti Země brání výstavbě obchvatu Přerova a stavbě dálnice D49 a D55 kvůli živočichům. Přitom křeček tam už není. Již 10 měsíců je předběžné opatření soudu. Je to snad podjatost některých soudců?“ ptal se premiér v demisi.

Babiš zavelel a ujel. Ministru Vojtěchovi

„Tahle interna už 15 let nevyhovuje. Budeme do tří let stavět novou nemocnici za 4,4 miliardy,“ seznámil vládu v krajské nemocnici ve Zlíně hejtman Jiří Čunek. Babiš navrhl, že bude usilovat o zřízení investičního fondu. „Měl by platit třetinu stát, kraj a město,“ mínil.

Představitele vlády vozil mikrobus. „Účastníci zájezdu“ se ale nepočítali. A tak ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a mluvčí ANO Lucie Kubovičovou čekalo nemilé překvapení. „Oni na nás nepočkali? To není možné. Ujeli,“ divila se mluvčí ANO. „Mám tam všechny věci,“ pronesl ministr. Autobus i limuzíny byly fuč. Babiš prý zavelel – jedem! A tak se jelo. Zachraňoval je ředitel nemocnice, který je odvezl svým vozem k hejtmanství.

Čunek má pro Ondráčka práci

S helmami na hlavě zavítala delegace i do skeletu Baťova památníku, který je v rekonstrukci. „To jsem vymyslel já, když jsem byl ministrem financí. Stát dal na obnovu 60 milionů. Ale trvá to už nějak dlouho. Baťa je pro nás legenda a stále vzor,“ řekl.

Premiéra zajímala i bývalá věznice v Uherském Hradišti, kde má být muzeum totality. Hejtman Jiří Čunek k tomu s nadsázkou poznamenal: „Co kdyby tam zadarmo prováděli Miroslav Grebeníček a Zdeněk Ondráček?“

Právě ohledně výzev k sesazení nového předsedy sněmovní Komise pro kontrolu GIBS Zdeňka Ondráčka Babiš čelil přes den řadě otázek. V úterý dopoledne o svém dalším postupu má jednat poslanecký klub ANO - minimálně část jeho poslanců Ondráčka do funkce pomohla zvolit, i když se Babiš brání, že on sám nevolil a řada poslanců byla naopak proti Ondráčkovi, někdejšímu členovi pohotovostního pluku SNB.

Nechci rozdrbávat společnost, zmínil Babiš

„V rámci klubu to zítra probereme. My jsme v minulosti několikrát vyzývali KSČM, aby jmenovali jiného kandidáta, ale to odmítali. V pátek to dopadlo, jak to dopadlo. Nejsem z toho zrovna nadšený. Včera jsem vyzýval pana Ondráčka, i když tvrdil, že v minulosti se již omlouval, zda tu omluvu nemůže ještě jednou zvážit, aby byl klid. Já nechci rozdrbávat společnost, spíš spojovat. Tak jsem to napsal a myslím, že je to pravda,“ zmínil Babiš při návštěvě Zlínského kraje. 

Narážel tak an svůj nedělní obsáhlý status na Facebooku, kde Ondráčka vyzýval, ať se omluví, nebo ať rezignuje a vzkazoval, že v případě hlasování o odvolání Ondráčka bude pro.

Vinu ANO na současné situaci Babiš odmítá. „Pokud bychom byli velice důrazní, tak by to asi tak nedopadlo. Ale je jasné, že to nebylo zvoleno jen našimi hlasy. Kdyby všichni hlasovali za KSČM, SPD a půlka našich, tak to nevychází. Počítal jsem to. Vycházelo to na 65. Já jsem řekl názor, nechali jsme to volně, protože klub z pohledu tohoto názoru byl rozpolcený. Zítra o tom budeme mluvit a také s předsedkou Filipem. Ale bez kamer,“ dodal Babiš. V podvečer čeká vládní delegaci od 17 hodin setkání s občany v aule Univerzity Tomáše Bati.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa