Soud dnes pokračoval výslechy dvou lékařek, které jako první přišly s chlapečkem do kontaktu. „Vrátný na mě křičel, že je tam miminko. Dala jsem ho do přepravky a odnesla na chirurgickou ambulanci. Ještě v přepravce jsem ho vyšetřila. Šlo o chlapce. Byl celý promodralý, žádné zranění na něm nebylo vidět, žádné modřiny či odřeniny, jen trocha krve,“ řekla lékařka Simona Z. Právě po vyjmutí z babyboxu dostal chlapeček jméno Pavlík.

Chlapec byl ale malý a podchlazený. Zabalený byl v županu. Já ho držela v náručí, aby se zahřál. Pak přijela záchranka,“ řekla Simona Z. Také lékařka ze záchranky Karolina K. vypověděla, že dítě nemělo viditelná zranění.

„Po příjezdu mi ho lékařka dala do náručí s tím, že je to chlapeček a vypadá, že je v pořádku. Odvezla jsem ho do nemocnice. Vypracovala jsem lékařskou dokumentaci, kde stojí, že dítě bylo v pořádku,“ uvedla Karolína K.

Zranění miminka vznikla podle soudního znalce nedlouho před smrtí a to hrubým násilím. „Příčinou smrti byl otok mozku. Poranění mělo jednoznačně drtivý charakter,“ uvedl soudní lékař Hynek Ř. Odmítl, že zranění by vznikla nárazem hlavičky do dveří či ukládání miminka do babyboxu. Miminku tak někdo zmáčkl silně hlavičku.

Jana F. odmítá, že by dítěti ublížila. U soudu odmítla vypovídat, a tak se četla její výpověď z přípravného řízení. „Nevím, jak ten novorozenec přišel k těm zraněním, já mu je neudělala a nevím kdo,“ uvedla do protokolu Jana F.

„Dítě jsem měla s kamarádem, známe se již 10 let, měli jsme spolu občas sex. Bavili jsme se, že dítě dáme k adopci. On řekl, že má známou, která by si dítě vzala. Porodila bych v zahraničí, v Rakousku, s tím, že dítě by bylo jako její. K lékaři do Rakouska jsme již ale nejeli,“ vypověděla Jana F. a řekla, že dítě pak chtěla nechat zde v porodnici či dát do babyboxu.

Novorozence do babyboxu odnesla babička

Jana F. porodila chlapečka loni 23. července brzy ráno v koupelně pronajatého bytu 1+1, kde bydlela společně s matkou, malým synkem a psem. Dítě se podle obžaloby vzápětí pokusila zabít. „Působila hrubým zevním násilím na hlavičku novorozence, zabalila jej do prostěradla s úmyslem vyhodit ho do kontejneru,“ uvedla státní zástupkyně Věra Brázdová s tím, že chlapec utrpěl zlomeniny lebečních kostí, masivní krevní výron do mozku a těžký otok mozku, který byl bezprostřední příčinou smrti.

Novorozeného chlapce odvezla do babyboxu jeho babička, která podle svých slov netušila, že je její dcera těhotná. „Nic jsem na ní nepozorovala, stále kouřila, i marihuanu. Ten den jsem šla ráno do koupelny. Viděla jsem záchod od krve, ptala jsem se dcery, co se jí stalo, pak začalo plakat dítě. Miminko jsem zabalila do županu, nechtěla jsem se na něj moc dívat, nemohla bych ho pak odnést. Odvezla jsem ho k poliklinice do babyboxu. Dítě jsem do něj vložila a zavřela kliku. Pak jsem odjela domů, nechtěla jsem, aby se mu něco stalo, žádné zranění jsem mu nezpůsobila,“ uvedla v přípravném řízení žena, která u soudu vypovídat odmítla. Janě F. hrozí za vraždu až výjimečný trest. Rozsudek padne v dubnu.

Fotogalerie
18 fotografií