Zatímco ještě před pár lety pojem vegan neznal tak úplně každý, dnes už je tomu jinak. „Kdysi jsem si myslela, že vegani jsou na kost vyhublí lidé, kteří odlítnou, jakmile zafouká,“ smála se Karolína, která už je dnes také vegankou. Tento mýtus a řada jemu podobných jsou rázem na veganské večeři vyvráceny.

Společenská večeře

Chrastění kostí na společenském večeru neuslyšíte. Naopak očekávejte hluk, rozebírání nejen veganství, ale také sdílení receptů. Právě vždy první neděli v měsíci se vegani setkávají v Café na půl cesty, kam nosí svá oblíbená jídla, která jsou nepsanou vstupenkou na večeři. 

Chlebíčky se salámem?

Mezi podávanými pokrmy nechybí chlebíčky, jednohubky v podobě tučňáků, domácí chleba, kukus ani sladkosti. A to vše bez masa, sýru, mléka, vajec a medu. Na první pohled by se však mohlo zdát, že některá jídla maso, nebo sýr obsahují.

Video
Video se připravuje ...

Veganská večeře je pořádána každou první neděli v měsíci Eva Fornálová

Dnes už bez problémů nakoupíte v běžných obchodech nejrůznější polotovary, od nejrůznějších druhů rostlinných mlék až po rostlinné náhražky salámů a párků,“ prozradil vegan Alexandr, který si rozšiřující se nabídku rostlinných alternativ pochvaluje. Před pár lety totiž byly jen v omezeném množství jen v obchodech se speciální výživou.

Veganské komunitě a veganům Praha v poslední době čím dál více přeje. „Zatímco před deseti lety nebylo v Praze více než deset veganských restaurací, dnes jich je kolem čtyřiceti, čímž jsme se dostali na špičku evropského žebříčku v počtu veganských restaurací na počet obyvatel,“ prozradila Tereza Vandrovcová za organizaci Otevři oči, která veganské večeře pořádá. Praha tak dohání Berlín, který je už roky označován za ráj veganů. 

Kdo je to vegan?

Patříte mezi ty, kteří netuší, kdo je to vegan? Jedná se o člověka, který se dobrovolně rozhodl vyřadit ze svého jídelníčku maso, mléko, vejce, sýry i med. Cílem veganů je zamezit využívání a zabíjení zvířat. Ne všichni vegani změnili stravovací návyky z etického důvodu. Někteří změnili stravování a posléze i životní styl ze zdravotních důvodů nebo proto, aby přispěli k udržitelnosti planety a nepřispívali tak ke globálnímu oteplování.

Pokud máte chuť dozvědět se více o veganství a poznat vegany z Prahy, můžete se vydat na další veganskou večeři, která proběhne 1. dubna v Café na půl cesty. Více informací objevíte tady.

Fotogalerie
18 fotografií