Reklamní kampaň pro Nocleženku zpracovala mladá studentka Radka Málková jako svůj absolventský projekt. „Nocleženku vymyslela Lucie Stejskalová, sestra mojí dlouholeté kamarádky. Když jsme ve škole dostali zadání vytvořit reklamní kampaň pro jakoukoliv neziskovou organizaci, hned jsem věděla, že chci Nocleženku,“ prozradila, že nebylo třeba dlouhého váhání.

Nocleženku sama koupila

Sama už rok předtím koupila svou první Nocleženku, kterou na jednu noc ubytovala člověka z ulice. „Řekla jsem si, že tohle je přesně to, jak bych mohla přispět letos. Navíc, je to reálný klient, jelikož to spadá pod Armádu spásy a věděla jsem, že to bude příjemná spolupráce a že mi nechá volnou ruku v tom, jak chci svojí absolventku zpracovat,“ říkala s úsměvem.

  A tak se studentka s přáteli vydala do ulice s postelí, kterou měli vypůjčenou z Armády spásy, s cedulí, která nesla heslo „Je mi zima, ale já mám kde spát,“ a s několika vrstvami oblečení, aby sezení na chodníku přečkala bez újmy na zdraví. 

Sezení na zemi v -10 stupních

Natáčení probíhalo v -10 stupních Celsia. „Měla jsem dvoje tlustý ponožky mýho přítele, troje kalhoty, tři trička, mikinu, kožich a přes to celé velký kabát. Víc už toho narvat nešlo,“ smála se Radka, které v noc natáčení do smíchu úplně nebylo. Původně totiž měla v plánu natočit osm míst. Při čtvrtém, kterým bylo Václavské náměstí, se však začala natolik třást, že na další hodiny sezení v mraze už neměla sílu. Domů se tak vracela nad ránem promzrlá a s bolestí břicha, naštěstí to natáčení neodstonala.

Srážka s opilcem

Kromě mrazu se musela potýkat i s pár nepříjemnými kolemjdoucími. „Nějaký opilec na Hlaváku mi kopnul do věcí. Paradoxně šel jedním směrem a vrátil se jen kvůli tomu, aby mi do toho mohl kopnout zas. A pak šel zas zpátky. Další nepříjemnost byla, když šel do tramvaje starší pán, který pořvával, že se v téhle republice už ničemu nediví. Nojono, kdyby věděl.“ 

Radka se ale nesetkala pouze s negativními reakcemi. „Příjemně mě překvapilo, že ta akce fungovala hlavně na mladé lidi. Nejvíc se zastavovali a bavilo je, že se něco takového děje. Dost lidí i i řeklo, že je Nocleženka super projekt a že už přispěli,“ těšila se mladá žena.

Nocleženka

Nocleženka je poukázka v hodnotě 100 korun, kterou můžete koupit jednu noc v azylovém domě pro jednu osobu. Nejde však pouze o přespání, člověk bez domova má v rámci noclehu zajištěnou i polévku s pečivem, teplý nápoj a má možnost se osprchovat a provést osobní hygienu. Pokud máte chuť tento projekt podpořit, koupit Nocleženku můžete tady.

Fotogalerie
20 fotografií