ONLINE CHAT
Dobrý den, mám zvláštní potíže s vylučováním moči...nějak přerušovaně a musím tlsčit, aby to šlo.Tak hodně piju, aby to bylo lepší, ale i tak je to jako bych měla prostatu :ú Na ultrazvuku se nic nenašlo,ani rozbor moči a lékař řekl, že to mám ze stresu.(Eva Nexhanická)
Foto
Vážená paní Evo, obtížné vyprazdňování močového měchýře může mít různé příčiny. Doporučuji Vám podstoupit komplexní vyšetření v urogynekologické ambulanci a podle výsledků se domluvit na dalším postupu. S pozdravem, MH.
Dobrý den, byl mi před třem lety zjištěn chronický zánět močového měchýře na cystoskopii. Občas se objevuje při vyšetření krev v moči. Doporučeno dodržovat pitný režim a neprostydnout. Mohlo by se to vyvinout v něco vážnějšího, třeba poškození ledvin? Mohu pro to něco udělat sama? Předem děkuji, B.Nováková.(Nováková)
Foto
Vážená paní B., neléčené záněty dolních cest močových se mohou někdy komplikovat rozšířením infekce proti proudu moče, tj. do ledvin. Při dodržování doporučených komplexních opatření (příjem tekutin, včasná léčba infekcí, ochrana před prochlazením apod.) se riziko vzniku infekce ledvin výrazně snižuje. S pozdravem, MH.
Vážený pane doktore , mám vyoperovaný nádor na močovém měchýři , údajně povrchní , jakou mám šanci .:?Díky Milan(Milan)
Foto
Vážený pane Milane, k perspektivě onkologického onemocnění se v každém konkrétním případě může nejlépe vyjádřit ošetřující onkolog. S pozdravem, MH.
Dobrý den, zajímalo by mě, jak je to s dědičností u ledvinových onemocnění. Otec zemřel na nefropatii, jezdil na dialýzu, matka má odebránu jednu ledvinu - byl na ní karcinom, nyní bez potíží a následné léčby. Babička z matčiny strany zemřela na urémii. Můj věk je 52 let, ledviny v pořádku - vyšetřeny, měla jsem za život 2x akutní zánět ledvinových klubíček. Jak často mám chodit na prevenci. Děkuji.(Eva)
Foto
Vážená paní Evo, frekvence a rozsah pravidelných nefrologických vyšetření nemocných s chronickým onemocněním ledvin by měla záviset na klinických obtížích, laboratorních nálezech a výsledcích zobrazovacích vyšetření ledvin. Doporučuji Vám domluvit se s Vaším nefrologem na dalším postupu. S pozdravem, MH.
Dobrý den. Již několik let mám přítomnost krve v moči na jeden křížek. Vyšetřením se neprokázalo žádné onemocnění. Jeden z názoru je, že se to může dít na základě denního braní prášku anopyrin. Jinak žádné problémy nemám. Je mi 71 let S pozdravem Jana.(Jana)
Foto
Vážená paní Jano, příměs krve k moči nebývá důsledkem antiagregační léčby pomocí kyseliny acetylsalicylové. Doporučuji Vám domluvit se s Vaším praktickým lékařem na upřesnění vyšetření moče. S pozdravem, MH.
Pane doktore, slyšela jsem, že zítra je Světový den ledvin a je možné si nechat ledviny vyšetřit. Kam se mám zajít a co si vzít s sebou? (Kateřina, Praha)
Foto
Vážená paní Kateřino, v rámci Světového dne ledvin (vždy druhý čtvrtek v březnu, letos již třináctým rokem) se ve všech specializovaných pracovištích nezávisle ne jejich zřizovateli a právní formě nabízí možnost konzultace zdravotního stavu se zaměřením na chronické onemocnění ledvin. Nefrologickou ambulanci najdete prakticky v každém okrese České republiky (viz např. webová stránka www.dialyza.cz). Pokud se na zítřek tj. 8. března "vyzbrojíte" i případnými nálezy vyšetření zdravotního stavu, může se s Vámi nefrolog domluvit na dalším vyšetřovacím nebo léčebném postupu. Pokud Vám termín Světového dne ledvin nevyhovuje, není problémem se ke konziliárnímu nefroplogickému vyšetření objednat a dostavit jindy. S pozdravem, MH.
Prosím pěkně, ničím si ledviny, když jediné, co piji jsou 4 hrnky kávy denně? Je mi 40, nepila jsem nikdy, ani jako dítě ne, netuším, co je to žízeň, mám se do pití nutit? Budu mít následky?(Jana Dostálová)
Foto
Vážená paní Jano, pokud používáte hrnky o objemu 1/4 litru, je pravděpodobné, že Vašemu organizmu dlouhodobě chybí potřebný objem vody, nezbytné pro optimální složení a fungování těla. Příjem tekutin by měl zajistit, aby se tělo každý den zbavilo cca 1,5 až 2 litrů moče s rozpuštěnými odpadními látkami. Při menším objemu moče se zvyšuje např. riziko tvorby močových kamenů. Nízký příjem tekutin může vést k nedostatečnému naplnění krevního oběhu a tendenci ke kolapsům a jiným poruchám prokrvení různých částí těla. S pozdravem, MH.
Dobrý den, manžel má cukrovku a s tím spojené onemocnění ledvin. Je možné ledvinám "pomáhat" nějakou vhodnou dietou? A proč nesmí takto nemocný člověk jíst zeleninu?(MARTA)
Foto
Vážená paní Marto, úprava stravování při chronickém onemocnění ledvin závisí na jeho stádiu, klinických příznacích a laboratorních nálezech. Obvykle se doporučuje snížit nadměrný příjem bílkovin (kvůli obsahu fosforu), upravit množství ovoce a zeleniny (podle koncentrace draslíku v krvi), udržovat příjem tekutin (ve snaze zabránit chronickému převodnění) a doplňovat některé minerály a vitamíny (nejčastěji vápník a kyselinu listovou). Konkrétní upřesnění vhodné diety by Vám měla poskytnout zkušená nutriční terapeutka. S pozdravem, MH.
Dobrý den, začali mě bolet ledviny ,když mi lékař předepsal antibiotika na angínu. Mám 9 měsíční mimco (váží 11 kg) ,manzel mi tvrdí ,že mě spíše bolí záda a je to z nošení malého,poboliva mě na bocích ne v kříži. Děkuji Lenka(Lenka Vaneckova)
Foto
Vážená paní Lenko, onemocnění ledvin jsou většinou nebolestivá. Doporučuji Vám domluvit se s Vaším praktickým lékařem na základním laboratorním a zobrazovacím vyšetření ledvin a podle výsledků zvolit další postup. S pozdravem, MH.
Dobrý den, před pár lety jsem prodělala zánět ledvin, kdy mi v těhotenství děloha tlačila na ledvinu a bránila odtoku moči. Kromě bolesti v bedrech a horečky jsem ale neměla jiné příznaky jako třeba problémy s močením. Je možné, že to u zánětu ledvin být nemusí? (Michaela)
Foto
Vážená paní Michaelo, ne všechny známé příznaky se musejí projevit u všech nemocných s určitým onemocněním. Pokud se Vaše těhotenství komplikovalo zánětem ledviny, měla byste být pravidelně vyšetřována v nefrologické ambulanci s ohledem na riziko vývoje chronického onemocnění ledvin. S pozdravem, MH.
Dobrý den pane doktore, hodně se mluví o tom, že rakovina ledvin je hodně zákeřná, protože se ze začátku nijak neprojevuje. Opravdu nejsou nějaké signály, že by mohlo jít právě o nádor ledviny? Děkuji moc za odpověď.(Alena)
Foto
Vážená paní Aleno, naneštěstí tato informace je pravdivá. Žádné varovné příznaky postižení ledviny zhoubným nádorem, které by umožnily včasnou a suverénní léčbu, neexistují. S pozdravem, MH.
Pane doktore,mám menší ledvinové kameny,jak se jich mohu zbavit?(Tibor)
Foto
Vážený pane Tibore, indikaci a způsob odstranění kamenů nebo ledviny vyplněné kameny by měl posoudit Váš ošetřující urolog na základě aktuálních klinických obtíží, laboratorních nálezů a výsledků zobrazovacích vyšetření. S pozdravem, MH.
Dobry den, mam na ledvine 10cm velkou cystu. Musim se nechat operovat? Dekuji (Valeckova J.)
Foto
Vážená paní J., cysta je dutina s vlastní výstelkou. Indikaci k jejímu odstranění či naopak ponechání v těle by měl posoudit ošetřující urolog na základě jejího umístění a případných známek útlaku okolní tkáně, vedoucího k omezení funkce ledviny. S pozdravem, MH.
Dobrý den, chodím každých půl roku na vyšetření na nefrologii, protože mi před třemi lety nalezli v moči minimální množství krve. Vyšetření močového měchýře v pořádku, sono břicha, ledvin a močového měchýře v pořádku, krevní obraz v pořádku, nemám žádné problémy ani bolesti. Nejsem nijak léčena, jen chodím stále na kontrolní vyšetření moči (24 hodin, ranní moč) a krve (asi tři-čtyři zkumavky). Co si o tom mám myslet? Lékař mi nepodal žádné vysvětlení. Děkuji.(Věra)
Foto
Vážená paní Věro, doporučuji Vám domluvit se s Vaším ošetřujícím lékařem na upřesnění zdroje příměsi červených krvinek k moči - buď z ledvin, nebo z močových cest. Podle nálezu se bude odvíjet další postup. S pozdravem, MH.
Dobrý den pane doktore, více jak deset let opakovaně i přes nasazenou medikaci mám stále v moči erytrocyty (3-7) a leukocyty (od 140-680), kultivace vždy negativní, pravidelná urologická vyšetření (sono ledvin, měchýře) a každoroční biochemie krev, moč - vše OK odpovídající věku raného stáří. Nemám žádné potíže, bolesti, pálení. Co byste doporučoval, je to už na vyšetření u nefrologa ? Děkuji za odpověď. (Jan Hrubý)
Foto
Vážený pane Jane, nefrologické vyšetření na základě uvedených laboratorních nálezů považuji za důležité. Rozhodujícím zjištěním by mohl být nález tzv. fázové mikroskopie čerstvého vzorku ranní moče, umožňující posoudit, zda přiměs červených krvinek k moči pochází z ledvin nebo z močových cest. S pozdravem, MH.
Tak by mne zajimalo, kterte antibiotikum je relevantni podavat prti opakovanych cystopyelitidach a pod. neduhu.-.(Pacienr vysokoskolak)
Foto
Vážený pane, antibiotikum je lékem a jedem současně, záleží na smyslu jeho užití. Standardním postupem by mělo být upřesnění původce infekčního onemocnění a volba antibiotika "na míru". S pozdravem, MH.
Chtěl bych se zeptat.. Když mi budou selhávat ledviny, jaká je čekací doba na náhradní od dárce?.. Mno je mi jasné že delší než doba mého přežití, v tom případě dotaz zní, v extrémním případě, přijdu polomrtvý na pohotovost, v ruce čerstvě vytažené ledviny, voperuje je do mě někdo dřív než se svalím k zemi a pojdu jak pes ? Nebo budu muset donést k těm ledvinám i papíry ? Pokud máte jinou než stručnou a jasnou odpověď, zapomeňte na ní, a odpovězte mi na otázku kde najdu kompletní instrukce ( nejlépe ve videoformátu ) přesného postupu vytažení a voperování ledviny. Děkuji a přeji hezký den.(Michal)
Foto
Vážený pane Michale, Vaše představa transplantace ledviny je zkreslená. Pokud trpíte chronickým onemocněním ledvin, doporučuji Vám domluvit se na možných metodách léčby chronického selhání ledvin s Vaším nefrologem. S pozdravem, MH.
ledvinový kámen bez bolesti, je třeba jej odstranit nebo nechat, mám i cukrovku beru léky(vardan)
Foto
Vážený pane Vardane, indikaci nefrolithotomie by měl zvážit Váš ošetřující urolog podle konkrétních nálezů a klinických obtíží, souvisejících s nefrolitiázou. S pozdravem, MH.
Dobrý den pane doktore, je mi letos 50 a mám nejspíš po otci polycystické ledviny. Chodím jednou až dvakrát ročně na kontroly, léky nasazeny nejsou....Je to tak v pořádku, nebo bych měla něco užívat?(Markéta )
Foto
Vážená paní Markéto, vzhledem k uvedené diagnóze byste měla být pravidelně vyšetřována v nefrologické ambulanci a podle klinických obtíží, laboratorních výsledků a nálezů zobrazovacích vyšetření by měl nefrolog doporučit vhodný postup pro další období. S pozdravem, MH.
Dobrý den,jsem diabetička,aplikuji si inzulín a beru léky Jardiance.V souvislosti s tímto lékem jsem zaznamenala poměrně velké změny.Někdy mívám obavy,že "nedoběhnu",chodím i v noci,což jsem předtím nemusela.Pane doktore,doporučil by jste tento lék užívat dlouhodobě a popřípadě,když nebudu brát,dokáží ledviny na to reagovat a vrátím se na původní stav,lze to vlastně"vrátit"?Nebudou již ledviny poznamenány?Moc Vám děkuji za odpověď a přeji pěkný den! (Jenka)
Foto
Vážená paní Jenko, častější uroinfekce a častější močení patří k častým vedlejším účinkům empaglifozinu. Empaglifozin by ani při dlouhodobém užívání neměl snižovat funkce ledvin. Pokud převažují jeho očekávané léčebné účinky nad nežádoucími, měla byste pokračovat v doporučeném užívání. S pozdravem, MH.
DOBRÝ DEN JSEM DIABETIK 2.TYPU JIŽ 13 LET .ZATIM JEN NA TABLETACH))))) POSLEDNÍ DOBOU MĚ TRAPÍ LEDVINOVE KAMENY A NAPOSLEDY SEM SKONČIL V NEMOCNICI KDE MI UVOLNILI PRUCHDNOST A POMOCÍ STENTU MEZI LEDVINOU A M.M JE UDRŽOVANA PRUCHODNOST V LEDVINĚ JE VŠAK KÁMÍNEK , KTERÝ Y SE PUVODNĚ MEL ROZSTŘELOVAT .TO SE VŠAK PROVÁDĚT NEBU KVULI NEVHODNOSTI SLOŽENÍ KAMENE TED TEDY KAMEN NEBO KAMENY ROZPOUŠTIM ZAJIMALO BY MĚ TEDY JAK DLOUHO ASI MŮŽE TRVAT ROZPOUŠTĚNÍ A KDY MI DR VYNDÁ STENT DOČETL JSEM SE ŽE V TĚLE MŮŽE BYT AŽ PUL ROKU DĚKUJI(CEDRIC)
Foto
Vážený pane Cedriku, žádné doporučení ponechání močového kamene neexistuje. Optimální postup zajištění průchodnosti může nejlépe posoudit ošetřující urolog. S pozdravem, MH.
Dobrý den pane doktore, mám lehčí nefropatii dle lékařů,trápí mě otoky pod očima,samozřejmě po jídlech které dráždí ledviny.Nové koření,bobk.list,veškeré uzeniny....je toho víc.Mohu s tím něco dělat já nebo lékaři?Samozřejmě se snažím tato jídla vynechat,ale neuhlídám to.Vypadám pak hrozně.Děkuji(Věra Milnerová)
Foto
Vážená paní Věro, pokud máte prokázanou potravinovou alergii, měl by léčbu řídit alergolog. Potravinová alergie se obvykle neprojevuje zhoršením funkcí ledvin. S pozdravem, MH.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,byla mě objevena Adissonova choroba,užívám hydrocortizon,ale stále po něm přibírám na váze,Chtěla bych vědět zda existuje jiný lék po kterém nebudu tloustnout a zda je tato léčba opravdu až do smrti?(DANA RYCHNOV)
Foto
Vážená paní Dano, Addisonova choroba je léčitelná, ale není vyléčitelná. Glukokortikoidy patří mezi základní léky používané při její léčbě. Pokud převažují jejich očekávané léčebné účinky nad nežádoucími, je vhodné pokračovat se zavedenou medikací nadále. S pozdravem, MH.
Dobrý den,měl jsem už 2x ledvinove kameny v mocovodu řešeno cystoskopicky.Prosím o skladbu pitneho rezimu nebo poradit nějakou bylinu proti tvoření ledvinových kamenů.Můj věk je 43 let.(Petr.)
Foto
Vážený pane Petře, preventivní a léčebné postupy při onemocnění urolitiázou závisejí často na chemickém složení močových konkrementů. Některé látky snadněji krystalizují v kyselé moči, jiné v zásadité. Obecným doporučením je dostatečný příjem tekutin různého druhu, aby se snížila koncentrace kamenotrovných látek ve vylučované moči. Konkrétní doporučení závisí na druhu konkrementu. S pozdravem, MH.
Dobrý den, je mi 70 let. Před cca 10 lety mi zjistili cystu na ledvině. Protože mému otci byla přibližně v tomtéž věku odebrána ledvina kvůli zhoubnému nádoru, mám obavu z téhož. Může se cysta "vyvinout" do nádoru - je potřeba sledovat? Pokud ano - jak často? Děkuji za odpověď.(Nývltová)
Foto
Vážená paní Nývltová, cysta je dutina s vlastní výstelkou, není to nádor. Pokud se při kontrolních zobrazovacích vyšetřeních ledvin (pomocí ultrazvuku nebo CT) v intervalu cca 1 roku nezmění její velikost ani nepřibydou další cysty a neobjeví se jiné známky a příznkay onemocnění ledvin, mělo by stačit pravidelné sledování v nefrologické ambulanci. S pozdravem, MH.
Dobrý den, je mi 44 let, čas od času pociťuji na pravé straně vzadu nad pasem prudkou bodavou bolest, která po chvíli odezní. Jedná se o stejný stav, jako když jsem v roce 2010 prodělala zánět v pravé ledvině. Trpím častým otékáním nohou, častými nočními i denními návštěvami toalety, suchou svědivou pokožkou. Absolvovala jsem ulzrazvukové vyšetření a krevni testy, vč. shromažďování a rozboru ze vzorku moči za celý den. Výsledek je vždy v normě a dál to nikoho nezajímá. Ulzrazvuk byl ale téměř čistý i při zánětu, prý jen nepatrný stín. Nerada bych něco zanedbala, proto už zvažuji nějaké vyšetření v soukromém zařízení. Jinak jsem sportovec, aktivní dárce krevní plazmy, užívám občas léky na běžnou alergii jako je prach, trápí mne reflux jícnu, jinak bez medikamentů i potíží. Domnívám se správně, že se jedná o problém s ledvinami? Můžete mi, prosím, poradit? Děkuji Marcela(Marcela Tošovská)
Foto
Vážená paní Marcelo, podle popisu obtíží by se mohlo jednat o uroinfekci, případně chronické onemocnění ledvin související s touto infekcí. Potřebné spektrum vyšetření by Vám měla poskytnout kterákoli nefrologická ambulance bez ohledu na zřizovatele či vlastníka, všechna běžná vyšetření jsou v celém rozsahu hrazena zdravotními pojišťovnami. S pozdravem, MH.
Je to pro mě důležité. Jezdím pátý rok na dialýzu, o první ledvinu jsem přišla rakovinou před jedenácti lety a o druhou rovněž rakovinou před čtyřmi lety. Mám se pustit do transplantace?Lékaři tvrdí, že jsem vhodná.(Jarmila)
Foto
Vážená paní Jarmilo, pokud transplantaci ledviny nebrání žádné závažné komplikace zdravotního stavu, je tento způsob léčby chronického selhání ledvin suverénní a mnohem účinnější než pravidelné dialyzační léčení. Souhlas s navrženým postupem je ve Vašich rukách. S pozdravem, MH.
Jak se pozná že máte nemocné ledviny., příznaky. Děkuji. (Moravcova Daniela)
Foto
Vážená paní Danielo, naprostá většina chronických onemocnění ledvin probíhá pomalu, plíživě a bez specifických příznaků. S určitým předstihem lze snížení funkcí ledvin rozpoznat podle výsledků určitých laboratorních vyšetření krve a moče. S pozdravem, MH.
V poslednej dobe mi veľmi opúchajú nohy, hlavne okolo členkov. Mám cukrovku a tiež beriem lieky na vysoký tlak. Nohy počas spánku odpuchnú, ale ráno znovu začínajú opúchať a tak je to po celý deň. (Elena)
Foto
Vážená paní Eleno, podle popisu obtíží by se mohlo jednat o chronické onemocnění ledvin. Doporučuji Vám vyhledat nefrologickou ambulanci a domluvit se na dalším postupu. S pozdravem, MH.