Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš je pro odvolání „mlátičky“ Ondráčka. „Dělá z nás blbce,“ vytkl premiérovi Jurečka

Autor: ČTK, simao - 
4. března 2018
20:11

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce navrhnout odvolání Zdeňka Ondráčka (KSČM) z čela Komise pro kontrolu GIBS. Uvedl to v neděli v podvečer. Ondráčka zároveň vyzval k omluvě za jeho nasazení v roce 1989 v rámci pohotovostního pluku SNB. A nebo rezignaci. Kvůli Ondráčkovi se přitom v pondělí chystá masivní protest v 11 českých městech. S ohledem na avizovaný velký zájem byl v Praze přesunutý z Národní třídy na Václavské náměstí. Sám Babiš to však také schytal. „Dělá z nás blbce,“ míní exministr Marian Jurečka (KDU-ČSL).  

„Můj osobní postoj je známý už dlouho. Jsem PROTI (...) Jsem proti tomu, aby byl právě tento člověk předsedou komise. Tečka,“ uvedl na Facebooku Andrej Babiš (ANO). Upozornil na to, že v komisi pro GIBS sedí i zástupci ostatních stran a dohodou ve Sněmovně připadla pozice předsedy na KSČM. On sám při volbě Zdeňka Ondráčka (KSČM) chyběl. „Sám jsem se omluvil, nechtěl jsem být u toho,“ tvrdí.

Babiš: Ať se omluví, nebo rovnou rezignuje

Nyní však premiér zaujal k Ondráčkovi jasné stanovisko. A vyhlížel jak zareaguje opozice. „Jsem zvědavý, zda-li navrhnou odvolání Ondráčka. Pokud ano, tak já budu samozřejmě hlasovat PRO jeho odvolání. A tentokrát klub přesvědčím. A pokud by to náhodou někdo nenavrhl, navrhnu to já,“ slíbil Babiš.

Navzdory tomu, že jeho ANO momentálně vyjednává s KSČM o podpoře menšinové vlády, kterou by si chtěl Babiš napodruhé zajistit. Babiš se však rozhodl vyzvat Ondráčka, který byl členem pohotovostního pluku SNB během zásahů v rámci tzv. Palachova týdne v roce 1989, k omluvě, či rezignaci. „Rád bych vyzval pana Ondráčka, ať se omluví, nebo ať rezignuje. Bylo by to namístě,“ napsal Babiš.

Jurečka: Babiš z nás dělá blbce

A toho se hned opozice chytila. „Beru pana Babiše za slovo. Navrhneme tedy odvolání Zdeňka Ondráčka a věřím, že pan premiér Babiš dodrží své slovo a poslanci ANO pomohou odvolat pana Ondráčka z jeho funkce, když už ho do ní zvolili. Pane předsedo Babiši, společně máme 103 hlasů, pojďme do toho. Odvolejme Zdeňka Ondráčka,“ vzkázal přes Twitter předseda ODS Petr Fiala.

To místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka se po Babišově návrhu vyloženě rozlítil. „Babiš je neuvěřitelný,“ míní Jurečka. „Teď až lidé jdou do ulic, tak Babiš pragmaticky otáčí a chce Ondráčka odvolat. Blbce z nás dělá,“ vzkázal exministr a je pro, aby se v případné nové volbě šéfa komise pro kontrolu GIBS volilo veřejně a nikoli tajnou volbou.

V Praze protest přesouvají, čekají velký zájem

Jurečka přitom narážel na to, že proti zvolení Ondráčka do čela komise pro GIBS budou v pondělí večer protestovat lidé dle očekávání poměrně masivně - rovnou v 11 městech po celé České republice. Chtějí mimo jiné podepisovat petice za novou volbu předsedy komise.

Archy s podpisy organizátoři ve středu předají sněmovnímu Petičnímu výboru, potvrdila za organizátory Lucie Kohoutová. „Občanský protest sbírající podpisy pro volbu nového předsedy vznikl původně jako akce čtyř přátel se záměrem petičního happeningu na piazzettě pražského Národního divadla. Díky vzedmuté vlně spontánní podpory se nicméně přesouvá na pražské Václavské náměstí,“ uvedla Kohoutová.

Akce na Václaváku se podle facebookové události chce zúčastnit zhruba deset tisíc lidí, další 30 tisíc má o událost zájem. Potvrzené účasti ve facebookových událostech ovšem poté často neodpovídají skutečnosti, a tak je otázkou, jaká nakonec účast bude.

„Akce vyvrcholí krátkým happeningem v 19:00, jež bude mít podobu pozvednutí petičního listu či bílého listu papíru, srolovaného do symbolického bílého obušku,“ uvedla Kohoutová. Protesty se kromě Prahy uskuteční také v Brně, Ostravě, Olomouci, Plzni, Písku, Jihlavě, Českých Budějovicích, Liberci, Hradci Králové a Rožnově pod Radhoštěm. 

Komunisty měli zrušit?

Ondráčka Sněmovna zvolila v pátek. Volilo ho 79 poslanců, ke zvolení bylo potřebných 78 hlasů. Ondráček kandidoval opakovaně, v prosinci ani v lednu ho Sněmovna předsedou komise nezvolila. Babiš nyní poukázal však také na to, že teba v minulém vládním období nebyl Ondráček takovým problémem.

„Proč jim najednou nevadilo, že Ondráček sedí ve sněmovních komisích už od roku 2013? A taky, proč vlastně Občanské fórum nezakázalo komunistickou stranu hned po revoluci?“ táže se Babiš a dodává: „Takže teď tady musíme řešit, že komunista, který mlátil studenty na Národní třídě, je předseda nějaké komise.“

Absence poslanců udivily i premiéra

Páteční tajná volba přitom budí vášně i kvůli tomu, že opozice bouří kvůli hlasovací „mašinerii“ ANO, KSČM a SPD. Babiš však nyní tvrdí: „Když jsme to ráno na klubu debatovali, bylo vidět, že zhruba polovina našich pro Ondráčka hlasovat nebude. Polovina znamená 33 poslanců. Ve Sněmovně bylo přítomno 30 poslanců za SPD a KSČM. S našimi by tedy dali dohromady nějakých 63 hlasů. A to by Ondráčkovi ke zvolení nestačilo. Takže je jasné, že byl zvolen i hlasy takzvaného ′Demokratického bloku′,“ míní Babiš.

Video  „Je to facka všem, které Ondráček umravnil obuškem!“ Pelikán (ANO) nevydýchal výběr komunisty k dozoru nad GIBS  - Blesk Zprávy - Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Podle premiéra se proto tajné hlasování snaží opoziční poslanci a kritici využít, aby jim hodili „pod nohy další klacky“. A poukázal i na souhrn, který se objevil na sociálních sítích. „Největší absenci měli překvapivě poslanci z ČSSD, TOP 09 a Piráti. Asi jste všichni četli na Facebooku tenhle souhrn: Chyběli: 3 poslanci ze 7 z TOP 09 (absence 43 %), 8 z 15 poslanců ČSSD (53 %), 6 z 22 poslanců Pirátů (27 %), 1 z 6 poslanců STANu (17 %), 1 z 10 poslanců KDU-ČSL (10 %), 2 z 25 poslanců ODS (8 %), CELKEM: 21 poslanců,“ převzal si statistiku Babiš.

Pirát Bartoš: Nedivil bych se, kdyby na protest přišel i Babiš

Naopak šéf Pirátů Ivan Bartoš o víkendu vysvětloval, že trojice poslanců byla na zahraniční cestě za Poslaneckou sněmovnu a dva byli řádně omluveni. Pirátů nechybělo šest, jak napsal Babiš, ale pět.

„Tři z našich poslanců se nemohli účastnit, protože byli na pracovní služební cestě v zahraničí: Mikuláš Peksa - Brusel, Vojtěch Pikal - Moldávie, František Kopřiva - Dánsko, všichni v rámci náplně práce poslance, tedy žádná neúčast kvůli kumulaci funkcí (zastupitelstvo, kraj…) nebo dovolená na horách. Dva naši poslanci byli řádně omluveni, jeden z vážných rodinných důvodů, jeden pro nemoc,“ omlouvá Bartoš absentéry. 

Zareagoval přitom i na Babišův příspěvek. Bartoš by se prý nedivil, kdyby Babiše poslal jeho PR tým na demonstraci na Václavák také. Premiér Babiš však se svou vládou vyrazil v neděli vlakem na výjezd na Moravu - odebrali se do Hulína a následně do Kroměříže ve Zlínském kraji.

Na Babišův komentář k Ondráčkovi přitom reagují i další politici. „Prohlášení předsedy hnutí ANO Babiše, že navrhne odvolání Ondráčka z čela komise pro GIBS, velmi vítám. Ukazuje to, že veřejné mínění má ještě sílu. Tohle jsme si ovšem mohli ušetřit, kdyby poslanci ANO Ondráčka nepodpořili už při volbě,“ rýpl si předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík.

cid2000 ( 5. března 2018 19:39 )

Je to jen divadlo.Zvolil se naschvál,aby se mohl konat Český Majdan s podporou Sorose a Bakaly.Tak jsem zahlédl na Václaváku partu kolem agentky Moniky Pajjerové(se svou sestrou Žak Biomasou), která šu.ka.la se všema(Zadolarkem,Havlem,) a zastupuje červené karty americké ambasády. Zrádci, nemakačenka, kteří nejsou schopni demokraticky ve volbách cokoliv,tak se snaží ó převrat a bordel!!!Kdo demonstruje z TOP09 proti druhému největšímu podvodníkovi v dějinách Z.Bakkalovi?Komu vadí tento defraudant? Ondráček je jen vomáčka na občany 29 let po revoluci.

janejaneja ( 5. března 2018 16:48 )

Ondráčkův fotr.

janejaneja ( 5. března 2018 15:18 )

A najděte si rozhovor s otcem mlátičky . Bude se vám chtít zvracet. Jak toto může žít mezi námi, nechápu.

Pressdivka ( 5. března 2018 14:31 )

Pokud se ještě poslanec Kalousek neomluvil za urážku poslanci Ondráčkovi, tak jak mu v roce 2014 nařídíl Mandátový a imunitní výbor PS, tak ať ODS, TOP09 a KDU-ČSL drží tlamy. Gaunerové zlodějský. A blbce z nás dělá STBák Babiš - to by nejdřív musel odvolat sám sebe!

mamlas ( 5. března 2018 14:19 )

Jen si zkus přijít "Pražská kavárno" demonstrovat na Václavák, však už tam na tebe bude čekat Ondráček přezdívaný "MLÁTIČKA" v plné zbroji a tentokrát tě šetřit nebude!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa