Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V bytě ve Varnsdorfu našli dva mrtvé: Dítě a dospělý se otrávili plynem

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Gabriela Peringerová)
Autor: lm, ČTK - 
4. března 2018
16:42

Dva mrtví lidé byli nalezeni v neděli kolem poledne v bytovém domě ve Varnsdorfu. Patrně se otrávili oxidem uhelnatým. Informovalo o tom Právo s tím, že jednou z obětí je nezletilé dítě.

Záchranáři v bytě nalezli tři osoby, dvěma už ale bohužel nebylo pomoci. „Dostali jsme upozornění od záchranné služby, která tam zasahovala. Na místě byly nalezeny dvě osoby bez známek života, třetí osoba byla ve velmi vážném stavu transportována vrtulníkem do ústecké nemocnice,“ řekla Právu mluvčí děčínské policie Petra Trypesová s tím, že jednou z obětí je nezletilé dítě.

Případem se nyní zabývá policie, vyšetřování je ale teprve na začátku. „Pravděpodobně se mohlo jednat o otravu oxidem uhelnatým," řekla ČTK krajská policejní mluvčí Šárka Poláčková.. Policie případ dál vyšetřuje. "Zjišťujeme okolnosti, jak k události došlo a jestli nedošlo k nějakému pochybení," dodala.

Oxid uhelnatý je bezbarvý plyn bez zápachu, který vzniká nedokonalým spalováním organických látek. Při vdechování se váže na hemoglobin obsažený v červených krvinkách místo kyslíku.

Ze statistik vyplývá, že v České republice je v souvislosti s únikem oxidu uhelnatého každoročně intoxikováno více než tisíc lidí, asi čtvrtina z nich musí být hospitalizována. Na následky otravy umírá ročně v průměru asi sto lidí. Otravy nejčastěji způsobují domácí topeniště - kamna, krby, kotle nebo ohřívače vody. K otravám přispívá i zateplení a výměna oken, tedy větší utěsnění obydlí, což brání přirozenému pohybu vzduchu a větrání.

 

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání