Perla Egejského moře. Zelený smaragd Řecka. I tak bývá Thassos nazýván. A to zcela právem. Tedy hned na úvod je třeba říci, že pokud hledáte místo, kde se na hlučných diskotékách a v  klubech paří až do rána, zvolte si pro dovolenou jiné místo.

Jestliže ale sníte o klidné dovolené, kde přes den objevujete úchvatné plá- že, koupete se ve vyhřátém moři, jež má snad všechny odstíny modré, objevujete zapadlé vesničky, ve stínu olivovníků pijete frappé a večer si dáváte tradiční jídlo, které zapíjíte lahodným vínem nebo domácí pálenkou, pak byste si stejně jako mnozí před vámi mohli Thassos zamilovat.

Obrovskou výhodou Thassosu je právě jeho kompaktnost – všude to máte blízko. Na pláže, do horských vesniček (nejvyšší vrchol Ipsarion dosahuje výšky 1204 m n. m.), ke klášterům i historickým nalezištím. Vždyť na šířku má tenhle ostrov 19 km a od severu k jihu měří podobně – cca 24 km. Vlastně je tak malý, že se na něj, tedy hlavně kvůli hornaté- mu povrchu nevešlo letiště. Letadla proto dosedají na řeckou pevninu na letiště Kavala a po zhruba desetikilometrové jízdě do přístavu Keramoti se pokračuje trajektem (cca 40 minut).

Aliki

Do moře tu vbíhá malý, piniemi porostlý poloostrov, a zajímavá je i jeho archeologická zóna. Lesíkem vede úzká stezka k pozůstatkům dvou svatyní ze 7. stol. př. n. l., zasvěcených patronům námořníků Kastorovi a Polluxovi. V blízkosti na malé vyvýšenině se pak nacházejí pozůstatky dvou křesťanských bazilik z 5. století n. l. Přímo u moře zůstal opuštěný mramorový lom ze 6. st. př. n. l.

Aliki: Koho by omrzelo koupání, může vyrazit k archeologické lokalitě.
Autor: scom

Paradise Beach

Láká především na začátku a konci letní sezony, kdy se tu vyskytují nádherně vysoké vlny. Je zároveň jedinou nudapláží na ostrově.

Paradise Beach: Zatímco v červenci a srpnu bývá na Rajské pláži hladina klidná, na začátku a konci sezony tu jsou příjemné vlny.
Autor: scom

Golden Beach

Nejdelší pláž na ostrově. Nachází se mezi vesnicemi Skala Potamis a Skala Panagias a nabízí bohaté sportovní vyžití. Vstup do vody je pozvolný, takže rodinná dovolená strávená na tomto místě nemá chybu.

Golden Beach, tedy Zlatá pláž, patří k ozdobám ostrova.
Autor: scom

Panagia

Horská vesnička s úzkými uličkami a domy z 19. století a dřevěnými balkony. Uvnitř místního kostela objevíte kromě zajímavé sbírky ikon také vlajku, pod kterou vedl své tažení Richard Lví srdce. Symbolem místa je velká studna uprostřed vesnice a 5 pramenů, ke kterým dojdete úzkou cestou vedoucí od studny asi za 5 minut. Místní specialitou je med s fíky a ořechy. Turisté na ostrově oceňují romantické prostředí, impozantní krajinu, čisté pláže, průzračné moře i historické památky.

Panagia
Autor: scom

Video: Léto v Řecku

Fotogalerie
24 fotografií