Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Merkelová bude počtvrté kancléřkou. Na velkou koalici jí SPD kývla v referendu

Autor: ČTK, Mii - 
4. března 2018
10:13

Pět a půl měsíce jednání a nakonec žádná změna. V Německu bude opět vládnout velká koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou. Umožnilo to vnitrostranické referendum sociálních demokratů, kteří se vyslovili pro pokračování stávajícího stavu. Kladný hlas odevzdalo 66 procent hlasujících, což je více, než se čekalo. Merkelová by mohla být kancléřkou počtvrté zvolena 14. března. 

CDU a CSU se pro vznik velké koalice vyslovily už v únoru, SPD o ní rozhodovala ve velmi sledovaném vnitrostranickém referendu. Podporu jí nakonec dalo 66 procent hlasujících, což je výrazně více, než se očekávalo. Proti bylo 34 procent hlasujících, účast v referendu dosáhla více než 78 procent.

Pozorovatelé očekávali, že výsledek bude o poznání těsnější, protože proti účasti na další vládě pod Merkelovou dávala řada straníků najevo hlasitý odpor. Nakonec ale, zdá se, u sociálních demokratů převážily argumenty zastánců velké koalice, podle nichž SPD dokázala prosadit dostatek priorit ze svého programu a navíc obsadí důležité posty, včetně ministerstva financí.

U řady straníků také zřejmě hrála roli pragmatická úvaha, že je lepší vyhnout se riziku předčasných voleb v době, kdy má SPD rekordně nízkou podporu u voličů. Negativního rekordu nejstarší německá demokratická strana dosáhla už v zářijových volbách, když získala jen 20,5 procenta hlasů.

Velká koalice bývala ve spolkové republice naprostou výjimkou. Do roku 2005, kdy Merkelová poprvé stanula v čele vlády, vznikla jen jednou, a to v 60. letech. Nyní se tak ale stane již potřetí za čtyři volební období.

Při posledním podobném hlasování v roce 2013 se pro velkou koalici vyslovilo 76 procent sociálních demokratů.

Video  První projev Merkelové po sněmovních volbách: Doufali jsme v lepší výsledek.  - Reuters
Video se připravuje ...

agfor ( 4. března 2018 11:51 )

A budování 4. říše a poroučení Evropě může pokračovat.

teufel ( 4. března 2018 11:09 )

Nevolí ji Němci, ale vnitrostranické referendum, takže si to odhlasují partaje mezi sebou. Ale je to na zvracení.

ivan604 ( 4. března 2018 11:01 )

Němci jsou bohužel nepoučitelní - je vidět že je to národ tupých, lehce zfanatizovatelných primitivů !

jakija ( 4. března 2018 10:58 )

Ti Němci jsou fakt pitomci to nemají jinou Krávu??

fotrpjotr ( 4. března 2018 10:46 )

Další důkaz,že jsou skopčáci nevyvinutý národ.

Zobrazit celou diskusi