Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Postihuje mladé a častěji ženy. Lékařka: Roztroušenou sklerózu v sobě může mít každý

Autor: Zuzana Zelenková - 
4. března 2018
09:15

V pátek v podvečer se rozjel 24hodinový maraton plný sportu. Lidé s roztroušenou sklerózou, ale i jejich blízcí, lékaři nebo terapeuti se sešli v různých fitness centrech po celé republice, aby zákeřné chorobě ukázali co proto. Nepředvídatelná choroba obvykle zaútočí na lidi kolem třicítky. Dá se jí ale předcházet. Podle lékařky Dany Horákové je zásadní nekouřit a nepřecházet nemoci.

Třicet tři měst se zapojilo do dobročinné akce na podporu lidí s roztroušenou sklerózou. Všechny spojuje jedno, ve chvíli, kdy se diagnózu dozvěděli, se jim zhroutil celý svět. Podle jejich slov je ale důležité bojovat. Jak o roztroušené skleróze hovoří lékaři?



„Roztroušená skleróza je onemocnění imunitního systému, což znamená vlastně našich řídících center, které řídí hybnost, zrak, citlivost a nejčastější příznaky, kterými se nemoc projevuje, jsou právě poruchy zraku, člověk relativně rychle přestane vidět na jedno oko, porucha hybnosti, kdy ochrnou jedna nebo více končetin, poruchy citlivosti, nebo třeba nadměrná citlivost. Je to nemoc, která poskytuje mladé lidi a zhruba dvakrát až třikrát častěji postihuje ženy. Nejčastější začátek je kolem 30. roku,“ uvedla pro Blesk Zprávy předsedkyně Odborné společnosti klinické neuroimunologie Dana Horáková.

Nekouřit a nepřecházet choroby

Nemoc lékaři neumějí vyléčit. Diagnóza tedy pacientovi zůstává po celý život. Nemoc je podle lékařky zároveň velmi variabilní, může probíhat od relativně lehkých forem až po extrémně těžké formy, kdy pacient končí během několika málo let těžce invalidní na vozíku.

„Sama o sobě je tato nemoc, pokud je neléčená, závažná. Naštěstí máme dnes celou řadu preparátů, které dokážou potlačit zánětlivou složku nemoci, protože se jedná o zánět, poruchu v imunitním systému, který poškozuje nervová vlákna a pokud se nám podaří zánět zastavit nebo zpomalit, tak se nám daří uchovat pacienta dlouho ve velmi dobrém stavu,“ vysvětlila Horáková s tím, že pokud se záněty podaří eliminovat, uchovává se pacientům relativně dobrá hybnost.

Léky potom podle odbornice zabírají zejména na začátku, v době, kdy je nervový systém v pořádku. Pokud jsou nervová vlákna poškozená, což znamená, pokud má člověk těžký neurologický nález, je na vozíku, tak léky už nefungují zdaleka tak dobře.

I tady panuje určitý problém s financemi. Léky jsou podle Horákové vcelku drahé a v Česku existují přísnější úhradová kritéria, než je běžné v západních zemích, lékaři tak mají o něco svázanější ruce. Z postkomunistických zemí ale prý vychází Česko nejlépe.

Nemoc v sobě můžou mít miliony lidí

Příčina nemoci není přesně známá. „Člověk se rodí s dispozicí, má určité geny, které ho disponují pro tu nemoc, ale to nestačí. Musí se setkat s některými faktory zevního prostředí, ze kterých známe některé virové infekce jako infekční mononukleóza, žloutenka, nedostatek vitamínu D, kouření, i pasivní kouření v době dospívání,“ dodala Horáková.

Podle lékařů mají statisíce, možná miliony lidí genetickou dispozici a nemoc u nich nepropukne. Horáková doporučuje nekouřit a zvýšit příjem vitamínu D, k tomu je potřeba nepřecházet virová onemocnění, čímž se člověk chrání.

Při tomto onemocnění je snad ještě víc než jindy důležitý pohyb. Je zásadní, aby se pacienti udržovali v dobré fyzické kondici. S tím jim pomáhají fyzioterapeuté. Například Klára Nováková, která pracuje na specializovaném oddělení ve Všeobecné fakultní nemocnici na Karlově náměstí.

„Pacienti si zlepšují kondičku a lépe bojují proti únavě (s roztroušenou sklerózou se totiž pojí i takzvaný únavový syndrom). Celkově mají lepší zdravotní stav a z případné nové ataky se dostanou lépe než někdo, kdo necvičil. Ideální je, kdyby si člověk od začátku onemocnění našel pohybovou aktivitu, která ho baví, a tou se udržoval,“ popsala pro Blesk Zprávy fyzioterapeutka s tím, že je pohyb důležitý i pro psychiku člověka, vyplavuje potřebné endorfiny a navíc se pacient setká s dalšími lidmi, kteří mají podobné problémy. Ty pak mohou cvičenci mezi sebou sdílet a vzájemně si pomáhat.

Sportovně dobročinný maraton MaRS upozorňuje na úlohu pohybu v léčbě pacientů s RS. „Život s nemocí je během na dlouhou trať, stejně jako maraton,“ řekla Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS, který je hlavním organizátorem akce.

„Z dobrovolného vstupného, které na MaRSu vybereme, přispíváme pacientům na fyzioterapii nebo pomůcky, které pojišťovny nehradí,“ dodala Bémová. Minulý rok se podařilo organizátorům vybrat 260 967 korun. K maratonu se připojil i svět. Slovenská Bratislava, Kalná nad Hronom, Ružomberok, Trnava a Vranov nad Topľou, švýcarské Valens, francouzské Rennes, turecký Izmir a po jednom městě z Polska a Finska.


Valeria ( 31. března 2018 10:35 )

Znám slečnu, která se z roztroušené sklerózy úplně vyléčila. Byla už na vozíčku a když objevila léčbu, která se nazývá transplantace střevní mikroflóry, šla do toho. Podstoupila šest zákroků a darovaná mikroflóra ji uzdravila a dnes je úplně zdravá. Uzdravení z roztroušené sklerózy je věcí imunity a ta sídlí ve střevech.

Zobrazit celou diskusi