Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zvolený „esenbák“ Ondráček z KSČM ničeho nelituje: Režimu sloužili i učitelé a lékaři

Autor: Jaroslav Šimáček - 
3. března 2018
16:16

Poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM) povede Komisi pro kontrolu GIBS. Po svém zvolení říkal, že své práce u SNB nelituje. Na ČT se pak obhajoval, že komunistickému režimu sloužili i jiní - nejen policisté, ale i učitelé či lékaři. Jeho zvolení vyvolalo rozruch i v samotném hnutí ANO. Primátor Ostravy Tomáš Macura svým kolegům ze strany vzkázal, že se za ně právě kvůli rozhodnutí podpořit Ondráčka stydí. Komunista přitom v ČT promluvil i o tom, jak to bylo s nabídkou Agrofertu, kam mohl nastoupit.

Zdeněk Ondráček (KSČM) nakonec uspěl během tajné volby šéfa komise dohlížející na GIBS. Tohle rozhodnutí poslanců v pátek ve Sněmovně naštvalo řadu lidí a vyvolalo ostré reakce veřejnosti, ale i mezi politiky.

Nejde o moji osobu, tvrdí Ondráček

Ondráček po svém zvolení říkal, že nelituje svého působení u pohotovostního pluku SNB. „Že jsem pracoval u SNB, mi líto není. V profesním životě bych žádné věci neměnil,“ uvedl Ondráček bezprostředně po volbě ve Sněmovně a bránil se, že nikdy neporušil platné zákony. „Já prošel tolika prověrkami a nikomu to nikdy nevadilo (...) Já jsem se svojí minulostí velmi dobře vyrovnán,“ hájil se pak znovu v pátek večer v Událostech, komentářích na ČT.

Co říká na kritiku, která se rozmohla po jeho zvolení? „Já z toho usuzuji, že vůbec nejde o osobu Zdeňka Ondráčka a to, jakou dnes má roli. Je to tlak tzv. Demokratického bloku vytvořit klín do tzv. hlasovací mašinérie tak, jak ji oni nazvali, která vznikla po podzimních parlamentních volbách,“ pokračoval Ondráček a narážel při tom na hlasovací blok ANO, KSČM a SPD, který ve Sněmovně zafungoval již v řadě případů.

Nebyl bijec, tvrdí kolega od komunistů

Již v pondělí se v Praze chystá protest „NE Ondráčkovi do čela komise pro GIBS“, svolaný na Národní třídu - účast přislíbily na sociální síti tisíce lidí.  

Národní třída byla zvolena symbolicky a i kolem ní se točí kritika Ondráčka. „Já myslím, že pan kolega Ondráček má do jisté míry pravdu, není to úplně jenom o jeho osobě. Je to o tom, že tady dochází dneska k rehabilitaci komunismu. On je jenom symbolem tohoto. Chodil hrozně hezký vtip po tom, co začal kandidovat: Někteří lidé byli (bili) na Národní třídě. Jaké i/y se píše ve slově byli, tvrdé, nebo měkké? Já tam byl na druhé straně, mezi těmi, co byli biti,“ oponoval Ondráčkovi v ČT poslanec ODS Marek Benda.

„Nebyl bijec, pokud vím, tak nešlo o žádný jeho konkrétní zákrok na Národní třídě, tam se údajně nijak zvlášť neangažoval, že by někoho tloukl nebo bil. To jsou věci, které jsou přeháněny," hájil Ondráčka pro změnu v Českému rozhlasu poslanec Alexandr Černý (KSČM).

Práce a „kolaborace“ za komunistů

Ondráček si stojí za tím, že ze svých profesních rozhodnutí ničeho nelituje. Plnil jen rozkazy a byl 19letý mladý muž, „který se rozhodl pro povolání policisty tak, jako se každý v tom věku rozhodoval pro nějakou svoji profesi“.

„Někdo pro vojáka, někdo pro lékaře. A každý, pokud to bylo v té době, by prostě nějakým způsobem sloužil tomu režimu. Buď jako učitel a vychovával by děti v duchu samozřejmě tehdejší ideologie. Lékař by léčil možná nějaké komunistické funkcionáře a další,“ říkal Ondráček v ČT, na což reagoval moderátor David Borek tím, že „je evidentní rozdíl mezi doktorem, učitelem a policajtem za normalizace“. 

„Já nejsem od toho, abych hodnotil rozkazy, které byly dány, od toho jsou historici,“ nedal se Ondráček. O tom, že „sloužili“ minulému režimu, mluvili přitom ve Sněmovně i další poslanci.

Vyzval je k tomu ostatně šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik. „Vy jste snad za toho minulého režimu nikdo nepracovali? Neplnili úkoly socialistické výstavby například v dolech, Pepo Hájku? Nebo kdekoliv jinde na polích, v nemocnicích, za katedrami, profesoři vážení, anebo třeba také v armádě?“ tázal se. 

Kalousek: Za nestatečné mlčení se dodnes stydím

Poslanec ANO Josef Hájek na to reagoval slovy: „Já samozřejmě jsem generace, která vyrůstala za komunistů a pracovala za komunistů a určitě jsem patřil také k těm, kteří určitým způsobem kolaborovali. Chodil jsem na prvního máje, jak tady bylo řečeno, kopal jsem uhlí, bylo heslo: Každá tuna uhlí navíc, tvrdá rána imperialistům do zad.“

Miroslav Kalousek (TOP 09) k tomu poznamenal: „Ano, pracovali jsme v té době. Ano, báli jsme se a mlčeli jsme. Za své nestatečné mlčení se dodnes stydím, ale báli jsme se těch represivních složek, které dokázaly zničit člověku život.“

Primátor se styděl za kolegy z ANO

Kdo se však nijak nestydí, to je podle řady opozičních poslanců právě Ondráček. Ve volbě porazil Zuzanu Majerovou Zahradníkovou z ODS a vyvolalo to rozruch i v samotném hnutí ANO. Zachmuřený byl ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který opět pohrozil svým koncem.

A na dálku se přidal i primátor Ostravy, který chce za ANO bojovat v podzimních komunálních volbách Tomáš Macura. „Stydím se za hlasování těch mých kolegů z hnutí ANO, ′díky′ kterým došlo ke skandálnímu zvolení Zdeňka Ondráčka šéfem komise pro kontrolu GIBS. Účelový politický pragmatismus nemůže být nadřazen idejím a ideálům, na kterých hnutí ANO původně vzniklo,“ vzkázal Macura.

Později v ČT uvedl, že Ondráček skutečně nemusel porušit zákony a má i pochopení pro to, co dělal v 19 letech. „Já mu ani nevyčítám to, že ho tam někde postavili a přikázali mu, co má dělat, zřejmě se tím řídil. Mně bylo v té době 25 a také jsem z toho nebyl příliš chytrý, co se v těch dnech děje,“ připouští dnes Macura. Ondráček však byl ten, kdo potlačoval povstání proti totalitnímu režimu, připomněl člen ANO. „Já v tom vidím obrovskou symboliku, je to otázka ani ne dodržování, nebo nedodržování zákonů, je to otázka morálky a svědomí,“ vysvětloval primátor.

Video  „Je to facka všem, které Ondráček umravnil obuškem!“ Pelikán (ANO) nevydýchal výběr komunisty k dozoru nad GIBS  - Blesk Zprávy - Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Ondráček: Říkali mi, že se nemá smysl omlouvat

„Problémy, které ho provázejí, a způsob, jak se staví vůbec ke své minulosti, si myslím, že by pro každého člověka měly být předpokladem k tomu, aby tuto funkci neměl,“ uvedla přitom Ondráčkova soupeřka z volby poslankyně Majerová Zahradníková.

Ondráček však dnes říká, že je pro něj důležité především to, co si o něm myslí jeho kolegové a příslušníci bezpečnostních sborů. A ti mu prý poradili, že nemá smysl se omlouvat. Navíc prý ten, kdo neví, co je zákrok pod jednotným velením a plnění rozkazu, to nikdy nemůže pochopit, míní.

„Komunikoval jsem s desítkami a stovkami policistů, ať již tehdejšími nebo s těmi, s nimiž jsem sloužil následujících více než 20 let u Policie ČR, ale i s těmi, kteří slouží dodnes a se kterými jsem v pravidelném pracovním vztahu právě proto, že působím v oblasti bezpečnosti. Oni mi řekli: Nemá smysl se omlouvat. Pokud jste zakročoval (...) pod jednotným velením, tak by se měl omlouvat ten, kdo vás do toho rozkazu nebo té situace poslal. Kolegové mi řekli, že ta omluva stejně nebude přijata,“ hájil se dál Ondráček v Událostech, komentářích.

Měl nabídku z Agrofertu

Podle Ondráčka je přitom třeba 28 let po událostech kolem pádu komunistického režimu potřeba hledět víc dopředu, než se stále otáčet zpět. Novinář Jaroslav Kmenta se však v souvislosti s Ondráčkem ohlédl do méně vzdálené minulosti - a v knize Boss Babiš uvedl, že se Ondráček coby expolicista protikorupční policie ucházel o místo v bezpečnostní divizi Agrofertu.

„To pravda žádná není, já jsem se o nic neucházel. Je pravda, že jsem dostal určitou nabídku, abych mohl pracovat pro Agrofert a já jsem tu nabídku odmítl - bezprostředně poté, co jsem ukončil svoji činnost pro Policii ČR,“ připustil nyní Ondráček. Avšak s tím, že měl nabídek sedm až osm a všechny prý byly velmi lukrativní. On se však rozhodl založit si vlastní firmu a nakonec kandidovat do Sněmovny za KSČM.

radar666 ( 4. března 2018 10:06 )

Myslím,že daleko víc nám škodí ti komouši,co v barvách ODS,ČSSD či TOP09 a KDU-ČSL nám tady téměř 30 let vládnou,než řadový policajt,který musel plnit rozkazy právě těchto vysoko postavených soudruhů!Jenže na to se novináři nedívají,to je nezajímá!On,jako jeden z mála bývalých komunistů,nepřevlékl kabát a zastává stejné názory. Což 90% dnešních politiků o sobě nemůže říci ani náhodou !

hejhej ( 4. března 2018 08:13 )

11karel11:

paralenka ( 4. března 2018 07:39 )

https://cs.wikipedia.org/wiki/Koprofilie Úchyle!

Deneček ( 4. března 2018 07:11 )

Petr Pavel,po absolvování Vojenského gymnázia Jana Žižky z Trocnova v Opavě pokračoval studiem na Vysoké vojenské škole pozemního vojska ve Vyškově, kterou ukončil v roce 1983,proti komu tehdy "bojoval" Dnes je nejvyšší představile NATO a nikomu to nevadí.

sekebo ( 4. března 2018 04:38 )

Ondráček - to je klasická totalitní "Zelená guma", která je nepoučitelná a snad si ani neuvědomuje, co dělal a dělá. Poprvé jsem ho slyšel promluvit v Událostech a připadal, mi, že dostal daleko více ran pendrekem do hlavy, než jich rozdal. Ale to opravdu není polehčující okolnost. A komanči, pokud opravdu nejste schopni vygenerovat aspoň trochu někoho normálního, tak to raději ukončete. Hanba

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa