Santorini se nachází na rozhraní Egejského a Krétského moře. Ostatně, právě z Kréty sem den co den připlouvají lodě s tisíci turisty na palubě. A prakticky všichni se na konci výletu shodují: škoda, že tu nemůžeme zůstat déle. Můžete – týdenní zájezd na tento ostrov pořídíte oi za 12 tisíc korun se snídaněmi.

Co sem všechny přitahuje? Fascinující minulost kombinovaná s dechberoucí přítomností. Totiž, původní ostrov Strongylé byl před zhruba třemi tisíci lety mohutnou sopečnou erupcí rozmetán do okolí. Někteří tvrdí, že právě tady se nacházela bájná Atlantida, byť žádný vědecký poznatek tomu nenasvědčuje.

Na druhou stranu se ale mnozí odborníci kloní k názoru, že erupce vyvolala obří vlnu tsunami, která na zhruba 120 kilometrů vzdálené Krétě způsobila zánik vyspělé mínojské civilizace.

Bílá a modrá

Dávné erupci dává vzpomenout hornatý vzhled ostrova. Snad o to více zde vyniknou bílomodré domy a kostelíky, které se lepí až na samou hranu do moře strmě klesajících skal.

Nejvíce turistů směřuje do hlavního ostrovního městečka Fira. Od moře se do něj (anebo naopak) dostanou po svých, moderní kabinovou lanovkou nebo stylově na hřbetu osla. Výhledy z tohoto místa jsou fascinující a na odsud pozorovaný západ slunce hned tak nezapomenete. A vlastně možná nikdy. Jen se připravte na to, že zatímco na fotografiích působí Santorini idylicky, ve skutečnosti budete mít šanci seznámit se tu s lidmi snad z půlky světa…

Za pozornost ale stojí i další městečka, za všechny jmenujme na samém severu se nacházející Oia. I z něho se naskýtají fantastické výhledy na moře. Ostatně, na to se není třeba jen dívat. Pláže s tmavým sopečným pískem a oblázky objevíte především na jihovýchodě u letovisek Kamari, Perivolos/Perissa nebo Agios Georgios. Poblíž se nachází i mezinárodní letiště, kde v letní sezoně (koupat se tu dá od konce května do začátku října) přistávají i přímé linky z Česka.

Video: Léto v Řecku

Fotogalerie
13 fotografií