Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Sněhová bouře Emma udeřila. V Irsku se zastavil život, Britové povolali armádu

Autor: ČTK, zst - 
2. března 2018
20:00

Na konci tohoto týdne, který je vůbec nejchladnějším celé zimy, se přes jih Britských ostrovů přehnala sněhová bouře Emma. V Irsku bylo na jejím vrcholu bez elektřiny přes 120 tisíc domácností a život se tam v pátek prakticky zastavil. V Británii povolaly úřady dokonce armádu na pomoc stovkám lidí, kteří uvázli na zavátých silnicích, informovala agentura Reuters. 

Na londýnském nádraží Waterloo byly odpoledne zrušeny všechny odjezdy. Podle meteorologů je aktuální zimní počasí na Britských ostrovech nejhorší za posledních 30 let. Britský Met Office informoval, že oficiálně padl rekord nejnižší teploty pro 24hodinové období během měsíce března. Zejména ve Skotsku a severní Anglii přitom podle zpravodajské společnosti BBC může mimořádná zima trvat až do konce příštího týdne.

V Irsku a Británii bylo v pátek zrušeno celkem 1250 letů. Zcela uzavřená zůstala letiště v Dublinu a v Cardiffu. Letiště ve Skotsku, kde mráz mírně polevil, se otevřela, avšak cestující tam musí počítat se zdržením či rušením letů. Omezení se dotkla i spojení s Prahou. Podle stránek Letiště Václava Havla byly v pátek zrušeny dva páry letů mezi českou metropolí a Dublinem, dále lety do Londýna (City), Bristolu a Glasgow. Zrušen byl také spoj v 18:35 na Heathrow.

„Irsko musí setrvat v hibernaci“

Nejhůře dolehla Emma na jih Irska. Doporučení nevycházet ven už sice přestalo platit, úřady však stále žádají obyvatele, aby nevyjížděli na silnice. „Země musí dnes víceméně setrvat v hibernaci,“ řekl vicepremiér Simon Coveney. V Irsku se neobchodovalo na burze, zavřené byly také všechny školy a většina vládních institucí. Některé školy prý nemusí otevřít ani v pondělí.

Spoustu práce teď bude mít stát s odstraňováním následků a úřady varovaly, že do některých míst nemusí pomoc dorazit i několik dní. Po výpadku dodávek elektřiny pro 123 tisíc domácností bylo dnes odpoledne bez proudu stále ještě 26 tisíc odběratelů. Premiér Leo Varadkar ujistil, že dopravit k lidem potraviny a palivo je nyní prioritou vlády.

Podle webu Independent.ie napadlo v Irsku místy i 60 centimetrů sněhu. Poprvé od roku 2010 dostal výraznější sněhovou nadílku Dublin. Další podobnou dávku sněhu už meteorologové neočekávají, dále však v pobřežních oblastech hrozí záplavy. Ty se vyskytly už dnes například i v jižní části Dublinu.

Britské úřady povolaly do akce vojáky, aby pomohli stovkám lidí, kteří uvázli na zasněžených silnicích, a převezli je v případě potřeby do nemocnice či nouzových ubikací. Stejně jako v Irsku i na jihu Británie řada dětí kvůli počasí zůstala dnes místo školy doma. Ve Skotsku zůstalo zavřených také 15 soudů.

Varování trvá i o víkendu

Nejrušnější železniční nádraží v Británii, londýnské Waterloo, mělo přestat vypravovat vlaky ve 20 hodin místního času (21:00 českého času), avšak BBC už kolem 16. hodiny českého času informovala, že ze stanice žádné spoje neodjíždějí. Naopak zřejmě nedojde ke kritickému nedostatku plynu, před kterým poprvé po osmi letech ve čtvrtek varoval dodavatel National Grid. Dnes své varování stáhl.

Varování kvůli sněhu budou v Británii platit i o víkendu, půjde už ale pouze o nejnižší stupeň. Na jihozápadě a severovýchodě Anglie nadále hrozí záplavy a mimořádně chladné počasí by se podle národní meteorologické služby mohlo udržet i celý příští týden. Počasí komplikuje i konání halového mistrovství světa v Birminghamu.

Zobrazit celou diskusi