Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Odporná debata.“ Pelikán možná ve vládě končí, Babišovi lidé ho zklamali

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
2. března 2018
16:25

Šokovaný ministr spravedlnosti Robert Pelikán nevyloučil odchod z vlády Andreje Babiše (oba ANO) poté, co poslanci zvolili do čela komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) kontroverzního Zdeňka Ondráčka (KSČM). Stalo se tak i s podporou části hnutí ANO. Pelikán se s volbou podle svých slov nedokáže ztotožnit, nevyloučil, že skončí ve vládě, která už je v demisi. O konci na ministerském postu už ale mluvil v minulosti několikrát. Znechucený je i primátor Ostravy, další z členů hnutí, Tomáš Macura.

Debata to byla velmi vzrušená, padala tam slova jako mlátičky, máničky, stesk nad tím, že už není trestný čin příživnictví...

Já jsem byl tou debatou skutečně šokován a připadala mně odporná. Odporná v mnohých těch výrocích. Nečekal jsem, že se takových výroků na půdě této Sněmovny někdy dočkáme.

Byl podle Vás Zdeněk Ondráček nejlepším z té trojice kandidátů, mezi kterými jste měli dnes na výběr, co se týká šéfa Stálé komise pro kontrolu GIBS?

Pro mě to byl nepřijatelný kandidát. Moc mě mrzí, že uspěl, a připadá mi to jako facka všem, kteří v té době stáli na druhé straně. Které pan Ondráček svým obuškem umravňoval a bez kterých bychom si tady dneska nepovídali.

Budete to řešit v rámci hnutí, protože pro pana Ondráčka hlasovali i poslanci ANO?

Asi budeme muset o těch věcech nějak ještě mluvit, jak říkám, já se s tím nedovedu ztotožnit.

Spekuluje se o souvislostech s tím, co se ve vedení GIBS aktuálně děje – mediální přestřelka mezi panem premiérem s panem ředitelem Murínem – a tím, že by měl takovou komisi vést člen KSČM, která je v jakési nepsané koalici s hnutím ANO. Můžete tu souvislost vyloučit?

Tohle vylučuji, ty věci spolu podle mě vůbec nesouvisí, považuji za nevhodné to jakkoliv spojovat.

Nepřekvapilo vás, co někteří vaši kolegové z poslaneckého klubu říkali o minulém režimu?

Překvapilo.

V jakém smyslu?

Nechci se nikoho dotknout, ale v negativním smyslu. To je jasné.

Je to pro vás důvod, proč byste měl odejít z vlády?

Nevím. Musím ty věci více promyslet, ale říkám, jsem z toho velmi nešťastný.

Měl klub hnutí ANO volné hlasování, nebo přišly nějaké instrukce, jak se máte zachovat?

Měli jsme volné hlasování, volba byla tajná a nevychází mi, že by ten černý Petr byl jen na nás. Myslím si, že se musely objevit hlasy z nějakých dalších stran.

Bez hlasů vaší strany by nebyl zvolen...

Jak to víte?

Máte 78 hlasů z 200, jste nejsilnější strana ve Sněmovně... Bez hlasů vaší strany by nebyl zvolen.

Co vám mám na to říct... Ta matematika takhle úplně nevychází.

U vás na klubu mělo padnout doporučení v tom smyslu, že by se mělo respektovat, že pozice by měla připadnout komunistům...?

Ano, ale netýkalo se osoby pana Ondráčka. Hovořili jsme o tom, že bychom měli případně nezvolit nikoho.

Video  Pelikánova „Osoba blízká.“ Spolužák popsal pikantní detaily ze života ministra spravedlnosti.  - Blesk / Zuzana Štíchová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

carin12 ( 4. března 2018 18:23 )

Přestaneš vydírat zas až tak moc jsi nebyl potřebný,,divím se na tvé vyjdřování k čemukoliv vzehledem vzdělání kterým operuješ tak to vypovídá na práva v Plzni,,,Důstojně odejdi nebo budeš odejit,,Paní Válková tomu rozumí mnohem líp jak ty

kamjdu ( 3. března 2018 13:26 )

Namyšlený, nezdravě sebevědomý elitář.

Bozelin ( 3. března 2018 11:48 )

Zdendo - komanči jsou proti vám charakteři.Opatrovali 40 let státní majetek jež vy jste rozkradli za 10 let. Jste to vy kdo drancuje a škodí tomuto státu.

Bozelin ( 3. března 2018 11:41 )

Zlatej Vondráček máme tu horší kolaboranty kteří za naše daně rozkrádají zadluženou kasu - kolaborují s nepřítelem - Sudeťákům pomáhá s exportem vepřového a cikorkám k dalším tunelům. Jen ten vepřín stál už miliardu a cikorkám je to jedno kdyby to stálo 50 miliard. Oni to neplatí Podívej se na Kraďouska - Hermana - Pelikána to jsou škůdci národa.Snad se lidé proberou a pošlou tyto parazity do propadliště dějin.Vlit sluníčkáře pomáhat romparazitům je cesta do pekel. zaščněte už pracovat.

kterip ( 2. března 2018 23:03 )

Co s Mlátičkou, není ani jeden jinej, čistej, bezespornej? Za sebe vám povím, rozmetat Hradní i sněmovnu. Už mě to celý sere,snad se najdou nezkorumpovanci co tam desetiletí nedřepí a hovno z toho.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa