Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Smutný pohřeb zavražděné Martinky (†27): Kuciakovu snoubenku pohřbili ve svatebních šatech

Video se připravuje ...
Autor: dce, kon, ČTK - 
2. března 2018
14:36

Tragédie, která se odehrála ve Veľké Mače minulý týden, zasáhla celé Slovensko. Neznámý pachatel zde zastřelil investigativního novináře Jána Kuciaka (†27) a jeho snoubenku Martinu Kušnírovou (†27). Oba zemřeli patrně kvůli Kuciakově práci. Páteční pohřeb mladé Martinky v Gregorovcích navštívily stovky lidí. Zavražděnou ženu pohřbili ve svatebních šatech.

Pohřeb Martinky Kušnírové se odehrál v pátek odpoledne v Gregorovcích poblíž Prešova. Zavražděnou dívku pohřbili v bílé rakvi, oděna byla do svatebních šatů, ve kterých se měla 5. května vdávat za Jána.

Maličký kostelík se zcela zaplnil během pár minut ještě dlouho před začátkem smutečního obřadu. Na místě bylo podle odhadů přibližně pět stovek lidí. Martinky maminku museli při přinášení rakve podpírat příbuzní, při pohledu do otevřené rakve se rozplakala. Později u rakve zůstala a dceru hladila po tváři.

Všichni smuteční hosté před obřadem kondolovali mamince Martinky, té pak udělali křížek na čelo. Později se smuteční hosté v kostele sborově modlili. Jako první zazněla skladba od Jarka Nohavici Sarajevo, která měla být písničkou, na kterou si jako novomanželé poprvé společně zatančí.

Video  Ukládání rakve Martiny: Zhroucená maminka v slzách  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Na stejné tóny pak jeden ze smutečních hostů s pláčem zarecitoval slova, která k této písni složil Ján, jako svatební překvapení. „Ještě nás čeká hodně krásných chvil, tak mě prosím, Marti, za to nezabij, chci žít spolu navždy ještě dlouhý čas,“ končil Jánův text…

Farář během své řeči prohlásil, že mladé lidi dokáže zabít jen ďábel. Po déle než hodinu trvající mši svaté vynesli rakev do pohřebního vozu, ten se rozjel směrem ke hřbitovu a za ním se táhl velmi dlouhý špalír lidí. S pláčem pak rodina rakev uložila do hrobu.

Jána Kuciaka a jeho snoubenku zastřelil pachatel minulý týden – podle policie mezi čtvrtkem a nedělí. Oba byli popraveni jednou střelou – Ján do hrudi, Martinka do čela. Policie za nejpravděpodobnější motiv vraždy označila reportérovu práci.

Kuciak se jako reportér zpravodajského portálu Aktuality.sk věnoval hlavně podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica. Psal také o kontroverzním podnikateli Mariánu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval.

Video  Průvod za rakví Martiny a vstup hostů do kostela  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Kuciak ve svém materiálu napsal, že na východě Slovenska fungují ve vzájemné koordinaci zástupci čtyř rodin z prostředí italské Kalábrie, kde působí obávaná mafie 'Ndrangheta. Mezi nimi je i Vadalova rodina. Jejich hlavní podnikatelskou činností na Slovensku je podle novináře zemědělství.

sarka.q ( 3. března 2018 14:57 )

  Je rozdíl co by si přála matka a co by si přála zamilovaná dívka. chtíč matky plakat na hrobě zabil symboliku zmařené lásky kdy měli být oni dva navždy spolu. Proč by matky nemohly truchlit na jejich společném hrobě? Rozdělil je vrah a pak jejich matky.

divilka ( 3. března 2018 08:36 )

 Pořád si myslím,že je měli dát do jednoho hrobu,když se tolik milovali,byla by to poslední služba,co by jim mohli prokázat,je to hrozný,když umře někdo tak mladý

dinqous ( 2. března 2018 23:23 )

Byly to dvě popravy za pravdy.

leeloo ( 2. března 2018 23:13 )

Proč všude píšete,že zemřeli stejnou střelou? Ji strelili do hlavy v kuchyni a jeho do srdce ve sklepě! Jak by mohla jedna střela zabít dva lidi????

kterip ( 2. března 2018 23:09 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání