Už několik dní po sobě byly v Česku naměřeny rekordně nízké teploty. Praha není výjimkou. Ačkoliv zdaleka nemůže konkurovat nejchladnějším místům v republice, například v Jizerských horách, kde naměřili až -26° Celsia, na to, aby začaly zamrzat rybníky, nebo dokonce řeky, to bohatě stačí.

Kouzelná podívaná, která „zabrzdila“ přívoz

A právě zamrzlá řeka způsobila potíže již tolik „choulostivého” přívozu, který spojuje břehy Císařského ostrova s Trojou. Kupodivu ale problém nezpůsobila zamrzlá Vltava, nýbrž právě Berounka. V pondělí 26. února ráno musel být přívoz na kratší dobu zastaven.

„Přívoz byl v pondělí dočasně zastaven kvůli nízkému průtoku vody. Ten byl způsobený právě zamrzlou Berounkou,“ řekl pro Blesk.cz mluvčí Ropidu Filip Drápal. „Trojský přívoz je bohužel trochu náchylnější na obtíže s průtokem vody,“ vysvětlil mluvčí. „Jinak jsme žádné vážnější potíže kvůli náledí neevidovaliVltava je sice místy zamrzlá, ale veskrze jen tenkou vrstvou, se kterou přívozy nemají problém. Vyšší procento závad zaznamenáváme spíše u autobusů kvůli topení.“
Zatímco Berounku pokryl led, Vltava odolala.
Autor: David Malík

Zamrzlá Berounka u Prahy je v tuto roční dobu něčím neobvyklým, a při pohledu na „polozmrzlý“ soutok obou dvou řek se až tají dech. Přitom dříve v zimách platily řeky, Vltavu v Praze nevyjímaje, za vydatné kluziště, na které se vydávali i naši dědečkové s babičkami.

Na Vltavě bruslili naši předci

„Za Rudolfa II. byl konán v Praze karneval na ledě, kde též bruslaři ,pro kratochvíli jezdili'. Od roku 1700 lze bezpečně sledovati rozšíření bruslí po celých Čechách, Moravě i Slezsku, kde jejich užívání bylo na rybnících i řekách,“ uvádí v textu, který je dodnes zachován v Archivu hlavního města Prahy, všestranný sportovec Josef Rössler-Ořovský.

Před 150 lety dokonce v Praze vznikl první bruslařský klub. V jeho rámci se bruslilo především na Žofíně ale i na jiných místech. Dokonce i v uplynulých letech tu a tam někde u břehu Vltava zamrzala. Ale spíše výjimečně, a tím spíše ne v březnu. Důvodem je totiž regulace jejího toku, způsobená tzv. vltavskou kaskádou, čili řadou přehrad. Voda je díky nim teplejší.

Mrazíky už hlavní město opustí

Jak se ale zdá, lidová pranostika „mrzne-li o Kunhutě, mrzne ještě čtyřicet dní“ se nejspíše nepotvrdí. Kunhuty totiž bude v sobotu 3. března, a podle meteorologů by v následujících dnech mělo nastat mírné oteplení, a teploty i už by opět měly sahat nad nulu.

Fotogalerie
51 fotografií