Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zadržení Zemanova rádce bylo na přímý rozkaz prezidenta? Číňané spekulace odmítají

Autor: ČTK, vei - 
2. března 2018
08:43

Informace o vyšetřování předsedy představenstva čínské společnosti CEFC Jie Ťien-minga (40) se nezakládají na faktech. S odvoláním na sdělení firmy to dnes uvedla agentura Reuters. Šéf CEFC je zároveň poradcem prezidenta Miloše Zemana, skupina působí převážně v energetice.

Podnik na svém webu zveřejnil prohlášení, podle něhož společnost funguje normálně. Některá média a agentura Reuters ve čtvrtek s odvoláním na nejmenované zdroje uváděla, že šéf podniku je vyšetřován kvůli podezření z hospodářské kriminality.

Hongkongský deník South China Morning Post s odvoláním na čtyři informované zdroje ve čtvrtek napsal, že Jie Ťien-ming byl na přímý příkaz čínského prezidenta Si Ťin-pchinga zadržen, a to už 16. února. Podle zdrojů čínského finančního magazínu Caixin byl předvolán k výslechu. Zda vyšetřování pokračuje, podle listu není známo.

„Zaznamenali jsme ten nezodpovědný článek... Slavnostně zde prohlašujeme: nezakládá se na faktech,“ citovala prohlášení firmy agentura AFP. CEFC zároveň dodala, že informace o svém vyšetřování sám Jie nepotvrdil.

Po zveřejnění zprávy o vyšetřování akcie firmy oslabily a jejich pokles pokračoval i dnes. Kvůli masivnímu rozprodávání dluhopisů společnosti bylo zastaveno jejich obchodování.

Kdo je Jie Ťien-ming? 

• Jie Ťien-ming se narodil 5. června 1977 v Pchu-čchengu v provincii Fu-ťien.

• Skupina CEFC China Energy Company Limited působí především v energetice, financích a průmyslu. Webové stránky společnosti uvádějí, že firmu založil Jie Ťien-ming v roce 2002 a nyní je předsedou představenstva společnosti.

• Od dubna 2015 je Jie Ťien-ming poradcem prezidenta Miloše Zemana. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že Jie je prezidentovým speciálním poradcem „pro Čínskou lidovou republiku pro ekonomické otázky a otázky ekonomického rozvoje“.

Prezident Zeman ve společnosti svého speciálního čínského poradce Jie Ťien-minga Prezident Zeman ve společnosti svého speciálního čínského poradce Jie Ťien-minga | ČTK

• Podle čínských investigativních novinářů patří Jie Ťin-ming k „nejtajemnějším čínským boháčům“. Novináři zjistili, že Jie založil svoji první firmu v roce 1999. V letech 2002 až 2004 obchodoval spolu se svou manželkou Wu Li-čchiung s hygienickými potřebami, hasicími přístroji, výrobky ze dřeva a potravinami. V roce 2017 se stal politickým poradcem konzervativní pročínské Nové lidové strany v Hongkongu.

V roce 2016 ho americký magazín Fortune zařadil na druhé místo svého seznamu „40 pod 40“, tedy 40 nejvlivnějších lidí světa mladších 40 let.

• Čínské zdroje v minulosti uvedly, že je Jie Ťien-ming vnukem maršála Jie Ťien-linga, jenž se po smrti vůdce Mao Ce-tunga největší měrou zapříčinil o pád takzvaného Gangu čtyř, což byla skupina členů politbyra vedená vdovou po Maovi. Za dvouleté vlády tohoto uskupení se ještě zintenzivnil teror Maovy kulturní revoluce. Maršál Jie Ťien-ling se poté zařadil k vůdcům takzvané druhé generace. Podle listu Financial Times ale Jie v prohlášení pro česká média popřel, že je vnukem Jie Ťien-linga.

Skupina CEFC je podle vlastních údajů největší soukromou společností v Šanghaji a sedmou největší privátní firmou v Číně. Po celém světě zaměstnává téměř 30 000 lidí. Jako hlavní sídlo svých evropských aktivit si firma vybrala Českou republiku.

V Česku firma koupila podíly například v aerolinkách Travel Service, v internetové cestovní agentuře Invia.cz, kapitálově vstoupila do J&T Finance Group, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, je majoritním vlastníkem fotbalové Slavie i stadionu v Edenu či dvou pražských hotelů Mandarin Oriental Prague a Le Palais Art Hotel Prague a historické budovy bývalé Živnobanky v centru Prahy. Koupila pražský administrativní komplex Florentinum a zrekonstruovanou budovu v pražské ulici Na Poříčí v sousedství Florentina. Posledním velkým podnikem je nákup menšinového podílu v cestovní kanceláři Canaria Travel.

Loni v září CEFC uzavřela dohodu o koupi více než čtrnáctiprocentního podílu v ruské ropné společnosti Rosněfť za devět miliard dolarů. Zpráva o vyšetřování Jie Ťien-minga podle Reuters vyvolává otázky kolem dokončení dohody. Mluvčí Rosněfti dnes řekl, že firma o vyšetřování nic neví a že toto vyšetřování s Rosněftí nijak nesouvisí.

 

 


stenly29 ( 2. března 2018 09:16 )

Co říká čínská společnost CEFC Energy je pro Tebe pravda? Hongkongský deník South China Morning Post s odvoláním na čtyři informované zdroje ve čtvrtek napsal, že Jie Ťien-ming byl na přímý příkaz čínského prezidenta Si Ťin-pchinga zadržen, a to už 16. února. Podle zdrojů čínského finančního magazínu Caixin byl předvolán k výslechu. Trochu uber presstitute.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa