Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babiš o útoku Zemana na ČT: „Puč tam nechystám.“ A slíbil, že přijde k Moravcovi

Autor: Jaroslav Šimáček - 
2. března 2018
08:15

Kolem České televize je v posledních dnech pořádně rušno. Nové kolo debat rozproudil prezident Miloš Zeman, který po návrzích na zrušení koncesionářských poplatků či dokonce zestátnění ČT uvedl, že by si „velmi přál“ personální změny v ČT a poslancům navrhl, aby nadvakrát zamítli zprávu o hospodaření ČT, což by vedlo k volbě nové rady. Premiér Andrej Babiš (ANO) se ve Sněmovně ČT zastal. A slíbil, že po roce přijde opět do Otázek Václava Moravce, kde nechával jen prázdné křeslo.

Andreje Babiše (ANO) ve Sněmovně kvůli situace kolem ČT interpeloval poslanec KDU-ČSL Marek Výborný. Motivovalo ho k tomu Zemanovo vyjádření pro TV Barrandov. „Můžete mi zde jednoznačně vyloučit, že toto účelové zneužití výročních zpráv České televize o hospodaření by mohlo vést, tak jak hovoří Miloš Zeman, k finálním personálním změnám v Radě České televize a následně v České televizi samotné?“ tázal se premiéra. 

Je dobré vědět, jak ČT hospodaří, říká Babiš

Dvojí odmítnutí zprávy o ČT, které poslancům navrhl Zeman, vzbudilo vlnu kritiky. Té čelí i šéf soukromé TV Barrandov Jaromír Soukup, který o hospodaření ČT natočil vlastní pořad a s Českou televizí se dostal do sporu, který může skončit až u soudu. 

Ve svém pořadu si navíc Soukup spletl bývalého poslance za Okamurův někdejší Úsvit Milana Šarapatku s publicistou, politickým komentátorem, do roku 1998 členem ČSSD a od roku 2015 členem Rady ČT Zdeňkem Šarapatkou.

„Moc tomu nerozumím, tady nějaký radní Zdeněk Šarapatka, vedl premiérské kabinety Miloše Zemana a Stanislava Grosse, je člen Rady České televize a je potřeba vědět, kdo vlastně volí tu radu, tu volí tady Sněmovna, nepřímo, takže já nevím, o čem je řeč,“ reagoval na interpelaci Babiš.

„Určitě tady tenhle pán říká, že se chystá nějaký puč, já určitě žádný puč nechystám. Česká televize dostává asi sedm miliard ročně od občanů naší země a samozřejmě je asi důležité vědět, jak Česká televize hospodaří. A za mě to je všechno, takže já určitě s Českou televizí nemám žádný problém,“ ujišťoval Babiš.

Ředitel Dvořák: Cílem má být ovládnutí ČT

Poslanec Výborný se prý obává ohrožení nezávislosti veřejnoprávní televize, veřejnoprávnost médií označil až za jeden z pilířů demokracie. Odmítl, že by ho k interpelaci vedly nějaké osobní vazby. „Generálního ředitele České televize jsem nikdy neviděl osobně, nepotkali jsme se, jde mi skutečně o to, aby tento pilíř demokracie, veřejnoprávnost médií u nás byla zachována,“ ujišťoval.

Ostatně i sám ředitel ČT Petr Dvořák v reakci pro Blesk Zprávy se proti Zemanovým slovům ohradil. „Výzva k neschválení dva roky staré zprávy je pokračováním účelových tlaků prezidenta Zemana na Českou televizi, na jejichž konci má být ovládnutí média veřejné služby částí politické moci. Naplňuje se tak scénář, před kterým jsem už několikrát veřejně varoval. Věřím, že demokratické strany v parlamentu tento krok nedovolí,“ uvedl Dvořák, podle kterého je třeba ČT chránit.

Prázdná židle u Moravce, kam nedorazil Andrej Babiš. Prázdná židle u Moravce, kam nedorazil Andrej Babiš. | reprofoto ČT/Blesk.cz

Babiš slíbil, že přijde k Moravcovi

Babiš na důkaz, že on sám s ČT problém nemá, přislíbil také změnu ve svém dosavadním přístupu, kdy rok ignoroval diskusní pořad Otázky Václava Moravce. „Dokonce ji vždycky podpořím, naposledy jsem byl v Otázkách Václava Moravce 12. února minulého roku, tak teď půjdu do otázek 11. března,“ ujišťoval ve čtvrtek Sněmovně.

Babiš či Zeman přitom bývají pravidelnými hosty právě u Jaromíra Soukupa v jeho pořadech na Barrandově. K jeho poslednímu pořadu, kritizujícímu ČT za její hospodaření, se však televize ohradila v aktuálním prohlášení: „Česká televize se odmítá zapojovat do nedůstojných mediálních přestřelek. Budeme se chovat racionálně a s ohledem na dobrou pověst instituce a jejich zaměstnanců. Využijeme všechny možnosti právního státu k obraně před nepravdivými a manipulativními údaji.

Milann ( 2. března 2018 22:52 )

Přesně 35,2 roků s dvěma dětmi.

agfor ( 2. března 2018 15:57 )

To by pak muselo nejmenované etnikum brát nejvyšší důchody. Ti dřou celý život hlavně pérem, aby měli co nejvíc pobíračů dávek.

takytaky ( 2. března 2018 14:22 )

Možná pan Milann myslí, že odpracovala znamená se 2 dětmi doma. Jako že hrozná dřina taky výchova a odvádění dětí do školy. Pak vaření br.guláše tatínkovi živiteli. Určitě v někde u sousedů by se měli hodně líp, vyšší důchody. Třeba u Putina? Nebo na Slovensku? To si můžou myslet tak lidi co byli naposledy z fabriky na Rujáně a nezajímají se o nic, jen je přesně pro ně ty žvásty Nebureše, Ogamury a našeho znovuzvoleného, národem milovaného Milouše.

Milann ( 2. března 2018 13:40 )

Volil jsem Babiše ale čím dál více mně přesvědčuje o tom že jsem mu skočil na špek. Co slíbil že musí udělat něco s nízkými důchody pokud si myslí že žena co má odpracovaných 36 roků s dvěma dětmi pobírá 4000 tisíce důchodu je spravedlivá částka tak o něm pochybuji.A že začíná lest ČT do zadku o tom ani nemluvím co udělá příště?

illyria ( 2. března 2018 12:26 )

Po pořadu na ČT "Co dokáže lež" sem TV vyhodila, na Kavčí hory (a do rádia) sem napsala, ať si svojí propagandu platí sami a poplatky odhlásila a mám klid .-) Takže místo nadávání na ČT si jí také odhlašte a hotovo.D

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa