Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vražda Kuciaka je varováním pro ostatní novináře, vrahům to nevyšlo, píší Němci

Autor: base, ČTK - 
1. března 2018
11:42

Způsob, jakým byl zavražděn slovenský investigativní novinář Ján Kuciak, měl být varováním pro ostatní novináře, kteří píší o věcech, které se někomu nelíbí. Je o tom přesvědčen německý deník Die Welt, který to ve čtvrtek napsal v hlavním článku na titulní straně. Případu mladého novináře věnuje několik stran.

Die Welt ve čtvrtek vyšel s velkým černobílým titulkem „Jak italská mafie vyváděla evropské peníze,“ který odkazuje na téma, jemuž se sedmadvacetiletý novinář před smrtí věnoval. Kuciakův nedokončený článek také německý list otiskl.

Varování dalším novinářům

V hlavním článku na titulní straně se deník zabývá tím, co Kuciakův případ znamená. Připomíná, že poslední rok v tureckém vězení strávil jeho vlastní dopisovatel Deniz Yücel. „Byl symbolem pro to, jaká rizika podstupují ti, kdo pracují pro pravdu,“ píše list. „Případ dobře dopadl. Deniz Yücel je svobodný. Ján Kuciak je mrtvý,“ pokračuje list a připomíná, že mladý novinář byl zavražděn spolu se svou snoubenkou Martinou Kušnírovou.

„Vedle těl zavražděných položili vrahové projektily smrtících kulek. Mělo to být varování. Varování dalším novinářům, kteří píšou něco, co se určitým lidem nelíbí,“ míní Die Welt. Pravděpodobné podle něj je, že za vraždou stojí „nepřátelé svobody, lidé, kteří mají tolik strachu z nepříjemných pravd, z novinářů, že kvůli tomu brutálně vraždí“.

Video  Matka zavražděné Martiny: Místo plánované svatby chystá pohřeb  - tv Joj
Video se připravuje ...

Německý list: Stal se opak toho, než co chtěli vrazi

Ján Kuciak není ojedinělý případ. Loni bylo po celém světě zavražděno 74 novinářů, letos už čtyři novináři a dva blogeři. Dalších 307 novinářů a blogerů je kvůli své práci ve vězení. Přitom právě v době, kdy oslabují některé demokracie a sílí autokratické režimy, je novinařina podle deníku stále důležitější.

List připomíná i témata, na nichž Kuciak v posledních měsících pracoval. On ani jeho kolegové se přitom nenechali nikdy zastrašit. „Teď musel Ján Kuciak za tento postoj zaplatit svým životem,“ konstatuje Die Welt.

Jedním z mála útěšných aspektů této tragédie je to, že řada evropských médií nyní zveřejnila nedokončené Kuciakovy texty o činnosti italské mafie na Slovensku. „Stal se tak pravý opak toho, co vrazi zřejmě chtěli: Rešerše a jejich výsledky nejsou potlačeny, ale maximálně šířeny. Pravděpodobnost, že díky tomu budou odhaleni vrazi a jejich machinace, výrazně stoupla,“ míní list.

Video  Fico ukázal milion eur za dopadení vraha novináře. Opozice žádá, aby vlivní rezignovali  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Vše o smrti novináře Jána Kuciaka čtěte zde >>>

Poslední článek Jána Kuciaka o propojení italské mafie a slovenské politiky najdete zde >>>

tolka ( 1. března 2018 14:17 )

Tak dědka odsunu Témata: Ján Kuciak, vražda, zahraničí, kamarádi, Slovensko, guma, krimi Zavražděnému Kuciakovi někdo opakovaně vyhrožoval. Už před rokem našel mladý investigativní novinář ve schránce podivný vzkaz. Jeho kamarád promluvil o událostech před jeho vraždou. Vyčítá si, že jim nevěnoval větší pozornost. "Dost mě trápí to, že nedávno měl pokažené auto. Nemohl nastartovat, dokonce ve své poštovní schránce našel gumu, jakoby mu někdo chtěl naznačit, že ho chtějí kvůli jeho práci vygumovat z tohoto světa," popsal mladík, který nechtěl být jmenován, pro web Plus JEDEN DEN. reklama I on se přiklání k variantě o mafii. "Mám pocit, že Jančiho připravila o život italská mafie, o které nedávno dělal materiál. Moc o práci sice nemluvil, ale co vím z jeho vyprávění, na článku dělal přes dva měsíce a řekl, že mu to dalo pořádně zabrat, téměř to měl už hotové," vzpomíná jeho kamarád, který nechce být jmenován. Kuciak zkoumal napojení asistentky Fica na italskou mafii! Zavražděná Martina neměla údajně vůbec být v době vraždy doma. "Víceméně se zdržovala na východě, kde pracovala jako archeoložka, spolu byli jen během víkendu. V týdnu, kdy se stala vražda, měla jeden důležitý výzkum, ale kvůli špatnému počasí byl zrušen a odložen o týden. Rozhodla se proto jít domů, kde měla být do neděle. Takže zřejmě se stala náhodnou obětí, se kterou vrazi nepočítali, protože měla v té době nacházet na východě,"

gemino ( 1. března 2018 12:55 )

Nebylo by spíš na místě se ptát co dělají tajné služby, co dělá policie, co dělá kriminální policie, když lumpárny musejí rozkrývat investigativní novináři? Jak svojí práci odvádějí ministři vnitra, ministři spravedlnosti, jak pracuje celá vláda? Není něco systémově hodně špatně?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání