Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

V Bruselu řešili peníze džihádistů. Dupnout chtějí na ropné kšefty Turků i arabský fotbal

Autor: Zuzana Štíchová - 
1. března 2018
13:19

Doporučení, jak omezit financování mezinárodního terorismu, odsouhlasil ve čtvrtek Evropský parlament na svém zasedání v Bruselu. Poslanci se shodli na nutnosti mezinárodní spolupráce, někteří z nich ale konkrétně ukázali na Turecko nebo fotbal na arabském poloostrově. Turci podle politiků pomáhali džihádistům prodávat jejich ropu, praní peněz pak může probíhat přes charitu i tamní fotbalové týmy. Poslanci upozornili také na aktivity Saúdské Arábie, která je často označována za kolébku terorismu, na druhé straně ale také za spojence Západu.

Nejen zbraněmi, ale především odstřihnutím peněz chtějí europoslanci bojovat proti islámským radikálům. Zahraniční výbor parlamentu už ve středu poukázal na nutnost omezit nelegální obchod se zbraněmi, drogami, cigaretami, ale také ropou nebo otroky. Jedním z problémů jsou totiž také finance od evropských států, nejen od těch arabských.

V Evropě je mnoho případů, kdy státy podporují, ať už přímo nebo nepřímo, terorismus. Pane komisaři, dejte nám seznam těch zemí. Musíme rozbít toto financování. Je to pokrytecké pak říkat, že s mezinárodním terorismem bojujeme,“ apelovala na komisaře pro bezpečnost řecká poslankyně Sofia Sakorafa. Odpovědi se ale během debaty nedočkala.

Zpráva zahraničního výboru mluví především o nadnárodních neziskových organizacích, charitách, nadacích, které působí jako krytí pro nekalé praktiky. Někteří členové europarlamentu ale mluvili například také o praní peněz skrze arabské fotbalové týmy. „Je třeba kontrolovat praní peněz, třeba ve fotbale. Oni je podporují s cílem podporovat teroristické organizace,“ zaznělo od jednoho z řečníků.

ISIS má v řadách teprve čtyřletého chlapce. ISIS má v řadách teprve čtyřletého chlapce. | Youtube.com

Turecká ropa, zpráva bez „islámu“

Největší kritiku schytalo od poslanců Turecko, které podle nich pašuje či přeprodává ropu teroristů a pomáhá jim tak k penězům. Členové parlamentu tak mluvili o důrazné kontrole těchto finančních toků. Situace s Tureckem je ale choulostivá. Evropská unie se zemí prezidenta Erdogana domluvila v březnu 2016 křehkou „migrační stopku“, aby se snadněji vyrovnala s proudem migrantů valících se do Evropy. EU to stálo 3 miliardy eur, tedy přes 75 miliard korun. Turecko už několikrát vyhrožovalo, že dohodu vypoví.

V centru Kodaně stojí obrovské betonové zátarasy na obranu před teroristickými útoky. Vztyčujeme je proto, abychom zabrzdili teroristy, stejně tak to ale musíme udělat ve finančním světě. Bankám více záleží na penězích než na principech. Není jasné, do čích kapes peníze plynou. Probíhá to celé v přítmí a příšeří,“ poznamenal Jeppe Kofod z Dánska.

„Je veřejným tajemstvím, že chalífát obchodoval ilegálně s ropou prostřednictvím Turecka. Musíme se také podívat na financování pod pláštíkem charity,“ zaznělo od jednoho z jeho kolegů. 

„Na tuhle zprávu jsme čekali 10 let. Přes dva tisíce lidí zabili teroristé v Evropě od roku 2001. Samozřejmě musíme zajistit, že se nepodílíme na financování skrze naši ropu,“ doplnil francouzský europoslanec Dominique Martin. 

Nizozemský člen frakce Evropa národů a svobody André Ellisen, kam patří v Česku například Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, se pozastavil nad tím, že ve zprávě, která se týká islámských radikálů, není zmínka o islámu. „V Evropě je podle odhadů více než 5 tisíc radikalizovaných muslimů, ale v této zprávě slovo islám nezaznívá ani jednou. 99 % teroristických činů spáchali muslimové, v roce 2006 to bylo 95 %. To jsou čísla Europolu. Jak pak může být někdo označován za islamofoba, když tam není o islámu zmínka?“ podivoval se Ellisen.

Po dopolední debatě parlament na mini-plenárním zasedání v Bruselu svá doporučení odhlasoval, včetně dvou doplnění. Jedno se týká financování teroristů ze strany saúdské Arábie, druhé pak konrétní firmy, která v místě konfliktu působí a je podezřelá, že s radikály také obchoduje.

Zprávu včetně obou doplnění podpořil z českých europoslanců například Stanislav Polčák (za TOP 09 a STAN). „Jsem rád, že zpráva poukazuje na roli Saúdské Arábie při celosvětovém financování radikálních imámů a jejich mešit, protože jsem osobně na aktivity této země upozorňoval a tvrdil, že její role partnera Západu je velmi sporná,” okomentoval hlasování.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa