Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Položí ČEZ zase bulharskou vládu? Premiér Bojko Borisov se bojí a Babiš je v šoku

Autor: Tomáš Lébr - 
1. března 2018
12:19

Bulharský premiér Bojko Borisov se bojí, že za krokem českého energetického giganta ČEZ, který 23. února prodal svá aktiva v zemi bezvýznamnému podniku, je snahou potopit ho. Koneckonců už jednou, v roce 2013, byl nucen kvůli skandálu v energetice, spojeným rovněž s ČEZ, rezignovat. Šok nad transakcí ČEZu, polostátní společnosti, vyjádřil i český premiér Andrej Babiš. Ve čtvrtek dal Borisov najevo, že by nad aktivy ČEZu v Bulharsku mohl převzít kontrolu stát. Chybí však souhlas české společnosti. 

Když společnost ČEZ o víkendu oznámila prodej svého majetku malému bulharskému podniku s názvem Inercom Bulgaria, vyvolalo to nejdříve poprask mezi bulharskými experty, ale i politiky. Teď už si ho všiml prakticky celý svět ekonomiky. V transakci je až příliš podivností. Za oznámenou kupní cenu 320 milionů eur by nový vlastník získal podnik s ročním obratem téměř 1 miliardy eur.

Záhadná majitelka Ginka Varbakovová

Intercom Bulgaria byla přitom založena teprve loni s kapitálem 25 000 eur. Dosud vlastnila jen několik solárních elektráren a majitelkou je Ginka Varbakovová, která podle bulharských médií nemá vůbec žádné předchozí zkušenosti s řízením podobně velkých společností nebo projektů. Velké nejasnosti panují i okolo toho, kde tahle malá firma vzala na koupi peníze. Kvůli transakci už rezignovala tamní ministryně energetiky Temenužka Petkovová, která čelí podezření, že je na vlastníky firmy Inercom napojená.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž v úterý ČTK řekl, že prodeji bulharských aktiv se představenstvo i dozorčí rada energetické společnosti ČEZ věnovaly několik měsíců, výhodnost nabídky potvrdily i externí posudky. „O tom, že firma Inercom je připravena financovat transakci, svědčí fakt, že poskytla neodvolatelnou bankovní záruku na zaplacení kupní ceny. Tuto bankovní záruku vystavila banka Unicredit Bulbank, která je součástí renomované mezinárodní banky,“ uvedl Kříž. 

ČEZ jako „hybatel“ bulharské politiky

O provozování energetických sítí v Bulharsku se nyní dělí tři společnosti. Společnost ČEZ, která přišla na bulharský trh v roce 2004,  má monopol v západní části země včetně hlavního města Sofie. Další česká společnost Energo-Pro ovládá severovýchod a rakouské EVN jihovýchod země.

Rozložení energetických operátorů v Bulharsku: ČEZ - západ, Energo-Pro - severovýchod, EVN - jihovýchod Rozložení energetických operátorů v Bulharsku: ČEZ - západ, Energo-Pro - severovýchod, EVN - jihovýchod | Euractiv.com

Za Borisovou rezignací na úřad premiéra v roce 2013 byl skandál týkající se „přemrštěných“ cen elektřiny. V tomto případě byl ČEZ obviňován z toho, že svou cenovou politikou poškozuje bulharské spotřebitele. Bulhaři mají dlouhodobě podezření na kartelové dohody mezi třemi společnostmi, které účtují podobné ceny na trhu, takže neexistuje skutečná hospodářská soutěž. Vnitrostátní regulační orgán v oblasti energetiky, který má v tomto odvětví policie, má velmi málo důvěry ze strany veřejnosti.

„Tentokrát žádná rezignace nebude!“

Borisov nyní bez uvedení viníků prohlásil, že prodej aktiv ČEZu je spiknutím proti němu, načasované na dobu, kdy byl v Bruselu na summitu EU. „Takovýhle scénář tito darebáci měli. Tito lidé mě jednou odstavili od moci, nyní se o to pokoušejí znovu,“ řekl bulharský premiér ve tamní veřejnoprávní televizi. „Tentokrát žádná rezignace nebude. Těm lidem slibuji, že je ukážu celému národu,“ dodal.

Ve čtvrtek pak Ginka Varbakovová, majitelka společnosti Inercom, s níž ČEZ transakci uzavřel, oznámila, že o koupi ráno jednala se samotným premiérem. Varbakovová doplnila, že Borisov chce nad prodávanými bulharskými aktivitami české energetické skupiny mít plnou kontrolu kvůli jistotě koncových odběratelů energie. Řekla také, že je ochotna vyjít premiérovi vstříc, ale nejdříve musí jednat s prodejcem o úpravě smlouvy. Proto také hodlá odjet do Česka a s představiteli ČEZ o tom jednat.

„Pokud to uklidní konečné spotřebitele, ano, jsem ochotná souhlasit, aby se bulharský stát na smlouvě podílel, a jsem ochotna převést svůj kontrakt, pokud s tím prodejce bude souhlasit,“ citoval ji bulharský zpravodajský server Novinite.

Mluvčí ČEZ Alice Horáková poté řekla agentuře ČTK, že společnost zatím nemá o požadavku bulharské vlády žádné informace. „Společnost Inercom poskytla skupině ČEZ už v okamžiku podpisu kontraktu, tedy v pátek 23. února 2018, neodvolatelnou a bezpodmínečnou bankovní záruku ve výši pět milionů euro na zaplacení kupní ceny,“ uvedla Horáková. „Máme podepsanou smlouvu, ale uvidíme, s čím nás Inercom osloví,“ doplnil později vedoucí mediálního útvaru ČEZ Ladislav Kříž.

Babiš: „ČEZ si dělá, co chce. Je to stát ve státě“

Bulharský ministr financí Vladislav Goranov, který se ranní schůzky Borisova a Varbakovové rovněž zúčastnil, řekl, že prodej nebude dokončen, dokud se vše nevyřeší. Vláda podle něj dala jasně najevo, že chce být do kontraktu s ČEZ nějakým způsobem zapojena.

Skandál podle pozorovatelů je politickým problémem i pro českého premiéra Babiše, který se mimochodem nedávno s Borisovem sešel. Agentura ČTK citovala Babiše, který se svěřil, že byl „šokován" oznámením o dohodě, a požádal ČEZ o vysvětlení tohoto kroku. Zásadně změnit situaci však prý nemůže. „Nemohu to příliš řešit, protože ČEZ není státem stoprocentně vlastněná firma... Víceméně si tato společnost dělá, co chce. ČEZ je stát ve státě,“ řekl Babiš v rozhovoru pro Lidové noviny.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi