Extrémní mrazy neohrožují pouze zdraví a život lidí, ale také lesní zvěře. „Vyzýváme všechny občany a zejména pejskaře, aby v těchto dnech nechodili na procházky do lesů. Mohou vyplašit zesláblou a hladovějící zvěř, která poslední zbytky energie vydá na útěk před nebezpečím. Nasledně zemře na zápal plic či podchlazení,“ řekl myslivecký hospodář Pavel Suchánek z Jelení v Jeseníkách. Problém se ale týká celé republiky.

Zvěř migruje při hledání vodních zdrojů. Navíc ji dochází důležité minerály a proto se stahuje k hlavním silnicím. „Sůl je jedním ze základních minerálů a proto se zvěř v těchto dnech pohybuje u cest a snaží se olizovat solí ošetřený asfalt. Řidiči by měli zejména v podvečer a nad ránem jezdit pomaleji, aby předešli kolizím,“ pokračoval Suchánek.

Myslivci se snaží zvěři maximálně pomoci přikrmováním. „Do krmelců nosíme seno, zrní, kamennou sůl, případně jablka. Samozřejmě budeme rádi, když nám veřejnost s příkrmem zvěře v těchto dnech pomůže,“ dodal Suchánek.

Pečivo je zabiják

Myslivci ale varují, aby lidé zvěři do krmelců ani do volné přírody nedávali suché ani čerstvé pečivo. „To navlhne, začne plesnivět a po jeho pozření dochází k otravě zvěře a přímému ohrožení jejího života,“ varoval Suchánek

Myslivec Suchánek doporučuje všem, kteří mají zahrady poblíž lesních porostů, aby stromky obalili sítí proti okusům. „Bohužel v těchto dnech zvěř začívá skutečnou krizi a při hledání potravy bude páchat škody na lesních i jiných porostech,“ upozornil Suchánek.

Fotogalerie
7 fotografií