Sto let stará budova byla citlivě zrekonstruována místním studiem Alexander & CO. Architekti kladli důraz na detaily a starý dům změnili na moderní bydlení plné světla, pohodlí a vytříbené elegance.

Přestavba dvojpodlažního rodinného domu, který pochází z počátku 20. století, byla velkou výzvou především kvůli špatnému stavu budovy a také nedostatku místa. Pocit prostornosti se autorům návrhu podařilo vytvořit minimální estetikou, chytrým uspořádáním prostoru a propojením interiéru s okolím domu.

Přestavbou stoletého domu vznikl moderní domov s prvky ženského minimalismu
Autor: Alexander & CO

V přízemí domu se nachází otevřená společenská zóna, která zahrnuje jídelnu, kuchyň a obývací pokoj. Vizuálně a prostorově je rozšířena do malého dvora s venkovním jídelním koutem. Přístupný je přes vysoké, skládací terasové dveře. Horizontální okno nad kuchyňským pultem pak mění zahradní vegetaci na tapetu. V horním patře osvětlují chodbu velké zasklené světlíky, do pokojů a koupelen vnáší světlo okna.

Pro interiér je charakteristická estetika ženského minimalismu, která kombinuje neutrální barevnou paletu bílých a šedých ploch s teplými, přirozenými odstíny a texturami. Přímočarou geometrii jemně doplňují ozdobné lišty na stropě ve vestibulu, které odkazují na historii domu.

Přestavbou stoletého domu vznikl moderní domov s prvky ženského minimalismu
Autor: Alexander & CO

Patrná je i jinde, třeba na křivolakém povrchu betonu a štukovaného krbu. Organická paleta materiálů navíc propojuje vnitřní prostor se zahradou venku. Desky stolů jsou z přírodního mramoru, betonová umyvadla byla vyrobena na zakázku. V kuchyni a prádelně najdete obklady z bělené dýhy, podlahy jsou vyrobeny z masivního dřeva.

Fotogalerie
23 fotografií