Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chřipka letos v Česku zabila už 50 lidí. Sedmi z nich bylo pod 60 let

Autor: ČTK - 
27. února 2018
16:14

Chřipce v Česku podlehlo od začátku sezony do pátku minulého týdne 50 nemocných. Starších 60 let bylo 43 z nich, ostatní byli ve věkové skupině 25 až 59 let. V nemocnici s vážným průběhem chřipky skončilo 199 lidí, uvedl na svém webu Státní zdravotní ústav. Epidemie bude podle něj pokračovat ještě několik týdnů. Nemocných bylo k minulému pátku 1954 na 100 tisíc obyvatel.

„Domníváme se, že v aktuálním týdnu bylo dosaženo maxima nemocnosti. Před sebou máme několikatýdenní konsolidaci epidemické vlny,“ uvedli epidemiologové ze SZÚ.

Hlavní hygienička vyhlásila plošnou epidemii na začátku února. Loni byla v únoru epidemie chřipky už na ústupu. Obvykle trvá čtyři až osm týdnů. Loni v nemocnicích skončilo přes 300 lidí a 114 jich zemřelo.

Kardiaci musí být na pozoru

Nejnebezpečnější je chřipka pro seniory a chronické pacienty s nemocemi, jako je cukrovka, obezita nebo onemocnění srdce.

Úmrtí na chřipku a související zápal plic během epidemie je 435krát pravděpodobnější u nemocných s kombinací nemocí srdce a plic, 240krát vyšší u diabetu s kardiovaskulární nemocí, 120krát u plicních onemocnění a 52krát u samotných kardiovaskulárních chorob, jako je například infarkt, mozková mrtvice, angina pectoris, ale i vysoký krevní tlak.

Petrey ( 28. února 2018 07:39 )

Na očkování proti chřipce chodím já i děti a musím říct, že jsem spokojený. Chřipka se nám vyhýbá obloukem ke všemu to máme hrazené naší oborovou pojišťovnou, takže nás to stojí opravdu jen chvilku našeho času. Zdraví je pro mě na prvním místě především u dětí.

Zobrazit celou diskusi