Obžalovaný Řek Kostas B. podle obžaloby s dalším krajanem, který už byl pravomocně odsouzen, v roce 1992 ve velkém v Česku a na Slovensku nakupovali a neplatili. Za to dnes soudkyně Kostasvovi B. udělila podmíněný trest. Ten u soudu nebyl, pobývá v Řecku. Už dříve se soudnímu procesu vyhýbal, byl na něj vydán evropský zatykač a souzen byl jako uprchlý.

Kostas s dalším komplicem v roce 1992 od různých firem objednávali různé zboží a služby. Například odebrali sklářské výrobky za přibližně pět milionů korun. Pořizovali i rámy a rámovací lišty. Neplatili ani za kamiony, které toto zboží odvážely do Řecka. Podle soudu neměli v úmyslu zboží ani služby zaplatit.

Dlouho se oba trestnímu stíhání vyhýbali. Soud na ně vydal v roce 2015 evropský zatýkací rozkaz. Řecké orgány ale odmítly obviněné vydat. Z jejich pohledu už byly případné zločiny promlčené.

V roce 2016 ostravský krajský soud vynesl první rozsudek. Udělil podmíněné tresty. V případě Kostase bylo hlavní líčení vedeno jako proti uprchlému. Úřadům v Řecku se mu dlouho nedařilo doručit rozsudek.

Povedlo se to až před časem, když si dnes již dvaašedesátiletý muž přišel vyřídit na úřad v Řecku nové doklady. Úředníci mu rozsudek doručili.

Protože byl odsouzen jako uprchlý, mohl požádat o obnovení řízení, což také udělal. Předchozí rozsudek proto krajský soud zrušil a dnes vynesl nový. Stejně jako v případě Kostasova komplice udělil podmíněný trest. Navíc jej na deset let vyhostil z Česka.

Rozsudek ale ještě není pravomocný. Státní zástupce i advokátka obžalovaného si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. „Česká strana bude o rozsudku informovat kolegy v Řecku. Jak s informací naloží, je už jejich záležitostí,“ uvedl mluvčí ostravského soudu.