Co by měl váš teenager vědět o lásce a vztazích?

Co by měl váš teenager vědět o lásce a vztazích?
...
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
27. února  2018 
 06:00

Ještě nedávno si hráli s plyšáky, milovali Šmouly, mazlili se, kdykoli je napadlo, a před spaním to nešlo bez pohádky. Jenže teď si ta malá „holčička“ nejraději ze všeho zkouší vaše boty na podpatku a krade tajně rtěnku a ze sladkého chlapečka je přemoudřelý puberťák, se kterým není řeč. A začínají navazovat první vztahy s opačným pohlavím. Na co je dobré je upozornit, aby bylo v nejistých počátcích jejich „milostného“ života co nejméně zklamání a slz?

Život s teenagerem je občas dost divoká jízda. První lásky a krkolomné "více než přátelské" vztahy se obvykle neobejdou bez krizí, pocitu nepochopení a bolestivě získávaných zkušeností. Zároveň jde ale o dobu plnou nezapomenutelných zážitků, které v člověku zůstávají celý život. Čím jim můžeme my dospělí být platní a co jim máme poradit díky svým – na vlastní kůži prožitým – vztahům? Pokud jde o lásku, vždy je dobré pamatovat na následující – toto je třeba svým dospívajícím potomkům připomínat:

Nikdy se neshazujte

Pokud jste se seznámili s někým novým nebo se zrovna vyskytujete v blízkosti někoho, s kým byste se rádi blíže poznali, vyvarujte se toho, abyste upozorňovali na vlastní nedostatky nebo chyby, o kterých si myslíte, že je máte. Mindráky stranou, nepodceňujte se a nedávejte příliš najevo nejistotu, nemluvte sami o sobě negativně nebo s despektem. Hlavu držte pěkně rovně a nevyhýbejte se přímému očnímu kontaktu. Dívejte se lidem při hovoru do očí a s úsměvem. Přirozené sebevědomí je velice přitažlivá vlastnost. Na to, abyste prozradili něco více o svých zranitelných místech a slabších stránkách, bude čas až po delší době vzájemného vztahu, nikoli hned na začátku.

Nedejte na první dojem

Klidně začněte chodit s někým, o kom si myslíte, že to není možné a nikdy by to neklapalo. Každý člověk umí překvapit, a i kdyby se nakonec ukázalo, že jste se spletli, budete o něco moudřejší, poučenější a také bohatší o pár zážitků. A třeba poznáte život z trochu jiného pohledu. Pamatujte si, že každý člověk, se kterým se setkáte a s nímž trávíte čas, vás může něčemu naučit, něco nového vám ukázat a určitým způsobem vás ovlivnit. Zkrátka sejít ze své obvyklé a vyšlapané cesty se občas vyplatí. Třeba díky tomu lépe zjistíte, kdo jste, co potřebujete, a co naopak nechcete. Mějte oči, hlavu i srdce otevřené.

...
...
Autor: iStock

Neztrácejte sami sebe

I dospělým se někdy stane, že ve snaze zalíbit se a zavděčit svému partnerovi se stanou více jeho věrným odrazem než originální a jedinečnou osobností, kterou byli dříve, než se potkali. Převezmou jejich názory, styl oblékání, začnou se jim líbit jiné filmy nebo hudba… Samozřejmě v případě některých změn je přirozené, že se svému miláčkovi přizpůsobíte, hlídejte si ale tu správnou mez, za kterou není dobré sklouznout. I když jste zamilovaní sebevíc, neopouštějte své staré zvyky, zájmy ani přátele a snažte se zachovat si vlastní identitu. Za každých okolností si najděte čas jen sami pro sebe, dělejte, co vás těší a co máte rádi. Má vaše láska jinou představu o trávení volného času? Vymyslete kompromis, jak sladit vaše rozdílné záliby. A pokud začnete mít pocit, že se ztrácíte, žádný strach! Vždycky se sami k sobě můžete přece vrátit!

Neopouštějte své přátele

Dokonce ani v období nejintenzivnější zamilovanosti, kdy toužíte se svou láskou trávit každou vteřinu společně, nezapomínejte na své přátele a neodsunujte je na druhou kolej. Nikdy nevíte, kdy je budete potřebovat a začne se vám po nich stýskat. V životě je fajn mít kolem sebe alespoň pár spřízněných duší, o kterých víte, že vás vždy podrží, podpoří, vyslechnou, budou se s vámi radovat z vašich úspěchů, přispěchají vám na pomoc. Mít opravdové přátele je velká výhra, tak si je hýčkejte a buďte tu pro ně. Lásky totiž přicházejí a odcházejí, věrné a bezpodmínečné přátelství ale zůstává.

Sex? Rozhodnutí je vždy jen na vás!

Ať už se váš vztah drží v méně intimní rovině nebo už došlo na plánování prvního milování, pamatujte, že rozhodnutí, kdy a jak k němu dojde, je jen a jen na vás. Vše, co děláte, je výhradně vaše volba a nikým se do ničeho nenechte nutit. Ani výhrůžkami nebo citovým vydíráním. Pokud na vás protějšek tlačí a chce „něco víc“, ačkoli vy se na to zatím necítíte, bez výčitek odmítněte. Pokud změníte své rozhodnutí jen z důvodu, abyste vyhověli svému partnerovi nebo si nepřipadali nepatřičně, nebudete na tento zásadní moment pravděpodobně vzpomínat moc rádi. A to by byla škoda. Navíc milovat byste se měli jen s člověkem, se kterým vás pojí vzájemná láska a pouto – a takový člověk by přece měl respektovat vaše pocity, potřeby a rozhodnutí.

 

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku