Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rusko a Čína v Evropě přitvrzují. „Je to horší než vyhlašování války“

Autor: Zuzana Štíchová - 
27. února 2018
05:40

Spojené státy, Mexiko a nově i Česko. O možném ovlivňování voleb se mluví stále častěji, a to především ze strany Ruska a Číny. Podle studie publikované Mezinárodním fórem pro studium demokracie tyto dvě velmoci prosazují své zájmy za poslední desetiletí daleko razantnějšími způsoby. A utrácejí za ně miliardy. Rusko a Čína podle autorů potlačují politickou soutěž a svobodu projevu nejčastěji v zemích, kde je demokracie „mladá“, tedy například ve střední Evropě včetně České republiky.

„Není to vyhlašování války, násilné přebírání moci v zemi. Je to mnohem horší. Dnes se překračují hranice v našich hlavách, podrývá se hranice práva a spravedlnosti. Při politických změnách zde působí nepřátelské moci. To je válka, ve které se nacházíme. Válka o vůli a svobodu člověka,“ okomentoval současnou situaci senátor za TOP 09 a STAN Tomáš Czernin. Jeho slova zazněla během debaty, která v pondělí proběhla v Senátu.

V Česku se v poslední době často debatovalo o možnosti, že by zahraniční mocnosti mohly ovlivnit volby. Ať už sněmovní, nebo prezidentské. Před prezidentskými volbami na to upozorňoval například Jiří Drahoš. Konkrétní vliv se ale, především Rusku, nikdy v Česku neprokázal, přestože před ním varuje i BIS ve svých veřejně dostupných výročních zprávách.

Krym Rusko zbavil obav

Rusko podle autorů studie v poslední době zjistilo, že změny, které se odehrály v jeho neprospěch, je možné zvrátit. Přispěla k tomu anexe Krymu. Na Slovensku využívá Moskva podle Grigorije Mesežnikova, slovenského politologa, k nátlaku společnou komunistickou historii, společné slovanské „bratrství“ a prosazování konzervativních hodnot.

„Rusko nepředstavuje žádný sociální model, který by mohl být atraktivní. Proto dezintegruje Evropu, chce utvářet politickou situaci v zemích,“ řekl k tomu mimo jiné Mesežnikov, expert na transformaci postkomunistických zemí.

Podobnou zkušenost má ale i Polsko, i když se zdá být vůči Rusku více „imunní“. „V Polsku je tradiční Rusko z něčeho podezřívat. Máte pocit, že se nic nemůže stát, díky tomuto naladění,“ přiblížil Jacek Kucharczyk, prezident jednoho z polských think-tanků. Podle něj je ale opak pravdou.

Ruské síly mířící na Ukrajinu Ruské síly mířící na Ukrajinu | archiv Blesku

„Ruská propaganda užívá 'sharp power' (uplatňování vlivu s cílem nikoliv získat sympatie, ale vliv skrze zneužívání informací, pozn. red.), využívá a zdůrazňuje rozpolcenost země. Zdůrazňuje to, co zemi dělí. To je způsob jakým Rusko, ale i Čína zvyšují svůj politický vliv. V případě Polska máte stejný příběh jako všude v Evropě,“ popsal Kuchyrczyk metody Rusů v Polsku.

„Jde o antievropské nálady, ale také o ultrakonzervativní hodnoty, vytváří potřebu ochránit Polsko před zlými vlivy jako je feminismus a podobně. Dalším bodem jsou také polsko-ukrajinské vztahy,“ připojil odborník.

V Argentině a Peru je naopak výraznější vliv Číny. Podle španělského novináře a spisovatele Juana Pabla Cardenala začíná přerůstat ekonomický vliv ve vliv politický. „Na začátku století si nikdo nemyslel, že by Čína měla výrazný vliv na ekonomiku v regionu. Zaplést se s Čínou ekonomicky má i minusy, málokdo to ale zdůrazňuje. Stěží si to tam někde přečtete,“ poukázal na jednostrannost vztahů s Čínou.

„Čína má dva cíle: změnit obraz Číny u lidí a přetvářet názory na ni, druhým je legitimizovat komunistickou stranu. Propojují se s nejvlivnějšími lidmi z politiky i z oblasti vzdělávání,“ nastínil metody Číňanů v Jižní Americe Cardenal.

Česko: Rusko je provokativnější a má dlouhodobý cíl

Česko sice nebylo součástní studie o tzv. sharp power, je ale možné hledat paralelu se Slovenskem. Sinolog Martin Hála, který se debaty zúčastnil, i když sám ke studii autorsky nepřispěl, označil ruský vliv v Česku za agresivnější. Navíc s dlouhodobým cílem. 

„Dělám vlastní výzkum, ve kterém se zabývám rostoucím vlivem Číny. Ale studie o 'sharp power' trefila hřebík na hlavičku. Ruská propaganda je v Česku mnohem provokativnější a dlouhodobější než čínská. Čína nevypadá, že by měla dlouhodobý plán,“ komentoval vlivy dvojice zahraničních velmocí v České republice.

Hála zdůraznil, že čínský vliv v posledních letech rapidně roste, pro někoho možná překvapivě. Připomněl také napětí, které se tvoří kolem ruských vlivů. Ty jsou v Česku spojeny především s prezidentem Milošem Zeman skrze jeho poradce Martina Nejedlého. Ten v Rusku dlouhodobě podnikal, byl také jednatelem české pobočky jedné z největších ruských ropných společností Lukoil.

Video  Podívejte se na 48 hodin čínského prezidenta v Česku ve 3 minutách  - Jan Jedlička, Zuzana Štíchová, Blesk TV
Video se připravuje ...

renataren ( 27. února 2018 13:13 )

USA by potřebovalo více spojenců.... Ale... USA vykořisťují obyvatele východní Evropy skrze otrocké mzdy a otrocké podmínky v práci... Co asi lidé udělají? zvolí si někoho levicového... Začnou tíhnout spíše k oponentovi USa a ,,západu"... To, že USA oslabuje je jenom jejich chyba a je to z jejich nenažranosti... Kdyby trochu lidem přilepšili, tak tu nebude posilovat opozice USA vykořisťovatele !!! Je to jen přirozené vyústění situace.

hackoff ( 27. února 2018 06:53 )

mozna na tom neco je. kazda velmoc chce nejakym zpusobem prosazovat svuj vliv a ovlivnovat deni v jinych zemych. nedelam si iluze ze to dela kazda zeme. ale proboha nalepkovat vlastence a konzervativce vlastizradcema a oznacovat je prorusky a procinsky agenty uz fakt prekracuje mu pohar trpelovisti s vama liberalnima levicovyma radoby demokratama. jdete nekam. jediny ceho dosahnete je, ze ze jeste vice rozdelite spolecnost, i kdyz furt mluvite jak ta druha strana ji rozdeluje, delate to jeste ve vetsim

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa