Jedni z představitelů elektronické hudby a zároveň jedna z nejzásadnějších skupin 90. let vůbec – to jsou bristolští Massive Attack, kteří by podle prvních informací měli vystoupit v Praze v druhé polovině června.

Massive Attack slaví letos hned dvoje výročí. Před třiceti lety je založila v Bristolu trojice Robert „3D“ Del Naja, Grant „Daddy G“ Marshall a Andrew „DJ Mushroom“ Vowles. Už debutové album Blue Lines (1991) se právem počítá mezi nejzásadnější a vysloveně přelomové desky 90. let: kombinací prvků hip hopu, jazzu, rocku a soulu na něm Massive Attack vytvořili zcela nový žánr trip hop. K průlomu do povědomí mainstreamu i k všeobecnému uznání si ovšem museli ještě pár let počkat, až do alba Mezzanine, jež letos oslaví dvacetiny. Právě tato nahrávka kapelu vůbec poprvé vynesla na první pozici britského albového žebříčku. Zatím poslední řadovou desku vydali Massive Attack pod názvem Heligoland v roce 2010.

Massive Attack jsou na hudební scéně proslulí i četnými spolupracemi s předními zpěváky nejrůznějších žánrů. Společné nahrávky mají mj. s Madonnou, Davidem Bowiem, Sinéad O´Connor nebo Damonem Albarnem. Jejich hudba zní v řadě filmů včetně oscarového Matrixu.