Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Muži na úřadech šéfují, ženy odvedou většinu práce. Analýza: Nejde o diskriminaci

Autor: ČTK, Mii - 
26. února 2018
16:15

Státní správa je výrazně feminizovaná. Pracuje v ní 90 procent žen proti deseti procentům mužů. Muži sice častěji obsazují vedoucí pozice, kariérní postup je ale pro všechny rovný, vyplývá z analýzy poradenské firmy BDO. Genderová diskriminace je tudíž ve státní správě zanedbatelná. Malé rozdíly nastávají až v odměňování. Na srovnatelných pozicích mají muži v průměru o pět procent vyšší plat.

„Je pravda, že na vedoucích pozicích se častěji objevují muži, přístup ke kariérnímu postupu je ale pro všechny rovný. Na zkoumaných úřadech nebyla diskriminace objektivně zjištěna, a to ani v oblasti odměňování, kde je zjištěný pětiprocentní rozdíl statisticky nevýznamný,“ uvedl Miroslav Kvapil z BDO.

V soukromém sektoru jsou přitom rozdíly mnohem výraznější, podle studie ministerstva práce a sociálních věcí jsou odměny mužů průměrně o 22 procent vyšší než u žen.

Analýza musí být natolik hloubková, aby díky ní bylo možné rozlišit skutečnou diskriminaci od vyžadování dobře odvedené práce. „Zaměstnanci se ale obecně učí více ozývat, pokud se cítí diskriminováni, a snaží se situaci řešit. Stejný zájem mají i zaměstnavatelé, protože konflikty na pracovišti ničí efektivitu práce i mezilidské vztahy,“ dodal Kvapil.

Nediskriminovat znamená poskytovat rovný přístup k jakékoli pozici, ale zároveň vybírat nejlepšího kandidáta na základě jeho schopností a dovedností, nikoliv s ohledem na jeho pohlaví, věk či sexuální orientaci. Výsledky auditů pomáhají k nastavení systémových opatření pro eliminaci diskriminace na pracovištích. Přispívají ke standardizaci doposud spíše intuitivního jednání.

Pozitivním zjištěním je podle BDO také to, že úřady se začínají více zajímat o vzdělávání a spokojenost zaměstnanců, stejně jako o systematické hodnocení jejich práce a další nástroje personální politiky. Tedy o oblasti, kde má obecně rezervy většina organizací.

agfor ( 26. února 2018 18:45 )

Sprostí a arogantní, zvlášť od doby,co je chrání zákon, jsou skoro všichni - zvlášť se to týká referntů na úřadech práce.

panamira ( 26. února 2018 17:46 )

Běda muži, kterému žena vládne.

Zobrazit celou diskusi