Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Poslední žijící polští zachránci židů vyzvali Polsko a Izrael k usmíření

Autor: CTK, ivm - 
26. února 2018
15:25

Dosud žijící polští zachránci židů za druhé světové války v pondělí vyzvali vedoucí polské a izraelské činitele, aby ukončili emotivní diplomatický spor kvůli novému polskému zákonu, jenž se týká viny za válečné zločiny. Informovala o tom agentura PAP.

Skupina 50 Poláků, která se označila za poslední žijící osoby z původního počtu téměř sedmi tisíc polských Spravedlivých mezi národy, v pondělí zveřejnila dopis, který adresovala premiérům obou zemí Mateuszi Morawieckému a Benjaminu Netanjahuovi a šéfům zákonodárných sborů Polska a Izraele.

Titul Spravedlivý mezi národy je udělován lidem jiné než židovské národnosti, kteří za druhé světové války zachránili židy před nacisty a ohrozili přitom své vlastní životy. Seznam takto oceněných osob se nachází v izraelském památníku holokaustu Jad vašem.

„My, poslední žijící z 6850 polských Spravedlivých mezi národy vyzýváme vlády a parlamenty Polska a Izraele k návratu na cestu dialogu a usmíření,“ uvádí se v dopise, který skupina rovněž zaslala ke zveřejnění v hlavních médiích v Polsku, v Izraeli, v USA, ve Francii, v Německu a v Británii.

Signatáři zdůraznili, že nesouhlasí se spory židů a Poláků, a vyzvali k budování společné budoucnosti založené na „přátelství, solidaritě a pravdě“, k respektování historie a „citlivému a uvážlivému přístupu při tvorbě nových zákonů“.

Kontroverze vyvolal nový polský zákon, který trestá až tříletým vězením připisování jakékoli odpovědnosti za holokaust Polákům. Bouři nevole v Izraeli ale vyvolal hlavně Morawiecki, když v polovině února na bezpečnostní konferenci v Mnichově při obraně tohoto legislativního počinu řekl, že odpovědnost za holokaust nesli i někteří židé.

Video  Rozhodnutí Trumpa ohledně Jeruzaléma odstartovalo protesty muslimů  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi