Ačkoliv se OLAF poslední dobou skloňovalo nejčastěji ve spojitosti s Andrejem Babišem (63) a Čapím hnízdem, úřad prošetřoval dotace u řady jiných subjektů. Seznam asi 40 zkoumaných projektů přitom obsahuje i Polívkovo jméno.

Důvodem je položka s názvem „Zkvalitnění služeb Farmy Bolka Polívky a rozšíření o wellness“, která mluví o 11 milionech korun, které z Evropské unie putovaly na dostavbu hotelu a wellness centra na hercově farmě v Olšanech na Vyškovsku.

Ministerstvo financí se ale před několika dny rozhodlo farmu vyškrtnout z dotací! Přesněji řečeno ji vyjmout z Regionálního operačního programu (ROP) Jihovýchod (ten je českým koordinátorem dotací). Tento krok vyvolal spekulace o tom, že dotace byly přiděleny podvodem a měly by být vráceny či snad dokonce po herci vymáhány. Ovšem nic z toho se nepotvrdilo.

Podle ROP totiž došlo k chybě a financovaných projektů bylo více, než na kolik úřad dostal z Bruselu financí. „Projekty už byly proplacené a Evropská unie nebude peníze od Česka vymáhat zpět, protože nešlo o dotační podvod a vedení ROP učinilo všechny kroky k tomu, jak z příslušných subjektů dostat peníze zpět, EU takové projekty zařadí do kolonky nevymahatelné,“ objasnil pro deník E15 ředitel Úřadu Regionální rady soudržnosti Jihovýchod Artur Zatloukal.

Přesto však zřejmě Polívka podmínky udělení dotace porušil. Nedodržel totiž pětiletou udržitelnost (fungování) farmy, jelikož musel kvůli dluhům ve výši 36 milionů vyhlásit bankrot. V rámci insolvence dotace ve splátkách vracel Regionálnímu operačnímu programu, který od roku 2013 získal zpět jen 1,6 milionu korun. Po pěti letech řádného splácení mu zbytek peněz odpustil soud.

Díky tomu, že už nemusí dluhy řešit, se herci začalo zase dařit. Jeho divadelní společnost DBP (dříve Divadlo Bolka Polívky) totiž údajně loni vydělala 29 milionů korun. Podle serveru Borovan.cz je to výdělek za fiskální rok, který skončil v srpnu 2017. V meziročním srovnání jde o 13milionový nárůst. Předchozí ztráta v řádu stovek tisíc se překlopila v čistý zisk 1,9 mil. Kč.

Ovšem o milovanou farmu však herec, který se k situaci odmítl vyjádřit, zřejmě přišel nadobro. Podle výpisu z obchodního rejstříku bylo v roce 2016 na Farmu Bolka Polívky zřízeno zástavní právo k celému obchodnímu podílu ve prospěch jedné společnosti z Prahy, a tak mu dávno neříká pane.

VIDEO: Bolek Polívka parodoval Zemana: Neposlouchejte ty blbečky z pražské kavárny, říkal

 

Fotogalerie
45 fotografií