V pondělních ranních hodinách umístil jeřáb kovové disky ciferníku hodin na vrcholek věže Staroměstské radnice. Jedná se o další pokrok probíhajících rekonstrukčních prací na Staroměstské radnici a její věži. A jak to tak vypadá, vše jde tak, jak má.

„Rekonstrukce věže Staroměstské radnice probíhá podle plánu,“ uvedl pražský radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL). „V létě skončí druhá etapa rekonstrukčních prací. Apoštolové by se měli dávat koncem června a během července a srpna se budou provádět dokončovací práce a dodělávky. V polovině září by Staroměstská radnice měla být kompletně opravena.“

„Barokní“ kolos o 110 kilogramech

Kotouče ciferníku umístil na věž vysokozdvižný jeřáb. Celé vysazení a upevnění jednoho z nich zabraly zhruba 7 minut. „Ciferník se přišroubuje na závitové tyčky, které jsou zapuštěny do zdi. Na ty se ciferník nasadí a zajistí nerezovými šrouby,“ uvedl orlojník Petr Skála. „Samotný kotouč váží 110 kilogramů, ten předchozí vážil 250 kilogramů.“

Vyzdvižení a uchycení ciferníku trvalo okolo 7 minut.
Autor: Michal Protivanský

Nově instalované ciferníky, jež jsou vyrobeny z nerezu, budou v nejbližších dnech doplněny o hodinové ručičky a čísla. Měly by být co nejvíce věrné originálu. „Hodiny budou v první řadě zlacené, a to včetně cifer i linek,“ uvedl orlojník. „Vracíme ciferníkům původní barokní podobu z doby, kdy se tady ocitly v roce 1787,“ dodal s tím, že to, co mohli turisté do jara loňského roku obdivovat, byla kopie dosazená v roce 1948. Ještě v průběhu týdne by měly být práce na cifernících hotovy, čas budou ukazovat od 8. března.

Opravy orloje probíhají bez komplikací

Součástí opravných prací na Staroměstské radnici je i úplná rekonstrukce Staroměstského orloje. Ten byl před nedávnem rozebrán doslova na šroubek, aby jeho soukolí mohlo být očištěno a opraveno. „Orloj je na tom dobře. Už je očištěný od těch vrstev a nánosů všeho. Zbývá ho ještě zbavit rzi a nepatřičných úprav. Je na tom dost práce, ale musíme to stihnout, protože jinak se tady bude znova popravovat na Staroměstském náměstí,“ uzavřel s úsměvem orlojník.

Místo orloje nakonec obrazovka?

Dlouhou dobu se vedly debaty o tom, jakou podobu bude orloj mít po dobu rekonstrukce. Jednu dobu se hovořilo o fototapetě, hned nato o digitální obrazovce. Nakonec to vypadá, že právě ta skutečně dočasně orloj nahradí.

„Na místě by měla být skutečně obrazovka,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. „Obrazovka by měla mít 5x3 metry, a měla by na ní probíhat simulace orloje,“ dodal mluvčí s tím, že to ještě sice není definitivní, ale s největší pravděpodobností se ujme právě toto řešení.
Fotogalerie
57 fotografií