Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Prezident, nebo císař? Nynější hlava Číny může zůstat u moci až do smrti

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
26. února 2018
15:12

Komunistická strana Číny navrhuje vyškrtnout z ústavy klauzuli omezující výkon funkce prezidenta a viceprezidenta na dva po sobě následující mandáty, tedy na deset let. Podle světových tiskových agentur tak vládnoucí komunisté chtějí otevřít stávajícímu prezidentovi (předsedovi ČLR) Si Ťin-pchingovi (65) cestu k udržení se u moci i po vypršení jeho druhého funkčního období v roce 2023. O chystaném návrhu ústředního výboru čínských komunistů informovala agentura Nová Čína.

Informace byla zveřejněna před třídenním shromážděním, na němž členové ústředního výboru v Pekingu od pondělka jednají o významných personálních a dalších otázkách.

Ústřední výbor Komunistické strany Číny prý zároveň přijde s návrhem zakotvit do čínské ústavy „myšlenky Si Ťin-pchinga o socialismu čínského typu v nové éře“. Oba návrhy mají být předloženy delegátům na výročním plenárním zasedání Všečínského shromáždění lidových zástupců (parlamentu), které začne 5. března.

Kde začíná kult osobnosti

Si Ťin-pching se dostal do čela strany koncem roku 2012 a soustředil od té doby ve svých rukou tolik moci, jako žádný jiný čínský vůdce nejméně za posledních 25 let, připomněla agentura AFP. Prezidentem je od března 2013. Někteří zahraniční komentátoři upozorňují, že jeho působení v čele země je provázeno děním připomínající kult osobnosti - neustálou přítomností prezidenta v médiích a posílením represí vůči obráncům demokracie a lidských práv.

Odborníci ale upozornili i na to, že tato demonstrace absolutní moci může vést i ke zrodu silného oponenta, což by v budoucnosti mohlo vést k destabilizaci Siovy moci a celé země. „Tohle je pro Sia typické, chce ve svých rukou držet veškerou moc,“ komentovala situaci univerzitní profesorka a odbornice na čínskou politiku Margaret Lewisová.

„Pokud se na to ale podíváme ze širšího pohledu, mohl by to pro něj být značný problém. Pokud se země dostane například do ekonomické krize, nebo do sporu s nějakým zahraničním státem, lidé budou vinit pouze Sia a ne celou stranu,“ dodala Lewisová.

Drsný vzkaz pro nepřátele

Siův krok je podle mnohých jasnou zprávou pro jeho nepřátele, zvláště pak ty uvnitř strany. Svým drsným zákrokem proti korupci ve vládě si proti sobě totiž poštval i několik vlivných politiků. Změnou délky mandátu prezidenta jim vzkazuje: „Nekončím a nikam neodcházím.“ Politologové se domnívají, že jeho dosavadní oponenti se ze strachu z represí a z přísných trestů prozatím podřídí jeho vůli.

gabreta ( 26. února 2018 20:49 )

Hlavně Amíci střílejí svoje prezidenty! To je zase jejich folklór!!

dotaz ( 26. února 2018 18:49 )

Nepajdá.

tolko ( 26. února 2018 18:26 )

Tak mu to tejrání budeme radostně přát

Zobrazit celou diskusi