Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Exploze v Leicesteru: o terorismus asi nešlo. Po výbuchu obchodu nejméně čtyři mrtví

Autor: ČTK, ula, všm, vei - 
26. února 2018
08:32

Britská policie ohlásila v noci na pondělí mimořádnou událost ve středoanglickém městě Leicester. Podle fotografií, které se objevily na sociální síti Twitter, v rezidenční čtvrti hořela budova s obchodem. Svědci, které citovala britská média, mluvili o tom, že bylo slyšet hlasitou explozi. Nejméně čtyři lidé byli odvezeni do nemocnice.

S požárem bojovalo šest hasičských vozů a jednotky hasičů prohledávaly hořící budovu i její okolí a pátraly po zraněných. Policie v pondělí ráno ráno uvedla, že exploze a následný požár si vyžádaly čtyři mrtvé. Leicesterská královská nemocnice už předtím uvedla, že z místa požáru bylo převezeno šest zraněných, z toho dva ve velmi kritickém stavu. 

„Situaci nyní řeší všechny složky záchranného systému. Prosím, vyhněte se této oblasti,“ uvedla v prohlášení místní policie.

„Byl to obrovský výbuch, celý dům se otřásl. Kdyby nebyl žádný výbuch, myslel bych si, že je to zemětřesení. Nemohl jsem tomu uvěřit,“ uvedl svědek události Kat Pattison. 

Policisté uzavřeli ulice Carlisle Street a částečně i Hinckley Road západně od centra. Server deníku Daily Mirror tvrdí, že evakuovat se museli obyvatelé z 60 okolních domů. S požárem bojuje šest hasičských vozů.

Hasiči se domnívají, že se budova zřítila. Nebylo známo, zda se v sutinách a požářišti nacházejí další zranění nebo uvázlí lidé.
Místní záchranná služba dostala hlášení o výbuchu v neděli těsně po sedmé hodině večer místního času.

„Jel jsem kolem, když se to stalo. Venku bylo spousty lidí, z budovy šlehaly plameny. Podíval jsem se na silnici, polovina budovy ležela na ní. Byla doslova vyhozená. Nemohl jsem tomu věřit. Bylo to jak v nějakém hollywoodském filmu,“ popsal události přímo z místa svědek Tahir Khan. 

Zasaženou ulici tvoří obytné domy a malé obchody včetně smíšeného zboží, kebab restaurace a polského obchodu s potravinami. Podle policie bylo poškozeno i několik domů v blízkosti požáru.

Zatím není jasné, co explozi způsobilo.

Zobrazit celou diskusi