Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Spor o Duku a „hnědnutí církve“: Kardinála brání petice, lidé šijí do kavárny i Halíka

Autor: simao - 
24. února 2018
07:30

Zatímco do Říma papeži Františkovi zamířil dopis, který Svatého otce vyzývá, aby odvolal kardinála Dominika Duku, na Dukovu obranu vznikly v Česku petice, které ho hájí. Za tou hlavní stojí mj. i lidovec Tomáš Zdechovský, podle kterého signatáři protidukovského dopisu a petice lžou a jednají nefér. Odmítá i kritiku Duky za dopis Tomiu Okamurovi (SPD) či návštěvy oslav Miloše Zemana, Vratislava Mynáře či Václava Klause.

Dopis náboženských aktivistů, který žádá papeže Františka o odvolání Dominika Duky, nadzdvihl řadu českých katolíků. A vedle protidukovské petice a výzvy papežovi, aby Duku odvolal, vznikla i petice na podporu kardinála Duky, která má již přes 3700 podpisů.

„Jejich dopis mi přišel hodně neférový i lživý. Chtěli jsme, aby měli možnost se vyjádřit i lidé, kteří znají práci kardinála Duky, vědí, co dělá a jakým způsobem. Byl biskupem královéhradecké diecéze, ze které jsem i já a měl jsem možnost mu i několikrát ministrovat,“ řekl Blesk Zprávám lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), jeden z těch, kdo za peticí na podporu Duky stojí.

Za Duku se postavil i Zeman

Za Dominika Duku se postavil i Miloš Zeman, který se sice nechce „montovat“ do záležitostí katolické církve, ale chce se obrátit na Svatého otce se žádostí, aby Dukovi jeho mandát naopak prodloužil. „Dominik Duka je vlastenec,“ uvedl Zeman na TV Barrandov a odpůrce kardinála nazval naopak „pisklouny“. 

Zřizovatelé a signatáři protidukovské petice kardinálovi vyčítají právě příliš kladný vztah s prezidentem, to, že se Duka chová příliš politicky, chodí s politiky na různé oslavy, přiklání se stále více k nacionalismu a krajní pravici. Ale třeba i přístup k migrantům či údajnou vstřícnost k islamofobii. Píší dokonce o „hnědnutí církve“ pod Dukou v narážce na dopis, který na podzim po volbách zaslal Duka Tomiu Okamurovi.

Zdechovský: K Okamurovi byl kardinál jízlivý

Lidovec Zdechovský tvrdí, že kardinálovi bylo v tomto případě křivděno. „V tom pamfletu proti kardinálu Dukovi jsou blbosti. Je tam napadaný, že je příliš prozemanovský, nebo mluví o hnědnutí církve. Kdo opravdu četl dopis, který napsal kardinál Duka Tomiovi Okamurovi, ví, že pan kardinál tam používá ironii a jízlivost. Je tam i takový duch, aby se Tomio Okamura zamyslel. To, že Okamura vezme dopis a zveřejní ho, vypovídá spíš něco o něm a možná o jeho neschopnosti číst mezi řádky. Říkat, že kardinál kvůli tomu zhnědl, je nesmysl,“ říká nyní.

Sám Duka ohledně psaní Okamurovi nyní v rozhovoru pro časopis Šifra říká: „Jestliže jsou politické strany zaregistrovány, mohou jít k volbám a dostanou se z vůle lidu do parlamentu, tak bych šetřil známkováním. (...) Nic není jen černobílé. U každé strany nenajdu jen to, s čím nesouhlasím, ale i to, s čím souhlasím.

Duka na oslavách u Zemana i Klause

Dominik Duka přitom čelí kritice i za to, že nechybí na oslavách prezidenta Miloše Zemana, jeho kancléře Vratislava Mynáře či exprezidenta Václava Klause, jehož institut se za Duku nyní postavil také. K pozvánkám pro Duku na různé (nejen) hradní akce a oslavy Zdechovský říká: „Interpretovat pana kardinála na základě toho, že někam přijde a někomu popřeje, je s někým ochoten mluvit, je podle mě hloupé.“

Odmítá i kritiku kardinála za spojení se Zemanem. „Ti lidé nerozumí tomu, že když má někdo nějaký post – a ti lidé jsou sousedi na Pražském hradě – tak s ním musí nějakým způsobem vycházet. Nikdy jsem neslyšel pana kardinála, že by mluvil sprostě, přejímal rétoriku pana prezidenta. Za poslední čtyři roky jsem se s panem kardinálem setkal třeba 20krát a byl kritický k řadě vystoupení Miloše Zemana,“ dodává Zdechovský.

Video  Kancléř bez prověrky slaví narozeniny: Přišel Uzel, Duka, Šlechtová a tajili dary.  - Petr Soukup
Video se připravuje ...

Lidé podporují Duku: kritika Halíka, kavárny i obavy z islámu

Duka je však vnímán spíše za Zemanova spojence. Zatímco zesnulý kardinál Miloslav Vlk nešetřil vůči Zemanovi veřejně kritikou, Duka se Zemana spíše zastává. Opačně než on si počíná i další výrazný katolík Tomáš Halík. I on je v táboře Zemanových kritiků.

Vedle petice na podporu Duky vznikla i další na stránkách Petice24.com, kde je momentálně 2700 podpisů. A kromě jmen se zde objevují i vzkazy. Někdy však poměrně vyhrocené. A to i nábožensky. „Nechci, aby se kříž v půlměsíc proměnil,“ píše pan Hanuš z Turnova. „Podepisuji to jako protest proti islamizaci Evropy a jejímu rozvracení, jako protest proti likvidaci naší kultury,“ přidala se paní Yvona z Olomouce. 

Slova o Dukově tíhnutí k nacionalismu odmítají i tady. „Pan kardinál vystupuje nadstranicky, laskavě, vlastenecky, a nikoli nacionalisticky,“ přidal se pan Svatopluk ze Štěpánova. Lidé také připomínají, že i Duka byl v minulosti vězněm komunistického režimu.

I tady se tak projevuje rozdělení společnosti na „pražskou kavárnu“ a ty ostatní. „Nenávidím Halíka, Putnu, neomarxisty, pražskou a křesťanskou kavárnu, sluníčkáře a veškeré aktivisty,“ vzkazuje jeden ze signatářů, pan Radomír z Vendryně. „Jako praktikující katolík souhlasím s postoji kardinála Duky a nepřeji si, aby za mě hovořila nějaká pražská – ať už křesťanská, či nekřesťanská – kavárna,“ vzkázal pan Pavel z Liberce.

Nechybí však ani další četná slova na Dukovu podporu. A to jak od věřících, tak od ateistů. „V kardinálu Dukovi vidím opravdového pastýře, který nás dobře vede,“ uvedla paní Marie ze Znojma. „Ač ateista, tak považuji pana kardinála za jednu z největších osobností současné společnosti,“ přidal se pan Josef z Mostu.

agfor ( 24. února 2018 15:03 )

Hnědnutí církve není nic nového - spolupracovala i s Hitlerem a co se týká vlastizrádce Halíka, ten už měl dávno viset na kandelábru.

tolka ( 24. února 2018 14:52 )

Přečti si Zemana, ten nedostal přečti si proč.

tolka ( 24. února 2018 14:31 )

ulozto cz Jak jsem se mýlil v politice. Sepsáno dávno před prezidentováním r. 2005 Další lahůdka Jak jsem se mýlil v Miloši Zemanovi. Další Cesta na Hrad od nebožtíka Šloufa. Občanské fórum Nikdy jsem nebyl v galerii U Řečických, v Činoherním klubu, v Laterně magice a na dalších místech, kde se scházelo tehdy začínající Občanské fórum. Jednak mě tam nikdo nepozval, a sebeúcta nedovoluje se někam sám cpát, jednak jsem chtěl být prognostikem, a nikoli politikem. Přesto jsem se do činnosti Občanského fóra na jeho vyzvání postupně zapojil, a to především z úcty k jeho zakladateli Václavu Havlovi. Miloš Zeman

Nezadat ( 24. února 2018 12:07 )

Vykopat ksindl náboženský ,začínaje islámem a konče katolicismem a i jiné náboženství.Všechny jsou stejný farizejský ksindl na oblbování a ovládnutí lidí.

syrucek ( 24. února 2018 10:38 )

tímhle se zemanoidi krmí? jsem to zažil také a nemyslím si, že by se mi nějaký pendrek vyhnul. mám na tu dobu dokonce i památku od estébáků v podobě dvou vyražených zubů. povídejte mi ještě chvíli něco otom co vím a nevím

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa