Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Peklo na zemi.“ Na Ghútu dopadají desítky raket denně

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
23. února 2018
11:30

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval k okamžitému zastavení bojů v syrské enklávě. Východní Ghútu nazval „peklem na zemi“. „Situace je kritická a my už nemůže déle čekat. Musíme jednat,“ řekl na schůzi Rady bezpečnosti. Chce, aby RB vydala rezoluci a vyhlásila 30denní klid zbraní. Celá oblast východní Ghúty je denně ostřelována silami syrské armády a jejich ruskými spojenci.

Okolí hlavního města oblasti, Damašku, ovládají rebelové a vláda uvedla, že chce celé území své země „očistit“ od teroristů. Během náletů ale umírají stovky civilistů, bomby dopadají na nemocnice, domovy i školy. „Tahle tragédie se odehrává přímo před našima očima, nemůžeme přece dopustit, aby něco takového pokračovalo,“ apeloval Guterres na RB OSN.

OSN chce klid zbraní, Rusko je proti

Guterres se domnívá, že dočasné přerušení bojů by jim umožnilo evakuovat civilisty. Do východní Ghúty chce také poslat humanitární pomoc, kterou tam lidé potřebují. Návrh 30denního klidu zbraní přišel od Kuvajtu a Švédska a Guterres ho plně podpořil. Velvyslankyně USA při OSN Nikki Haleyová prohlásila, že OSN musí hned zakročit a zachránit nevinné lidi, kteří trpí pod „Asadovým barbarským režimem“.

Rezoluci ale vetovalo Rusko, jeho velvyslanec vzkázal, že je pro svolání mimořádného jednání RB OSN. Západní diplomaté ale jednání Ruska považují za jejich strategii, jak poskytnout syrské armádě čas, aby mohla dokončit boje v Ghútě. Rusové rovněž dodali, že mírová jednání s rebely selhala a že syrský prezident Bašár Asad nemá jinou možnost než zaútočit.

Nicméně ostatní členové RB OSN chtějí přistoupit k diplomatickému a ne vojenskému řešení nastalé situace. Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura dnes uvedl, že také doufá v politické řešení situace ve východní Ghútě, a to právě prostřednictvím rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Nebude to však jednoduché, dodal. Zdůraznil, že není jiná alternativa než příměří a dohoda, která by umožnila do regionu dovézt humanitární pomoc.

K jednání se připojil i Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zeid Ra'ad Al-Hussein. „Jak dlouho budeme jen přihlížet tomu, co se tam děje. Pokud je v našich silách zakročit, musíme to udělat,“ řekl Al-Hussein.

Krize ve východní Ghútě

Syrská armáda za podpory Ruska zesílila snahu převzít kontrolu nad posledním územím pod správou rebelů. Bassam, jeden z lékařů žijících v regionu, uvedl, že situace je katastrofální, on i místní lidé jsou toho názoru, že mezinárodní organizace se k nim otočily zády. „Armádě je jedno, kam střílí: lidi, obchody, trhy, nemocnice, školy, mešity. Není se kam schovat. Nikde není bezpečno,“ prohlásil Bassam.

„Každou chvilku slyšíme výbuchy, při jednom náletu dopadne tak 10 až 20 raket. Jsem neustále v pohotovosti, kohokoliv ke mně přivedou, toho ošetřím. Je hrozné pak vidět pacienty, o kterých jsem myslel, že jsem je zachránil, mrtvé na ulici,“ řekl doktor. „Kde je OSN a její Rada bezpečnosti, je jim snad jedno, co se tady děje? Nechají nás tady umřít?“

Počet obětí denně stoupá

OSN stanovila, že při náletech bylo zabito 366 civilistů a dalších 878 jich bylo zraněno. Obětí i zraněných může být ale daleko víc, přesná čísla není možné určit. Dnes si bombardování ve východní Ghútě vyžádalo dalších 13 obětí na životech, včetně tří dětí. Uvedla to Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která dění v Sýrii dlouhodobě monitoruje. Včera při náletu zemřelo 70 lidí. Pokud se boje nepřeruší, počet obětí bude stoupat.

Od listopadu do oblasti dorazil pouze jeden konvoj s humanitární pomocí. Místním docházejí zásoby jídla a zbývajícím nemocnicím léky. Mezinárodní výbor Červeného kříže (ICRC) oznámil, že zhruba 12 % dětí mladší pěti let trpí podvýživou. „Zranění umírají jen proto, že nemají přístup ke zdravotní péči, syrská vláda musí humanitárním pracovníkům povolit přístup do oblasti,“ nechala se slyšet Marianne Gasserová z ICRC.

Další boje v Sýrii

Východní Ghúta není jediným regionem, kde se v Sýrii bojuje. Provládní jednotky byly vyslány do kurdské enklávy Afrin na severu země, kde se střetly s tureckými vojáky a rebely. Předpokládalo se, že se spojenci syrského režimu spojí s Kurdy, aby z území vytlačili Turky. Po ostřelování se ale stáhli do bezpečí. Tureckou akci Asad označil za „bezostyšný útok“ na suverenitu své země.

terezkaterka33333 ( 24. února 2018 10:22 )

Vojna je zlá. Kde bola krava veľvyslankyňa USA pri OSN Nikki Haleyová, keď Američania bombardovali v Iraku nemocnice a zabíjali tisíce civilistov ? A kde bol vysoký komisár OSN Al-Hussein, keď v Iraku Američania zabíjali tisíce civilistov ? Prečo sa hrajú na humanistov len keď im to vyhovuje ?

tgbg ( 24. února 2018 07:41 )

To skutečně jsou rusáci tak neschopní, že musí vraždit i děti????

Antonin Blaha ( 23. února 2018 21:19 )

 Bijte je a na mnozstvi nehledte!Pokud vim 2 roky odtud zakerne ostrelovali Damasek,dostali moznost slozit zbrane nebo odejit.Podle toho povyku co se odehrava tam zrejme budou zahranicni vojensti poradci.

Zobrazit celou diskusi