Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Jelen zranil turistu na Šumavě: Bude utracen

Autor: ana - 
21. února 2018
18:46

Před čtrnácti dny došlo ve známém návštěvnickém centru na Kvildě k závažnému incidentu. Na procházce jelenariem, které zde funguje již několik let, napadl dospělý samec jelena muže. Způsobil mu vážná zranění.

Jelenárium je zavřeno již čtrnáct dní. Správa Národního parku Šumava se nyní rozhodla k razantnímu řešení. Jelena musí utratit. Údajně ztratilo veškerou plachost. „Došlo k přímému kontaktu mezi návštěvníkem a jelenem,” konstatoval mluvčí Správy Národního parku Šumava  Dvořák s tím, že návštěvník.

Volná příroda nepomůže

Mnoho lidí se po incidentu postavilo na stranu jelena. V diskuzích pod články se tali, jestli by nepomohlo vypuštění jelena do volné přírody. „Víme přesně, který jelen útočil. Ztratil veškerou plachost a ostych před lidmi. Jeho jednání je velmi nepředvídatelné až nebezpečné,“ konstatoval pro server Novinky.cz Dvořák.

Jelena vypustit údajně nelze. Chování má natolik ovlivněné chovem v jelenáriu, že by mohl ohrožovat turisty i v přírodě. Pro zaměstnance parku to není zas až tak neobvyklý úkol. Ročně odstřelí přes tisíc kusů jelení zvěře, aby ochránili mladé stromky a udržovali rovnováhu ekosystému na Šumavě.

Podle bioložky Terezie Ruskové na vině může být i nevhodné chování turistů, kteří pravidelně vysokou zvěř i přes zákazy krmí. Tím zvěř ztrácí svou krotkost a stávají se troufalejší.

salto ( 22. února 2018 08:32 )

Taky jsem si myslel, že utratí toho tůristu

gabreta ( 21. února 2018 20:36 )

Utratit by měli toho, kdo narušil teritorium toho druhého!!! Asi si turista chtěl pokecat a jelen byl proti!!!

noacojezase ( 21. února 2018 20:15 )

Paroháčům má být vstup zakázán.

hasickajana ( 21. února 2018 20:12 )

Jelen zranil turistu na Šumavě: Bude utracen - ten turista...? bodejť, nemá tam co lézt

andorea ( 21. února 2018 19:46 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání