Trojnásobná Zlatá slavice na hřbitově v newyorské čtvrti Flushing navštívila místo posledního odpočinku Louise Armstronga (†70) zvaného Satchmo. Se svým životním idolem se ostatně Pilarová kdysi poznala i na vlastní oči, když v roce 1965 navštívil na deset dní tehdejší Československo.

Přišel se tehdy podívat i do divadla Semafor, kde byla tehdy v angažmá. Spolu s trumpetistou Jiřím Jelínkem (†62), který proslul jako Armstrongův imitátor, mu tam zazpívala píseň »Hallo, Satchmo!«. Král jazzu byl nadšený a věnoval zpěvačce fotku s věnováním. Ta ji má dodnes schovanou a opatruje ji jako poklad.

Ovšem Eva do New Yorku nepřijela jen zavzpomínat na zesnulého mistra, ale naopak sama své krajany potěšit svým výjimečným hlasem na Českém a slovenském plese, který organizoval majitel restaurace Zlatá Praha George Suchánek. Zapěla svůj první hit Kočka není pes i oblíbený Montyho čardáš a přidala i další písně ze Semaforu.

Pilarovou na její cestě doprovázel fimový štáb Febia, jelikož o ní syn režiséra Juraje Herze (83) Michal Herz (57) natáčí dokument jako dárek k 80. narozeninám, které umělkyně dovrší v srpnu příštího roku.

Doprovod by jinak asi v Americe nepotřebovala, jelikož sem přijela již podvanácté. Zřejmě se tam tak i vyzná a mohla se v klidu věnovat i svému koníčku – fotografování. „Ráda fotím nejen západy slunce, ale taky velkoměsta a jejich zákoutí. New York je s těmi mrakodrapy velice fotogenický. Na počítači si pak se snímky hraju a vznikají zajímavé záběry,“ popsala s tím, že svá dílka již vystavovala až v Chicagu.

Po návratu do Čech dá o sobě vědět hned v březnu, kdy vychází její nové CD Pilarka a přátelé. Je na něm kromě sólových písní i řada duetů například s Karlem Gottem (78), Vojtou Dykem (32), rapperem El Niňo (36) a Tomášem Ringelem (16).

VIDEO:  Eva Pilarová: Padá na mě melancholie!

Video
Video se připravuje ...

Eva Pilarová: Padá na mě melancholie! Kateřina Štichová, Petr Soukup

 

Fotogalerie
50 fotografií