Neustálé ponižování, vulgární urážky, facky a kopance - to byl každodenní chléb ženy, jež se po dvaceti letech týrání obrátila na Intervenční centrum v Praze. Peklo jí přitom způsobil ten, jehož milovala a s nímž zplodila dvě děti, ten, který jí měl její lásku oplácet.

Žena se nejdřív snažila vše vyřešit sama - převážně kvůli dětem. Její muž často pil, do práce nechodil, a tak si k podprůměrnému platu ještě přibírala brigády, aby rodinu zabezpečila. Do toho navíc splácela partnerovu půjčku. Muži, s nímž žila, ale ani to nebylo dost dobré. „Křičel na ni i na děti. Opakovaně ji fyzicky napadal. Zfackoval ji, srazil na zem a za vlasy tahal po zemi a do ležící ještě kopal,“ popsala mužovo agresivní chování vedoucí Intervenčního centra Praha Zuzana Chomová.

Loni už toho ale na týranou ženu bylo přespříliš - její muž totiž vztáhl ruku i na děti. „Partner na ni opět fyzicky zaútočil. Přítomný syn se svou matku pokusil bránit, což partnera rozlítilo natolik, že napadl i jeho. V tu chvíli převládl u matky strach o děti a začala svou situaci řešit,“ popsala okamžiky hrůzy Chomová.

Odstěhovala se

Od partnera se pak žena odstěhovala a s podporou centra začala za sebe a své děti bojovat. „Začala využívat psychologické poradenství, ve spolupráci s právničkou podala k soudu návrh na úpravu poměrů k dětem a sociální pracovnice jí pomohla s orientací v systému finanční pomoci od státu,“ upřesnila Chomová.

Razantní krok, jež žena učinila, měl vliv i na jejího agresivního partnera. Nastoupil totiž do protialkoholní léčby.  „I přes všechny útrapy klientka stále věří, že pokud partner dokáže problémy s alkoholem zvládnout, děti by mohly mít opět milujícího otce,“ řekla vedoucí centra.

200 vykázaných agresorů

Praha dlouhodobě patří mezi kraje, kde je případů domácího násilí odhalováno nejvíce - za poslední čtyři roky se počet agresorů vykázaných z bytu pohybuje kolem dvou set. Podle odborníků ale číslo neodpovídá skutečnosti. „Odhadujeme, že domácí násilí trápí daleko více rodin, zejména s dětmi. Vyplývá to i z nárůstů kontaktů s osobami ohroženými domácím násilím, které se v posledních letech ve větší míře obracejí na naše odborníky z Intervenčního centra,“ sdělil pražský radní pro sociální oblast Daniel Hodek. V roce 2017 bylo takových kontaktů nejvíce za desetiletou existenci centra - celkem 5600.