Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zamoření oceánů! Tři čtvrtiny ryb v sobě mají plasty

Zamoření oceánů! Tři čtvrtiny ryb v sobě mají plasty.
Zamoření oceánů! Tři čtvrtiny ryb v sobě mají plasty.  (Autor: Reddit)
Autor: ČTK - 
21. února 2018
07:09

V tělech téměř tří čtvrtin ryb, které žijí v hlubinách oceánu, našli vědci plastové částice. Uvedla to studie, která vychází z průzkumu 233 ryb vylovených v severovýchodní části Atlantiku v hloubce až 600 metrů, publikovaná vydavatelstvím Frontiers in Marine Science.

Mnohé ryby spolkly i několik drobných částí plastu a třeba v žaludku 4,5 centimetrů dlouhé rybky z čeledi lampovníkovitých vědci objevili 13 kousků. Celkem bylo ve vnitřnostech ryb nalezeno 452 úlomků plastů a tedy v průměru 1,8 kusu na rybu.

Vědci zjistili, že plast spolklo 73 procent ryb, což je jeden z největších ohlášených výskytů ve světě. Zkoumané druhy jsou důležitým zdrojem potravy pro mnoho velkých dravců, jako jsou delfíni, tuleni, tuňáci a mořští ptáci. Kontaminace může představovat hrozbu také pro lidské zdraví, protože se dostává do potravinového řetězce. Ryby vstřebaly rovněž znečišťující chemikálie, které se na plasty buď nalepily v moři, nebo pocházejí už z výroby.

Vědci prozkoumali rovněž povrchové vody Atlantického oceánu, z testů 2400 litrů zjistili koncentraci 14 kousků plastů na 100 litrů vody. Plasty nalezené v rybách byly velmi podobné těm v povrchových vodách. Devadesát osm procent mikroplastů v rybách a 99 procent plastů objevených ve vzorcích vody byly klasifikovány jako vlákna, zbytek tvoří zploštělé části plastických hmot.

naidka ( 21. února 2018 10:54 )

Plasty jsou nejhorší, přírodou nerecyklovatelný, humus. Pro člověka nezbytná součást denní potřeby, pro přírodu život ohrožující balast. Na souši skládky nestačí, ale v moři je místa dost a není to vidět, ne. Člověk - pán tvorstva - kam šlápne, tam 100 let (a víc) tráva neroste.

Deneček ( 21. února 2018 10:30 )

Kapitalisti nás zamořují chemickými potravinami.

asijo ( 21. února 2018 10:29 )

Máš to v hlavě pomotané,to zničili kapitalistická hovada.

lahny ( 21. února 2018 09:31 )

Za komunistů nám výrobky vydržely dvacet a více let.Kapitalistický režim se snaží životnost výrobků omezovat a tak se nyní musí vyrobit více výrobků, které vydrží 7-8 let.Čili je potřeba více suroviny, více elektřiny, více vody, více letáků na propagaci šmejdovýho zboží a tím pádem je pak více odpadu. Zrovna tak u potravin se neustále snižuje gramáž, ale obaly jsou stále větší aby to vypadalo jak tam toho je více. Zkrátka kapitalistycký systém je založený na tom aby bohatli jednotlivci na úkor životního prostředí.

vaber ( 21. února 2018 09:30 )

U nás je turistická stezka ,lesem a kolem stezky poházené plastové lahve ,plastové obaly od různých ,,dobrot,, a jiný bordel, podobně jako poházené odpadky kolem silnic- tak se lidé chovají když na ně nikdo nekouká.Plasty jsou jen zlomek odpadů které člověk posílá do oceánů ,ale jsou nejvíc vidět pouhým okem. Na planetě žije konzumní společnost bez budoucnosti

Zobrazit celou diskusi