Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Vroubek Melanie Trumpové? K její kamarádce zamířilo po inauguraci 26 milionů dolarů

Autor: Mii - 
20. února 2018
15:50

Dosud skoro jedinou vadou na kráse manželky amerického prezidenta Donalda Trumpa Melanie bylo, že se po boku manžela neobjevovala moc často a moc se k němu neměla. To se vzhledem k počtu jeho skandálů dá chápat. Nyní ale server CNN zjistil, že její kamarádka si díky ní přišla na necelých 26 milionů dolarů (527 milionů korun).

Ukazují to dokumenty, které CNN získala. Peníze platila prezidentská komise, nezisková organizace, která dohlížela na Trumpův inaugurační ceremoniál a v jejímž čele stál Trumpův dlouholetý kamarád Tom Barrack.

Celkem organizace sehnala 107 milionů dolarů. Čtvrtinu z toho, 25 843 509 milionů dolarů (527 207 584 korun), pak získala společnost WIS Media Partners, kterou založila Melaniina kamarádka Stephanie Winston Wolkoffová. Peníze byly podle dokumentů fakturované „za organizační a produkční činnosti“. Po inauguraci se pak z Wolkoffové, která v minulosti pořádala akce pro šéfredaktorku časopisu Vogue Annu Wintourovou, stala speciální vládní pracovnice.

Podle mluvčí Melanie Stephanie Grishamové prezidentova manželka neví, jak se peníze dostaly zrovna k její kamarádce. V plánování inaugurace se sama neangažovala. Wolkoffová navíc podle mluvčí nedostává za svoji pozici speciální vládní pracovnice mzdu.

The New York Times informují, že z 26 milionů dolarů, které firma Wolkoffové obdržela, šla většina peněz pravděpodobně ještě dalším firmám. Samotná žena si přišla na 1,62 milionu dolarů.

Miliony sem, miliony tam

Velké částky šly i dalším firmám. Skoro 25 milionů dolarů obdržela produkční společnost Hargrove Inc, která na amerických prezidentských inauguracích pracuje od éry Billa Clintona. Další organizátor, David Monn, obdržel 3 747 431 milionů dolarů. Jeho úkolem bylo připravit slavnostní večeři pro dárce prezidentské komise. A společnost Cavalier Consulting získala 3 999 585 milionů dolarů za organizaci systému prodeje vstupenek.

Video  Trump přiletěl s Melanií na Floridu, nenechala se vzít kolem ramen.  - Reuters
Video se připravuje ...

Podle Barracka byla práce inaugurační prezidentské komise správná. Celý ceremoniál musí ukázat sílu americké demokracie a prezidentství, proto musí být dostatečně slavnostní a velkolepý, vysvětloval muž. Sám prý žádné finanční ohodnocení nedostal.

Na charitu komise věnovala jen „drobné“. Milion putoval Červenému kříži, milion Armádě spásy, milion Historické asociaci Bílého domu a 750 tisíc dolarů nadaci viceprezidenta.

Prezidentská inaugurace je pokaždé v Americe událost obřích rozměrů. Financuje ji jak samotný Bílý dům, tak soukromí dárci. Letos přispěli například lasvegaský casinový magnát Sheldon Adelson, americká banka Bank of America, letecká společnost Boeing nebo výrobce farmaceutik Pfizer.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi