Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Mrtvé děti, zdemolované nemocnice: Pondělní nálety zabily 100 civilistů

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
20. února 2018
10:08

Při pondělních náletech syrské armády na východní Ghútu u Damašku zemřelo nejméně sto civilistů, včetně 20 dětí. Novou bilanci v úterý oznámila exilová Syrská observatoř pro lidská práva (SOHR), podle níž jde o nejvíce civilních obětí za den v této oblasti od začátku roku 2015. Syrská armáda od pondělka zprávy o velkém počtu obětí nekomentovala.

Při pondělním náletu byly zasaženy i čtyři provizorní nemocnice a zničeny některé hlavní přístupové silnice, po nichž se občas podaří dostat do povstalecké enklávy konvoj s humanitární pomocí OSN. Naposledy tam náklad potravin a léků pro 7200 lidí dorazil minulý týden, předtím to bylo loni v listopadu.

Téměř 100 mrtvých a 500 zraněných

SOHR mluví zatím o 98 mrtvých, z toho 20 dětí. Humanitární společnost dodala, že skoro 500 lidí bylo při náletech zraněno, mnoho z nich se podle informací nachází ve vážném stavu. OSN vyzvalo k zastavení bombardování, než se situace zhorší. „Nedávná eskalace násilí zhoršuje humanitární situaci, která je už tak hrozivá,“ řekl nový koordinátor humanitární pomoci pro Sýrii Panos Mumtzis.

Při náletech syrské armády umírají stovky civilistů. Při náletech syrské armády umírají stovky civilistů. | reprofoto/twitter

Syrské vládní jednotky obléhají východní Ghútu od roku 2013. Jde o poslední větší území v blízkosti syrské metropole, které mají pod kontrolou odpůrci syrské vlády. V obležení zde žije na 400 000 lidí, kteří trpí nedostatkem potravin a léků.

Válka pokračuje

Syrská vláda zintenzivnila boje za znovudobytí východní Ghúty začátkem tohoto měsíce a od té doby při nich zemřelo několik stovek lidí. V uplynulých týdnech syrské vládní jednotky podporované Ruskem zesílily i bombardování severozápadní provincie Idlib ovládané rebely. Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura minulý týden varoval, že Sýrie se ocitla v jedné z nejnebezpečnějších etap občanské války, která trvá od roku 2011.

Zobrazit celou diskusi