Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zemřel hrdina Miroslav Liškutín. Zeman válečného letce povýšil na generála

Autor: CTK, ivm - 
19. února 2018
17:40

V Británii v pondělí zemřel válečný hrdina Miroslav Liškutín (†98), jeden ze dvou posledních československých stíhacích pilotů účastnících se za druhé světové války bitev v řadách britské RAF. Na Twitteru to uvedla česká armáda. Liškutín žil dlouhodobě v Británii.

„Dnes zemřel brigádní generál v.v. (ve výslužbě) Miroslav Liškutín. Hrdina, který se od roku 1940 v Anglii účastnil bojů, během kterých uskutečnil 131 letů nad nepřátelská území a nalétal 465 bojových hodin,“ uvedla armáda. Náčelník generálního štábu Josef Bečvář uvedl, že zprávu přijal s upřímným zármutkem.

„Armáda ČR ztrácí v jeho osobě významnou postavu druhé světové války – příslušníka 312. a 313. československé stíhací perutě ve Velké Británii. Čest jeho památce,“ dodal Bečvář. Liškutína loni prezident Miloš Zeman povýšil za hrdinství do generálské hodnosti.

Liškutín nalétal za války 465 hodin

Z okupovaného Československa odešel v dubnu 1939 přes Polsko, Švédsko a Velkou Británii do Francie, kde vstoupil do cizinecké legie, se kterou byl vyslán na šestiměsíční výcvik do Afriky. Po pádu Francie se dostal do Velké Británie, kde dokončil výcvik stíhacího pilota a od srpna 1941 létal u 145. britské perutě RAF. Později byl převelen k 312. československé stíhací peruti RAF a v květnu 1945 k 313. československé stíhací peruti RAF.

Nalétal 465 operačních hodin a asi 130 letů nad nepřátelským územím, čímž se zařadil mezi jedny z nejvíce bojově nasazených českých stíhacích pilotů během druhé světové války. Po roce 1948 se vrátil do Velké Británie.

Z československých válečných letců žije poslední

Posledním českým pilotem, který za druhé světové války usedl v britské RAF do kokpitu stíhacího letounu, je dnešním dnem pouze Emil Boček, který v neděli oslaví 95. narozeniny.

Video  Video ukazuje zkázu poválečného Berlína v barvě.  - Facebook.com/War History Online
Video se připravuje ...

cid2000 ( 19. února 2018 18:50 )

Škoda, že si po revoluci nikdo z politiků nijak dramaticky nevšímal válečných letců nebo mechaniků z RAF!! Štěstí mělo jen pár vyvolených po revoluci jako Peřina, Mrázek,Fajtl, Šiška a pak již jen několik letců posledních 5 let, kteří měli jen to štěstí,že se jednalo o poslední žijící jedince. Ničeho zvláštního se jim od politiků, armády nedostalo.Ani na výročí do Tobruku je nikdo nevzal z řad armády.Jednou za čas se tato skupina hodila do krámu.Je to tak nějak bohuzel, smutné.

Zobrazit celou diskusi