Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Trump kritizuje FBI: Neztrácet čas s Rusy, mohli zastavit floridského střelce

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
19. února 2018
18:25

Americký prezident Donald Trump vyzval vyšetřovatele z FBI, aby se věnovali pátrání po zločincích a neztráceli čas vyšetřováním údajné spolupráce jeho volebního týmu s Ruskem. Šéf Bílého domu reagoval na kritiku federálních vyšetřovatelů, že opominuli signály upozorňující na chování Nikolase Cruze, který ve středu postřílel ve floridské střední škole 17 lidí.

FBI je od pátku pod rostoucím tlakem, že riziko spojené s Cruzem podcenila. Úřad přiznal, že v lednu dostal tip, že vyhozený student Cruz shromažďuje zbraně a chce zabíjet lidi.

Centrála FBI ale v rozporu s pravidly neodeslala varování do pobočky na Floridě. Trump uvedl, že všechno ukazovalo na to, že Cruz něco plánuje, ale FBI nijak nereagovala. „Je smutné, že i přes tolik důkazů FBI nejednala,“ zlobil se.

„Je to nepřijatelné“

Prezident ve svém tweetu označil jednání FBI za nepřijatelné. „Věnují mnoho času pokusům prokázat tajnou spolupráci Ruska s Trumpovou volební kampaní, která neexistuje. Vraťte se k základům, abychom na vás my všichni mohli být hrdí!“ napsal šéf Bílého domu.

Donald Trump s manželkou navštívili v nemocnici přeživší floridského masakru. Donald Trump s manželkou navštívili v nemocnici přeživší floridského masakru. | ČTK

Trump dlouhodobě kritizuje FBI za vyšetřování ruského vlivu na volby, které označuje za hon na čarodějnice. Kauzu vměšování Moskvy do amerických volebních procesů svěřilo ministerstvo spravedlnosti skupině zvláštního vyšetřovatele FBI Roberta Muellera, který se případem zabývá už devět měsíců. Ve Washingtonu kolují spekulace, že Trump chce Muellera odvolat.

Trump, jehož kampaň podporovala mimo jiné i Národní střelecká asociace, svým útočným tweetem také reagoval na kritiku, kterou on a další politici sklízí za to, že nejednají v otázce zákona na kontrolu držení zbraní.  Tisíce lidí o víkendu demonstrovaly za zpřísnění daného zákona, podle všeho se chystají další protesty.

Kontrole zbraní se Trump vyhýbá

Prezident se otázce kontroly držení zbraně vyhýbá doslova jako „čert kříži“ a mnoho demonstrantů je toho názoru, že by se měl za sebe stydět. Místo aby se zákonodárci připravoval změnu zákona, kritizuje postupy FBI. Velký důraz v případě střelby na Floridě rovněž klade na duševní zdraví pachatele.

Prezidentský kandidát z roku 2016 John Kasich uvedl, že Trumpův twitterový příspěvek je „naprosto absurdní“. „Ano, FBI pochybila a odpovědní lidé musí být potrestáni, ale tady by prezident a jeho vláda měli zapojit zdravý rozum,“ prohlásil.

„Pokud by existovala dostatečná kontrola nad legálním prodejem zbraní zahrnující bezpečnostní prověrku kupujícího, spoustě útočníků by zbraň nikdy nebyla prodána. O tohle by se měl prezident zasadit, ne jen ukazovat prstem na druhé,“ dodal Kasich.

FBI se kaje

Bývalý ředitel Národní zpravodajské agentury James Clapper se nechal slyšet, že „FBI je pod velkým tlakem kvůli věcem, které nejsou tak důležité jako problém držení střelných zbraní“. Podle něho se pak vláda nesmí divit, že agenti ignorovali tip, který o Cruzovi, jeho zbraní a touze zabíjet obdrželi. „Musíme zlepšit naši práci,“ slibuje FBI.

Video  Zhrzený student vraždil bývalé spolužáky. 17 obětí při střelbě na Floridě.  - Reuters, Matěj Šrám, David Vaníček
Video se připravuje ...

terezkaterka33333 ( 20. února 2018 21:28 )

Keď bude chcieť vraždiť tak si zbraň zoženie. Od čias, čo do Ameriky prišli prví belosi odvtedy praktizujú vraždenie. Majú to v krvi. Neštítia sa ani obetovať vlastných občanov,(viď 11. 9.) len, aby mohli viac a viac zbrojiť.

openha ( 19. února 2018 19:19 )

MÁ 100% PRAVDU,DEMOKRATÉ PO PROHŘE V PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH DĚLAJÍ A HLEDAJÍ VŠECHNO MOŽNÉ ABY TRUMPA ZNEMOŽNILI A PRÁVĚ RUSKÁ,POLITICKÁ STOPA JE ZAMĚSTNÁVÁ 100X VÍCE JAK BEZPEČNOST DĚTÍ A OBČANŮ USA PŘED TERORISTICKÝMI ÚTOKY VYŠINUTÝMI JEDINCI !!!

Zobrazit celou diskusi