Je to opravdu náročné. Bolí mne záda. Zraková kontrola se výrazně zhoršila. Při pohybu po schodech se musím přidržovat. Pohyb je velmi složitý,“ popsala své pocity lékařka Denisa Mlčochová. Společně s 200 mladými praktiky si kostým v sobotu oblékla v kampusu Masarykovy univerzity v Brně.

Překvapena množstvím změn byla i další mladá praktická lékařka Libuše Mazálková. „Oblek mi simuloval artrózu všech kloubů, polyneuropatii na končetinách, zhoršený zrak i sluch, zelený zákal, špatný cit, hmat a obezitu. Je to opravdu náročné. Při chůzi ze schodů se mi špatně odhadovaly vzdálenosti,“ přiznala Mazálková.

Obleky mají za cíl, aby mladí lékaři pochopili, co zažívají jejich pacienti a zda úkony, které po nich lékař chce, jsou pro ně proveditelné. „Dokážou si představit, co znamená například horší sluch, zrak či Parkinsonův syndrom,“ vysvětlila předsedkyně Mladých praktiků Markéta Pfeiferová.

Speciální kostýmy zajistil pro mladé praktiky Pavel Kellner z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity. „Jejich pořizovací cena je kolem patnácti tisíc za jeden. Rádi bychom je dostali ke všem studentům zdravotnických škol. Populace nám díky kvalitní zdravotní péči stárne a mladí lékaři proto mají seniorů v ordinacích čím dál tím více. Díky kostýmům jim lékaři dokážou mnohem lépe porozumět,“ je přesvědčen Kellner.