Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Janouškova muže obžalovali. Bývalý elitní žalobce Grygárek měl zneužít pravomoci

Autor: ČTK, ivm - 
16. února 2018
12:10

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci obžalovalo bývalého náměstka pražského vrchního žalobce Libora Grygárka v souvislosti s kauzou lobbisty Romana Janouška ze zneužití pravomoci, informovala ČTK. Zastupitelství v pátek v tiskové zprávě oznámilo, že podalo obžalobu týkající se také okolností spojených s vyřizováním žádosti o právní pomoc, kterou českým žalobcům zaslalo Švýcarsko. Podle dřívějšího obvinění Grygárek nedal pokyn k objasnění údajného praní špinavých peněz v zahraničí. Grygárek již dříve obvinění odmítl jako nepodložené.

Grygárek byl obviněn v prosinci 2013. Někdejší náměstek pražského vrchního žalobce řekl, že o obžalobě nemá žádné informace.

„Předmětem obžaloby jsou okolnosti spojené s vyřizováním žádosti o právní pomoc, jež byla českým orgánům činným v trestním řízení zaslána justičními orgány Švýcarské konfederace, a dále okolnosti spojené s výkonem dohledu v konkrétní trestní věci nad postupem nižšího státního zastupitelství,“ uvedlo zastupitelství.

Grygárek čelí obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby

Podnikateli Janouškovi, o jehož spojení s Grygárkem opakovaně psala média, zablokovala konta ve Švýcarsku tamní prokuratura. Kvůli podezření z legalizace výnosů z trestné činnosti vyšetřovala pohyby peněz v celkové výši dvou miliard korun, s žádostí o právní pomoc se obrátila i na české žalobce.

Podle Vrchního státního zastupitelství v Olomouci ale obžalovaný nedal pokyn k řádnému objasnění případu a existuje důvodné podezření, že tak postupoval záměrně kvůli osobnímu vztahu. V roce 2010 Švýcaři případ odložili.

Podezření se týká let 2009 až 2012. Koncem roku 2011 vyšlo najevo, že Grygárek jednal s Janouškem v době, kdy pražské vrchní státní zastupitelství řešilo pět případů, které se lobbisty týkaly.

Loni v březnu zamítlo Nejvyšší státní zastupitelství Grygárkovu stížnost na průtahy ve vyšetřování kauzy. V červenci 2016 přitom zastupitelství stejné Grygárkově námitce vyhovělo a nařídilo olomouckým žalobcům, aby vyšetřování zrychlili.

Video  Noví poslanci začali hádkou. A Nečesaný je podle soudu nevinný.  - Bára Horáková, Lukáš Červený, redakce Blesk
Video se připravuje ...

 

11karel11 ( 16. února 2018 13:14 )

Už se nedá nikomu věřit, samé podvody, korupce, násilí a zlo. Co to je za lidi , platy obrovské a stále mají málo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání