Motolská nemocnice včera uzavřela dohodu s Nadačním fondem Dům Ronalda McDonalda (DRMcD), který v areálu zdravotnického zařízení dle odhadů do konce roku 2020 vybuduje novou ubytovnu. Ta poslouží jako zázemí pro rodiny dlouhodobě nemocných dětských pacientů. Projekt v ceně zhruba 35 milionů korun předá nadační fond nemocnici jako dar, v budoucnu má navíc bezplatně zajišťovat chod ubytovny a její údržbu.

„O stavbu Domu Ronadla McDonalda v největší české nemocnici a současně největší dětské nemocnici FN Motol usilujeme více než 15 let. Je pro nás tedy velkým povzbuzením, že došlo k uzavření dohody a můžeme začít plánovat a připravovat podmínky pro zamýšlenou stavbu. Doposud jsme alespoň hradili náklady za ubytování v ubytovně těm rodičům, kteří nezískali náhradu od své pojišťovny. Od roku 2020 bychom jim snad mohli poskytnout komfortní ubytování v blízkosti jejich nemocných dětí právě v připravovaném domě,“ uvedl ředitel Nadačního fondu Ronalda McDonalda Marek Šedivý.

Prostor má poskytovat celkem 20 pokojů, které mají dle analýzy nemocnice být dostačující. V případě potřeby bude dle DRMcD možné kapacitu rozšířit. Dále v budově lidé najdou společenskou místnost nebo hrací koutek pro sourozence pacientů či pacienty samotné. Předpokládá se také vznik prádelny se sušárnou. Dům Ronalda McDonalda funguje ve 43 zemích světa, v sousedním Německu stojí celkem 22 takových ubytoven.

Klíček to nevzdává, nefunguje přes rok

Nad vývojem situace se pozastavili zástupci Nadačního fondu Klíček, který vzhledem k poskytovaným službám velmi podobné zařízení na půdě nemocničního zařízení v Motole provozoval nepřetržitě po dobu více než dvou desetiletí. Na podzim roku 2016 však dostal fond, který ubytovnu zajišťoval v prostorách nemocnice, od zdravotnického zařízení výpověď.

„Mnohé z toho, co Dům Ronalda McDonalda plánuje rodinám nabízet, jsme v Motole pomáhali prakticky zajišťovat více než 23 let. Nemocnici jsme tím zároveň celé roky přinášeli dar v podobě bezplatně provozované služby,“ uvedla pro Blesk.cz Markéta Královcová z Klíčku, podle které může DRMcD zajistit příjemný nadstandard, který však bude určený pouze zlomku rodin, které nemocné děti do zdravotnického zařízení doprovázejí.

„Stále nevíme, proč se nemocnice brání tomu, abychom situaci rodičů dál pomáhali zlepšovat i my,“ popsala Markéta Královcová. Klíček má navíc v zádech petici s více než 13 tisíci podpisy, která se projednávala i v Senátu. „Přišla instituce, která nám nabídla 35 milionů. Pokud někdo přinese podobný objem peněz, prostor (na stavbu) tam ještě je,“ uvedl k situaci ředitel nemocnice Miloslav Ludvík.

Nadační fond Klíček se na základě poskytnutých informací ani více než rok a čtvrt po vystěhování z motolské nemocnice nevzdává. Markéta Královcová věří, že se opět podaří rodinám nemocných dětí služby Klíčku na půdě zdravotnického zařízení poskytovat, protože tam mají své opodstatnění.

Nadační fond Klíček se na podzim roku 2016 s ubytovnou loučil s písní na rtech:

Video
Video se připravuje ...

Takto se Klíček na podzim roku 2016 z budovy stěhoval. Redakce Blesk.cz

Fotogalerie
14 fotografií