„Byl shledán vinným ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy ve stádiu pokusu a odsouzen k trestu odnětí svobody v trvání deseti roků,“ uvedl mluvčí Krajského soudu v Plzni David Ungr s tím, že Ukrajince po odpykání trestu čeká na deset let vyhoštění z republiky a musí zaplatit karlovarské nemocnici téměř 114 tisíc korun.

Vražedný útok se odehrál loni v květnu, když Ukrajinci na ubytovně slavili Heorhiův svátek. Alkohol tekl proudem a Heorhii se pohádal se svým spolubydlícím Ivanem. Promile v krvi mu nejspíš zatemnily mozek a on vytáhl na Ivana nůž.

„Vzal nůž s čepelí dlouhou 20 cm a zabodl ho svému spolubydlícímu mezi žebra. Protrhl mu žaludek a bránici a způsobil zranění i tenkého střeva. Když se Ivan D. začal bránit, opět nožem zaútočil a svou oběť pořezal na rukou,“ popsal státní zástupce Roman Šustáček. Zraněného muže, který ztratil dva litry krve, zachránila jen včasná operace.

Heorhii se u soudu hájil, že se jen bránil. „Ivan D. mě po hádce v pokoji uhodil. Viděl jsem, že má v ruce lešenářskou trubku dlouhou asi 60 cm. Na stole přede mnou ležel nůž. Když zvedl ruku s trubkou, aby mě uhodil, popadl jsem nůž a bodl ho do ruky. Křičel jsem na něj, co to dělá, ať přestane, Jenže on mě chtěl zase uhodit, tak jsem ho bodl do břicha,“ vypovídal muž u soudu.

Naprosto jinak vše popisoval napadený. „Při oslavě jsme se pohádali. Heorhii M. mi řekl, že mě z pokoje vystěhuje. Jeden z krajanů mě varoval před Heorhiem M., že to není dobrý člověk a ať zmizím. Vrátil jsem se do pokoje a začal jsem si obouvat boty, on tam přišel a bodl mě nožem do břicha. Bránil jsem se a pořezal mi ruku. Vyběhl jsem ven na ulici, upadl jsem a začal jsem ztrácet vědomí. Probudil jsem se až po operaci v nemocnici,“ popsal Ivan D.

Útočníkovi Heorhii M. hrozí za pokus vraždy až 18 let vězení. Ponechal si stejně jako státní zástupce lhůtu, zda se proti rozsudku odvolá. Napadený muž chtěl po agresivním krajanovi odškodnění, soud jej odkázal na civilní řízení.

 VIDEO: Muž při hospodské rvačce pobodal soka.