„75 procent obětí vražd z řad žen bývá zabito svými partnery. Násilí od partnera zažilo 30 procent českých žen,“ zaznělo v úvodu akce na náměstí Václava Havla z úst Jitky Polákové z organizace proFem, která je členskou organizací České ženské lobby. Průzkumy dokazují, že ženy čelí násilí mnohonásobně více než muži. 

Kampaň One Billion Rising upozorňuje od roku 2013 na to, že domácí násilí, znásilnění, kyberšikanu, pronásledování či jinou formu násilí za svůj život zažije každá třetí žena. Právě proto již popáté tančili Pražané společný tanec, aby projevili solidaritu s oběťmi násilí.

Video
Video se připravuje ...

Takto vypadal letošní tanec proti násilí. Eva Fornálová

Sestavu, kterou předcvičovali na pódiu tři tanečníci, tančili dospělí i děti, mladí i senioři. A dokonce jedna z maminek tančila i s miminkem uvázaným na trupu. „Jsem tady již podruhé. Je to nejen zábava společně zatančit si, ale zejména upozornit na důležitost opakování. Přestože se lidi teď smějí kampani Me too, není to k smíchu. Je to problém, který se děje denně na celém světě,“ vysvětlovala pro Blesk.cz jedna z tančících Pražanek Kateřina, proč se rozhodla kampaň podpořit. 

Netančilo se ale jen v Praze. Právě na svatého Valentýna tančí v ulicích v rámci solidarity tisíce lidí po celém světe. „Násilí je nepřijatelné. A i když je velmi obtížné o něm mluvit, je to nutné. Ignorování násilí na ženách má vážné následky pro životy oběti, jejích dětí i rodin a celé společnosti,“ řekla na náměstí Václava Havla před začátkem tance Erin Kotheimer, kulturní atašé z velvyslanectví USA.

Fotogalerie
32 fotografií