Chystáte se malovat? Nezáleží příliš na tom, zda si objednáte profesionála, nebo to zvládnete vlastními silami. Pokud ale zvolíte druhou možnost, praktické rady a tipy, jak dokonale vymalovat, najdete zde. Důležitější ale je, jakou barvu či barvy vyberete. A teď nemám na mysli značku, ale barvu barvy a její odstín.

Říkáte si možná, že důležité je jen to, která z barev ve vzorníku vás zaujme. Na to ale pozor. Jinak totiž barva vypadá na obdélníčku o velikosti jeden centimetr na dva, a úplně jinak pak na celé ploše stěny. Může se tak stát, že po uschnutí malby budete nepříjemně překvapeni. Je proto lepší výběr skutečně dobře promyslet. Zvlášť pokud jde o ložnici. Prostor, kde chcete odpočívat, zklidnit se před usnutím, budit se do nového dne.

Obecně platí, že barvy v ložnici by měly být spíše ve světlejších tónech. Nikdy nepoužijte více než dvě základní barvy. Můžete si také vybrat jednu základní barvu a využít veškeré rozmanitosti jejích odstínů. Nejtmavší odstín ale vždy použijte na stěnu za postelí. Žádoucí není kontrastní vzor. V ložnici by byl rušivým elementem. Pokud je místnost malá, jsou nejvhodnější čisté, neutrální, světlé odstíny. Syté a tmavé barvy by prostor opticky ještě zmenšily. Dovolit si je můžete jen v opravdu velkých ložnicích.

Výběr barvy podřiďte také tomu, jak budete čas v ložnici nejčastěji trávit. Zda odpočinkem, nebo naopak aktivně. Chladná zelenkavá, tyrkysová, modrá či fialová uklidňují, zatímco teplá rudá, žlutá či oranžová probouzejí energii včetně té sexuální. Dobré je také vědět, zda je ložnice orientovaná na sever, nebo na jih. Pokud okna míří na sever, zvolte teplejší barvy, když na jih, můžete vybírat ze studených barev, jako jsou například modrá, šedá nebo bílá.

Více na: https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/jak-vymalovat-loznici-aby-se-vam-v-ni-dobre-spalo